Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Syrop z mniszka

Katarzyna Jodłowska

Kwiaty zbiera się, gdy zaczynają się rozwijać (zrywamy je bez szypułki). Kwiaty i liście najlepiej zbierać w suchy słoneczny dzień. Ziele mniszka ściana się, gdy koszyczki kwiatowe są jeszcze w pączkach - wczesną wiosną.

Syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego
Fot. Shutterstock/Eryk Stawinski

Syrop z mniszka lekarskiego - właściwości

W ziołolecznictwie wykorzystuje się głównie korzeń, liście mniszka i kwiaty. Wyciąg lub sok z korzenia pobudza czynności wątroby, zwiększając ilość wytwarzanej żółci. Ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy. Usuwa z organizmu nadmiar jonów sodu i potasu. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając trawienie. Kwiaty mają moczopędne i przeciwzapalne. W medycynie naturalnej z mniszka najczęściej przygotowuje się syrop, napar i winko.

Syrop z mniszka na co?

W leczeniu bólu gardła i kaszlu stosuje się syrop, zwany miodem. Ma on działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a także właściwości przeciwmiażdżycowe, żółciopędne i odtruwające. Syrop może być stosowany również do leczenia dolegliwości żołądkowych i infekcji skórnych.

Syrop z mniszka lekarskiego - przepis 300 kwiatów

Choć jest ich pełno mleczy nie wolno zbierać w miastach na trawnikach. Przy zbiorze mleczy i wszystkich roślin leczniczych należy kierować się jedną zasadą - teren powinien znajdować się w oddaleniu, minimum 50 km, od dużego miasta. Zdradzę Wam swój przepis:

Składniki

  • 300 główek mleczy
  • 1 cytryna
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Sposób wykonania:

Zbieramy tylko w pełni otwarte główki w słoneczny dzień do papierowego lub materiałowego woreczka. Po przyniesieniu do domu rozkładamy kartki białego papieru i wysypujemy na nie zebrane kwiaty. W ciągu 30 minut rośliny powinny oczyścić się z drobnych owadów. Potem możemy wrzucić mlecze do dużego garnka wypełnionego wrzątkiem i całość gotować ok. 15 minut. Następnie umytą cytrynę kroimy na plastry i wrzucamy do wywaru. Lekko mieszamy zawartość drewnianą łyżką i odstawiamy na 12 godzin. Potem odcedzamy wywar na gazie lub sitku. Kwiaty wyrzucamy do śmieci, a do płynu dosypujemy cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru i uzyskania konsystencji miodu. Taki gorący syrop przelewamy do czystych słoików, zakręcamy dokładnie wieczka i ustawiamy do góry dnem. Tak przygotowane syropy możemy przechowywać w piwnicy nawet kilka lat.

Przepis na syrop z mniszka można dowolnie modyfikować zachowując proporcje używając 200 kwiatów lub 500 kwiatów

Syrop z mniszka bez cukru z miodem

Czy wyobrażacie sobie syrop na gardło z mleczu bez użycia cukru? Mam dobre wieści dla diabetyków - można go zrobić bez problemu bazując na miodzie.

Składniki:

  • kwiaty mniszka
  • miód
  • korzeń imbiru
  • skórka z cytryny
  • sok z połowy cytryny

Sposób wykonania:

Skomentuj:

Syrop z mniszka