Zimowy ogródek na parapecie - jak uprawiać rośliny i zioła w domu
Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez świeżych warzyw i ziół. Problem pojawia się jednak zimą, gdy nie posiadamy dostępu do ogródka. Mamy jednak dla Państwa świetne rozwiązanie - zimowy ogródek, który bez problemy można zorganizować na parapecie w każdym oknie kuchennym. Dziś podpowiemy, jakie rośliny i zioła można uprawiać i jak się do tego zabrać.
Jakie rośliny wybrać?
W sklepach, nawet w okresie zimowym, dostępny jest szeroki wybór ziół jak i roślin. Do kuchennego, zimowego ogródka polecamy jednak bazylię, melisę, majeranek, miętę, oregano, szałwię, rzeżuchę czy też pietruszkę. Pamiętajmy jednak, że posadzenie roślin w okresie zimowym wymaga dużo większej cierpliwości- rosną one zdecydowanie wolniej, ale też nie są tak urodzajne. Wiele z nich może nie przetrwać do wiosny, ale też doczekać pierwszych zbiorów.
Zorganizuj odpowiednie miejsce
Zimowy ogródek wymaga zorganizowania odpowiedniego miejsca. Warto zadbać by był to parapet znajdujący się przy południowym bądź wschodnim oknie. To w tych oknach rośliny będą miały największy dostęp do słońca, którego zimą i tak bywa niewiele. Warto dodać, że okna te również nie powinny być szczególnie zaciemniane. Wszystko po to by zapewnić odpowiednią ilość dziennego światła. W przypadku jego braku, można pokusić się o doświetlenie zwykłą jarzeniówką.
Warto wspomnieć, że wszelkie rośliny nie powinny znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie grzejników, gdyż ciepło pochodzące od nich wysusza podłoże. W cieplejsze dni warto również zadbać o rozszczelnienie okna, przy którym stoi ogród – to sposób na stały dopływ świeżego powietrza dla roślin. Rośliny takie jak mięta, rzeżucha czy pietruszka zdecydowanie preferują niższe temperatury. Z kolei bazylia czy majeranek wolą cieplejsze miejsca.
Zadbaj o odpowiednie nawodnienie
Odpowiednia ilość światła dziennego i świeżego powietrza to nie jest jednak klucz do zachowania roślin w jak najlepszym stanie. Warto również zadbać o odpowiednie ich nawadnianie. Zbyt mała ilość wody sprawi, że wyschną a zbyt duża, że zgniją. Najlepszym rozwiązaniem jest delikatne podlewanie roślin w momencie, gdy widoczna warstwa podłoża jest delikatnie wyschnięta. Odpowiedni poziom wody można roślinom zapewnić również poprzez przesadzenie roślin do pojemnika z otworami odpływowymi na dnie. Podstawka znajdująca się pod doniczką będzie zbierać nadmiary wody.
Nawodnienie roślin to nie tylko podlewanie, ale również zadbanie o odpowiednią wilgotność powietrza. Zalecamy stosowanie nawilżaczy powietrza bądź regularne spryskiwanie roślin letnią wodą.
Dopasuj doniczkę do wielkości rośliny
Zarówno w marketach jak i w sklepach ogrodniczych sadzonki ziół czy innych roślin dostępne są przez cały rok. Warto jednak zwrócić uwagę, że posadzone są w zbyt małych doniczkach a dodatkowo podłoże to jedynie torf. Nieodpowiednie podłoże i zbyt mała ilość miejsca do prawidłowego rozwoju sprawia, że już po kilku dniach ich stan może się znacznie pogorszyć.
Istnieje możliwość rozwiązania tego problemy. Wystarczy przesadzić zakupione rośliny do większych doniczek, których wypełnienie będzie stanowić specjalistyczne podłoże. Tak zadbane rośliny będą miały do swojej dyspozycji zarówno więcej podłoża jak i wody. Pamiętajmy jednak, by dobierając rozmiar doniczki zwrócić uwagę na rozmiar systemu korzeniowego. Rzeżucha, tymianek czy oregano należą do roślin korzeniących się płytko natomiast mięta czy melisa posiadają głębszy system korzeniowy.
Na sam koniec pragniemy wspomnieć, że część roślin jak i ziół można samemu pędzić w domu. Wystarczy wybrać odpowiednio się przygotować. Jeśli chcesz posiadać szczypiorek – wystarczy, że połowę cebuli – jej korzeń, umieścisz w wilgotnym podłożu, byś już za chwilę mógł cieszyć smacznym szczypiorkiem.
- Więcej o:
Zioła przeciwwirusowe
Stewia (Stevia rebaudiana) - co to jest?
Syrop z mniszka
Zimowy ogródek na parapecie - jak uprawiać rośliny i zioła w domu
Rośliny doniczkowe w kuchni
Sałata. Jak ją uprawiać. Różne odmiany sałat
Zioła z parapetu. Jak je uprawiać by były smaczne i zdrowe
Własna pietruszka na zimę. Zioła pełne witamin