Dynia ozdobna
Dynie ozdobne to małe, wielobarwne dynie, o zróżnicowanych kształtach i fakturach, uprawiane ze względu na swoje walory dekoracyjne.
Dynia ozdobna - czy jest jadalna czy trująca?
Dynie ozdobne, to w rzeczywistości odmiany dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo) , dyni olbrzymiej (Cucurbita maxima) oraz tykwy (Lagenaria). Odmiany te nie są trujące, ale w większości nie nadają się do spożycia, głównie ze względu na bardzo twardą skórę i miąższ (wyjątek stanowią m.in. odmiany Sweet Dumpling, Jack O'Lantern czy Baby Boo). Natomiast to właśnie dzięki twardej, grubej skórze, dynie ozdobne są odporne na uszkodzenia i idealnie nadają się do długiego przechowywania. Stąd też ich duża popularność jako jesiennych elementów dekoracyjnych, do domu, mieszkania i na balkon.
Dynie ozdobne - nasiona, cena
- ‘Turecki turban’ – dwukolorowa odmiana dyni olbrzymiej, kształtem przypominająca turban. Cena nasion – 4 zł za 8 szt.
- ‘Korona cierniowa’ – żółto, kremowo i zielono wybarwiona odmiana dyni zwyczajnej, z charakterystycznymi wypustkami, które powodują, że formą przypomina wieniec cierniowy. Cena nasion – 2 zł za 1 g.
- Maczuga Herkulesa – odmiana tykwy pospolitej, której owoce, wraz z dojrzewaniem, nabierają intensywnego, żółtego koloru. Odmiana świetnie sprawdza się również w uprawie balkonowej, jako bardzo dekoracyjna roślina pnąca. Cena nasion – 3,50 zł za 1 g
- ‘Galaxy of Stars’ - odmiana dyni o wielobarwnych owocach w kształcie gwiazdy. Cena nasion – 4 zł za 6 szt.
- ‘Large fungo’ – wielobarwne dynie o owocach przypominających kształtem grzyby. Cena nasion – 6 zł za 2 g.
- ‘Cobra’ – zielona odmiana dyni zwyczajnej, przypominająca kształtem uniesioną kobrę. Cena nasion – 5 zł za 1 g
Dynia ozdobna - uprawa
Dynia ozdobna to jednoroczna roślina płożąca, o wymaganiach uprawowych zbliżonych do dyni zwyczajnej. Potrzebuje stanowiska ciepłego, słonecznego i osłoniętego od silnych wiatrów. Lubi gleby żyzne, przepuszczalne, zasobne w próchnicę, wilgotne, o pH 6,0-7,0. Okres wegetacji dyni ozdobnej to 120-140 dni. Temperatura optymalna dla jej rozwoju to 20-28 C. Dynie ozdobne mogą być wysiewane bezpośrednio do gruntu, po 15 maja lub uprawiane z wcześniej przygotowanych rozsad. Nasiona kiełkują po około 10-14 dniach. Siejąc lub sadząc dynie ozdobne należy pamiętać, aby zapewnić im odpowiednią ilość miejsca i przygotować podpory pod pędy. Podczas wzrostu, kwitnienia i zawiązywania owoców, rośliny wymagają intensywnego podlewania, letnią wodą, bez polewania liści. Dynie wymagają zasilania, dwukrotnie podczas okresu wegetacji, np. saletrą amonową. Zbiór owoców powinien nastąpić, gdy będę one w pełni wykształcone i dojrzałe, zazwyczaj we wrześniu. Dynie najlepiej zbierać w godzinach porannych lub wieczornych, w dni pochmurne. Zebrane dynie należy przetrzeć wilgotną ściereczką i osuszyć. Pozostawić przez 2-3 tygodnie w suchym, ciemnym, ciepłym i przewiewnym miejscu, żeby mogły doschnąć. Takie owoce będą mogły przetrwać, w temperaturze pokojowej, od kilku miesięcy do nawet roku.
Dynia ozdobna – zastosowanie
Dynie ozdobne warto uprawiać, nie tylko ze względu na piękne, kolorowe owoce o oryginalnych kształtach. Nadają się również do uprawy balkonowej. Na tarasach, w skrzyniach, misach i donicach, mogą stworzyć udane kompozycje z surfiniami, petuniami czy czarnuszką.
Dynia ozdobna - pnąca
Pnące lub płożące rośliny, o dużych, dekoracyjnych liściach i pięknych kwiatach, kwitnące często do pierwszych mrozów, świetnie sprawdzają się w nasadzeniach przy murach, podporach, płotach, stelażach i pergolach.
Dynia ozdobna - dekoracje
Oryginalne, kolorowe owoce, o ciekawych kształtach, sprawdzą się przy tworzeniu jesiennej dekoracji mieszkań, domów, tarasów i balkonów. Będą się pięknie prezentowały, wyeksponowane w misach, wiklinowych koszykach czy na paterach lub deskach. W tym czasie nie może ich zabraknąć w kompozycjach z jesiennych owoców i kwiatów, zwłaszcza w czasie Halloween.
Dekoracje: dynia w roli głównej
Dynia ozdobna - tykwa
Idąc za przykładem mieszkańców Ameryki Południowej możemy również wykorzystać dynię (odmiana ‘Dwa kolory’) do przygotowania naczynia do picia herbaty lub yerba mate. Po odcięciu górnej części tej gruszkowatej, dwukolorowej dyni, wydrążamy środek i suszymy. Po wysuszeniu dynię lakierujemy, aby zachowała ona swoje kolory i stała się wodoodporna.
Zrób to sam: orientalna lampka z tykwy
Do wyrobu przedmiotów codziennego użytku, instrumentów i dekoracji stosuje się również owoce tykwy.
Dynie ozdobne – przepisy
Dynie ozdobne rzadko są wykorzystywane w kuchni, przede wszystkim ze względów praktycznych – mają bardzo twarda skórę i mało miąższu w środku. Jest jednak kilka odmian, które sprawdzają się nie tylko jako element dekoracyjny, ale również jako składnik zdrowych i smacznych dań. Przykładem może być odmiana ‘Sweet Dumpling’. Jej owoce mają średnicę około 8-12 cm. Są kuliste, lekko spłaszczone, o kremowej skórce, w ciemnozielone pasy. Ich wielbiciele podają je pieczone lub faszerowane. Głównym atutem tej odmiany jest fakt, że podczas obróbki termicznej dynia nie traci koloru i stanowi smaczną dekorację stołu.
Również odmiana ‘Baby Boo”, okrągła, biała, ważąca do 300 g dynia, ceniona przez dekoratorów wnętrz jako uzupełnienie nowoczesnych przestrzeni w tonacji bieli i szarości, jest wykorzystywana w kuchni. Dynia ‘Baby Boo’ może być faszerowana, stosowana do przygotowania deserów, oraz co dość rzadkie, spożywana na surowo.
Skomentuj:
Dynia ozdobna