Wyspa kuchenna to cenne - i bardzo wygodne! - miejsce pracy. Aby jednak tak było, trzeba dobrze przemyśleć jej przeznaczenie i odpowiednio ją zaprojektować.
Za co kochamy wyspy kuchenne?
Wyspy kuchenne najlepiej sprawdzą się w roli granicy między strefą kuchenną a wypoczynkową. Ładnie zaprojektowana może stanowić prawdziwą ozdobę przestrzeni dziennej, a z pewnością będzie funkcjonalnym meblem, który dopełni tradycyjną zabudowę. Wyspa kuchenna to nie tylko blat roboczy może pełnić funkcję poręcznego schowka na naczynia czy przybory kuchenne. Można w niej umieści także dodatkowe gniazdka czy oświetlenie. Wyspa kuchenna wolnostojąca to idealne miejsce na "Pogaduchy" przy kawie. Planując taką funkcję dla niej nie zapominajmy o wygodnych hockerach.
Gdzie umieścić wyspę kuchenną?
W kuchniach otwartych wyspę zazwyczaj stawia się na granicy lub tuż przy granicy dwóch pomieszczeń. We wnętrzach zamkniętych również możemy zdecydować się na taką zabudowę, pod warunkiem że pomieszczenie jest odpowiedniej wielkości. Wówczas staje ona zazwyczaj na środku kuchni. Przy projektowaniu pamiętajmy o pozostawieniu wystarczająco dużej, minimum 120 cm, wolnej przestrzeni wokół zabudowy na swobodną komunikację. Jeśli zabudowa wyposażona jest w miejsce do spożywania posiłków, warto pozostawić nieco więcej miejsca, ok. 140 cm, wówczas nawet gdy przy wyspie ktoś usiądzie, będzie można swobodnie przejść mu za plecami.
Jakie wymiary powinna mieć wygodna wyspa kuchenna?
Wszystko zależy od wielkości kuchni oraz wyposażenia zabudowy. Wyspa kuchenna wymiary? Mała wyspa kuchenna, by była funkcjonalna, powinna mieć minimum 60-80 x 60 cm. Takiej wielkości wyspę możemy wyposażyć jedynie w blat roboczy i szafki lub półki pod nim. Gdy przy wyspie chcielibyśmy jeść posiłki, dla każdej osoby zaplanujmy prostokąt o wielkości 60 x 40 cm.
Pamiętajmy również, by w tym miejscu pod blatem była wolna przestrzeń na nogi. Większą zabudowę musimy zaplanować, gdy ma ona mieć płytę grzejną lub zlewozmywak, wówczas (w obu przypadkach) minimalna wielkość to 120 x 60 cm. Tak duża powierzchnia umożliwi wygodną pracę – miejsce na obróbkę składników oraz odstawienie garnków po ugotowaniu posiłku. Jeszcze większą wyspę zaplanujmy, gdy chcemy ją wyposażyć zarówno w zlewozmywak, jak i płytę grzejną. Projektując ją, zachowajmy ogólne zasady, które obowiązują przy urządzaniu kuchni. Z obu stron urządzeń pozostawmy blat o szerokości nie mniejszej niż 40 cm, a pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzejną aż 60 cm. Tak zaprojektowana wyspa będzie wygodna i funkcjonalna.
Wielofunkcyjna wyspa kuchenna wolnostojąca
Wyspa kuchenna może być jednocześnie wyposażona w płytę grzejną i zlewozmywak, a zarazem zapewniać miejsce do pracy i jedzenia. Wówczas należy zachować te same zasady, którymi kierujemy się, projektując tradycyjną zabudowę kuchenną.
Zlewozmywak i płytę umieśćmy minimum 30 cm od brzegu wyspy, a między tymi urządzeniami pozostawmy blat roboczy o szerokości co najmniej 60 cm.
Jeśli na wyspie ma się znajdować kącik jadalny, pamiętajmy, że jedna osoba do wygodnego zjedzenia posiłku potrzebuje fragment blatu o wymiarach 60 x 40 cm. Niezbędna jest też wolna przestrzeń na nogi, inaczej trzeba będzie siedzieć bokiem, co nie jest wygodne.
