Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Projektowanie wnętrz: jak urządzić wygodną kuchnię

Iwona Mere, Janusz Kaczorek, Aleksandra Cupek
Kuchnia - Fot. mat. prasowe

Jeśli przyjmiemy tezę, iż kuchnia jest miejscem pracy, jej stylistyka czy relacja z pozostałymi pomieszczeniami domu okażą się kwestiami drugorzędnymi. Na pierwszy plan wysunie się natomiast funkcjonalność zabudowy. Z pozoru urządzenie kuchni tak, by dało się w niej wygodnie pracować, jest proste.

Kuchnia - Fot. mat. prasowe

Typy zabudowy kuchennej

Kuchenne meble najczęściej ustawia się w jednej lub kilku liniach prostych - pod ścianami. To, jak można je rozmieścić jest pochodną wielkości i kształtu kuchni.

Mała kuchnia. Optymalnie jest rozplanować ją w formie prostokąta, zabudowanego wzdłuż dłuższych ścian meblami kuchennymi. Zależy to jednak od jej wymiarów - szerokość wyznacza: dwa razy głębokość szafek (2 × 60 cm = 120 cm) plus szerokość przejścia między nimi (110-120 cm), co razem daje około 240 cm. Długość natomiast wynika z liczby urządzeń i szafek. Gdy taki układ nie jest możliwy, warto wybrać zabudowę pod dłuższą i krótszą ścianą.

Większa kuchnia. Dla wymagających, pozwala na elastyczniejsze zaprojektowanie wielkości i kształtu trzech stref: roboczej, składowania i jadalni. Dowolnie nimi żonglując, dobieramy formę zabudowy.

Strefa robocza. Może być zabudowana tradycyjnie - szafkami ustawionymi po obwodzie pomieszczenia lub w formie wolno stojącej wyspy z uzupełniającymi szafkami gdzieś pod ścianą. Niezależnie od koncepcji obowiązuje ta sama zasada ograniczania odległości między blatami roboczymi.

Strefa składowania. Tworzą ją lodówka, zamrażarka i szafki. Najczęściej używane produkty powinny się znaleźć jak najbliżej strefy roboczej: lodówka i przyprawy - blisko kuchni i zlewu, a reszta tam, gdzie będzie miejsce.

Strefa jadalniana. Stół w kuchni czy blat bufetowy powinny być w pobliżu strefy roboczej. W bezpośrednim zasięgu powinny być lodówka, kuchenka, zlew czy choćby ekspres do kawy.

Czytaj także: Kuchnia otwarta, połączona z jadalnią - wady i zalety

Aranżacja kuchni - Fot. Ikea

Złota zasada urządzania kuchni

Istotą właściwego rozplanowania kuchni jest poustawianie najczęściej używanych urządzeń i mebli, aby odległość między nimi była jak najmniejsza. Ponadto trzeba zachować kolejność ustawienia, odpowiadającą kolejnym czynnością przy gotowaniu czy sprzątaniu. Podstawowy schemat wygląda następująco: najpierw ustawiamy lodówkę i szafki, z których wyjmujemy produkty. Następnie zlew, w którym je myjemy, blat do pracy, a na końcu kuchenkę, gdzie gotujemy i piekarnik, w którym pieczemy. To jest wersja minimum. We współczesnej kuchni przybywa jednak urządzeń, w związku z czym schemat staje się znacznie bardziej złożony. Niemniej zasada - im bliżej siebie, tym lepiej - pozostaje niezmienna.

Czytaj także: Ciekawe rozwiązania dla kuchni

Aranżacja kuchni - Fot. Ikea

Wysokość blatów kuchennych

W badaniach dotyczących doboru odpowiedniej wysokości blatu do rodzaju wykonywanej czynności otrzymano bardzo różne wyniki. Uznano na przykład, że do ubicia śmietany czy roztrzepania jajek na omlet najodpowiedniejsza wysokość blatu wynosi 80 cm, do zmywania naczyń - od 82 do 84 cm, zagniatanie czy wałkowanie ciasta potrzebuje blatu na wysokości od 86 do 88 cm, a krojenie - od 90 do 92 cm. Różnica między poszczególnymi czynnościami wynosi więc 10-12 cm. Wszystko to przy założeniu, że mamy do czynienia z osobą o wzroście około 170 cm.

W ślad za tymi wynikami próbowano niedawno zróżnicować wysokość blatów kuchennych, w zależności od wzrostu domowników i wykonywanych czynności. Wyglądało to efektownie i naukowo. Niestety, wprowadzało bałagan organizacyjno-przestrzenny. Powrócono zatem do ujednoliconej wysokości blatu roboczego, który ustala się pomiędzy 85 a 92 cm. W tym zakresie wysokości można zamówić kuchnię niemal u każdego dostawcy. Przed podjęciem decyzji warto jednak chwilę poeksperymentować i znaleźć najwłaściwszą dla siebie wysokość.

Czytaj także: Jak wymurować barek kuchenny

Aranżacja kuchni - Fot. Rockwool/Morten Bak

Odległości między szafkami kuchennymi

Podobne badania określiły również minimalne czy zalecane odległości między szafkami i urządzeniami. Wolna przestrzeń między przeciwległymi ciągami kuchennymi powinna wynosić w granicach 110-120 cm. Umożliwia ona swobodne minięcie się dwóch osób pracujących w kuchni. A co ważniejsze - schylenie się do dolnych szafek bez zawadzenia głową o meble. I warto trzymać się tych wymiarów, gdyż na przykład szersze ustawienie szafek wydłuża wędrówki po kuchni od jednego sprzętu do drugiego.

Czytaj także: Nowoczesne szafki kuchenne - stojące i wiszące

Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Darmowe projekty domów. Czy warto zainteresować się tą propozycją?
Dwa poziomy, czyli dom piętrowy
Zaplecze, czyli pomieszczenia drugiego planu

Skomentuj:

Projektowanie wnętrz: jak urządzić wygodną kuchnię

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej