Mole spożywcze
Mole spożywcze w domu to ogromny problem. Ich pojawienie się to sygnał dla nas by zacząć jak najszybciej działać w kierunku ich eliminacji. Jeśli zobaczyliśmy jednego osobnika w kuchni to znak, że niebawem pojawi się ich... dziesiątki, a nawet setki.
Mole spożywcze - wygląd, jaja
Motyle należą do rzędu motyli i dorosłym stadium mole spożywcze są koloru brązowo-szarego i mają długość 1 cm. . Omacnica spichrzanka i mklik mączny to gatunki motyli potocznie nazywane molami spożywczymi.
Mole rozmnażają się błyskawicznie. Dorosła samica składa 200 jaj dziennie - mają okrągły kształt i obleczone są pajęczyną.
Mol spożywczy w stadium larwalnym jest jasnokremową lub żółtawą larwą. Najczęściej można je spotkać w tylnej części szuflad lub nawet na ścianach za szafkami - gdzie mogą się w spokoju przepoczwarzać.
Aby wytępić larwy moli spożywczych, należy zastosować skuteczne środki zwalczające owady, takie jak specjalne pułapki na mole spożywcze lub spraye insektycydowe przeznaczone do tego celu. Dodatkowo, należy dokładnie posprzątać i zabezpieczyć wszystkie żywności, eliminując możliwość dostępu moli do nich oraz usuwając wszelkie źródła pożywienia.
Mole spożywcze - skąd się biorą?
Mole najczęściej sami przynosimy z zakupami w których znajdują się niewidoczne jaja moli np. Mogą być w opakowaniach z ziarnami, płatkami, mąkami, orzechami czy kaszami. Powinniśmy wyrobić w sobie nawyk - sprawdzania zakupów pod tym kątem. Naszą uwagę powinny przykuć kokony i dziwnie posklejane ziarna - takie produkty należy wyrzucić z domu bo ich zjedzenie jest niebezpieczne dla zdrowia.
Mole spożywcze - jak się pozbyć?
Sprawdzonym sposobem na mole jest profilaktycznie "wypalanie" produktów kaszopodobnych. Wystarczy na kilkanaście minut umieścić je w piekarniku rozgrzanym do 100 st. C by zabić niewidoczne jaja moli. Mole nie lubią również zimna. Jeśli mamy miejsce w zamrażarce to warto świeżo zakupione kasze, mąki itp. umieścić w niej na dwutygodniowej kwarantannie
Pułapka na mole spożywcze
Ze wszystkich dostępnych na rynku środków do walki z molami dla mnie najlepsza okazała się pułapka na mole, w formie naklejek, które zawierają mini wkład z feromonami, który przyciąga do siebie owady, które przyklejając się ginąc. Należy je umieścić je tam gdzie spodziewamy się ich ataków.
Sposób (środek) na mole spożywcze
Poza pułapkami w sklepach dostępne są też spraye i płyny, które są świetnym rozwiązaniem przy inwazji moli. Jeśli szybko uda nam się wykryć wroga - wystarczą porządki w szafkach i profilaktyka.
Co odstrasza mole spożywcze?
Stary środek na mole to często stosowane domowe rozwiązanie w walce z tymi szkodnikami. Niektórzy ludzie polecają stosowanie cedru lub olejku z drzewa herbacianego jako naturalnego odstraszacza dla moli.
Mole spożywcze nie lubią kilku intensywnych zapachów - jeśli umieścicie je w swojej kuchni powinno być po kłopocie:
- lawenda
- bylica
- wanilia,
- pomarańcza,
- cytryna,
- mięta, l
- iść laurowy,
- goździki,
- ocet.
Warto więc co jakiś czas przemyć szafki octem, albo w słoiczkach wysypać ww. zioła.
Domowe sposoby na mole spożywcze
- sypkie produkty przesypujemy do szczelnych słoików - plastik i papier nie są dla moli żadną przeszkodą
- trzymamy czystość i porządek w szufladach - regularnie je myjemy
- mole nie lubią wysokiej temperatury - pomoże gorący strumień ciepłego powietrza z suszarki, którym możemy omieść podejrzane miejsca
Skomentuj:
Mole spożywcze