Gotowe wyspy kuchenne, na kółkach z blatem roboczym
Najprostszy pomysł na wyspę? Szafki na kólkach dolne przykryte blatem. Taka zabudowa nie wymaga właściwie żadnych instalacji, choć wygodnie byłoby umieścić w niej gniazdko elektryczne do podłączania małych urządzeń AGD. Warto też pamiętać o dobrym oświetleniu – tu nie ukryjemy go pod szafkami górnymi, trzeba je więc zastąpić lampą sufitową, np. w formie listwy.
W jakie media wyposażyć wyspę kuchenną?
Gdy na wyspie jest jedynie blat roboczy wystarczy, że zamontujemy w niej gniazdko z prądem, a nad nią powiesimy lampę. Zabudowa z elektryczną płytą grzejną oprócz prądu powinna być wyposażona w pochłaniacz powietrza lub wyciąg. Ten ostatni wymaga przewodu wentylacyjnego. Łatwo go zainstalować na suficie i ukryć w zabudowie lub po prostu pozostawić na widoku, co kuchni urządzonej w stylu industrialnym doda uroku. Zdecydowanie mniej urokliwa będzie instalacja gazowa, której nie możemy (ze względu na przepisy bezpieczeństwa) zabudować, dlatego rzadko na wyspie kuchennej instaluje się płytę gazową. Odrobinę mniej kłopotliwa jest instalacja wodno-kanalizacyjna, którą musimy doprowadzić do zabudowy, gdy znajduje się w niej zlewozmywak lub zmywarka. Wodociąg można ukryć niemal w każdej podłodze, niestety kanalizacja wymaga odpowiedniego – 2-3 procentowego – spadku. Nie w każdej kuchni da się to osiągnąć, chyba że umieścimy wyspę na podeście.
Minimalna wielkość takiej wyspy to 60 x 60 cm, ale tak mała powierzchnia bywa niewystarczająca. Jeśli więc jest to możliwe, powiększmy ją do rozmiarów choćby 90 x 60 cm. Weźmy przy tym pod uwagę, że odległość wyspy od reszty zabudowy i od ścian powinna wynosić 120 cm – tylko wtedy będziemy mogli wygodnie poruszać się po pomieszczeniu.
Wyspa kuchenna z płytą grzejną
To często wybierane rozwiązanie, warto jednak pamiętać, że wyspa kuchenna z tym urządzeniem zajmie więcej miejsca niż z samym blatem roboczym. Płyta z czterema polami grzejnymi bądź palnikami ma najczęściej wymiary 60 x 50 cm, aby więc zapewnić miejsce na obróbkę produktów lub odstawienie garnka, wyspa powinna mieć około 120 x 80 cm. Musimy też doprowadzić do niej odpowiednie media. Najczęściej montuje się płytę elektryczną – kable można ukryć po prostu w podłodze. Natomiast doprowadzenie gazu jest nie tyle niemożliwe, co nieestetyczne, bo ze względu na przepisy rury muszą pozostać odkryte.
Trzeba się też zastanowić nad rodzajem okapu odprowadzającego opary powstające podczas gotowania. Wyciąg wymaga zainstalowania przewodu wentylacyjnego, który prowadzi się na suficie; można go ukryć pod sufitem podwieszanym, zabudować konstrukcją przypominającą belkę albo zostawić odsłonięty – kuchni w stylu industrialnym doda charakteru. Prostsze będzie zamontowanie pochłaniacza, do którego wystarczy doprowadzić prąd.
Wyspa kuchenna ze zlewozmywakiem
Strefa zmywania na wyspie? Jak najbardziej, ale wymaga to spełnienia pewnych warunków. Przede wszystkim wyspa kuchenna powinna być odpowiednio duża (minimum 120 x 80 cm).
Musimy też „dostarczyć” do niej wodę – rury, zarówno te doprowadzające wodę, jak i odprowadzające ścieki, zwykle ukrywa się w podłodze. W przypadku tych drugich może się pojawić kłopot, bo rury odpływowe potrzebują odpowiedniego spadku (2–3 proc.), a to nie w każdym wnętrzu da się zrobić.
Wyspa kuchenna z szafek Ikea
Zanim więc zdecydujemy się na to rozwiązanie, poradźmy się fachowca. Wyjściem może być urządzenie kuchni na podeście, ale takie rozwiązanie nie każdemu odpowiada.
Skomentuj:
Wyspa kuchenna - jak ją zaprojektować?