Mole
Mole potrafią uprzykrzyć życie każdemu, zwłaszcza gdy dobiorą się do ulubionego swetra, sukienki lub też zaczną baraszkować w naszej kuchni. Jak tylko zauważymy choć jednego z nich trzeba natychmiast zacząć działać.
Mole
Motyle należą do rzędu motyli. Mole rozmnażają się błyskawicznie. Dorosła samica składa 200 jaj dziennie - mają okrągły kształt i obleczone są pajęczyną. Samica mola ubraniowego składa jaja głównie na tkaninach wełnianych. Rozwój trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od warunków klimatycznych. W sprzyjających warunkach, w ciągu roku mogą rozwinąć się aż 4 pokolenia moli.
Mole w domu
W naszym mieszkaniu możemy spotkać oba rodzaje moli właściwie przez cały rok. Jeśli w porę nie zabierzemy się do walki z nimi możemy mieć duże kłopoty, a na pewno mieć duże starty w ubraniach i w żywności.
Mole - rodzaje
Omacnica spichrzanka i mklik mączny to gatunki motyli potocznie nazywane molami spożywczymi.
Mól włosienniczek (Tineola bisselliella) – to mały motyl zwany potocznie molem odzieżowym lub ubraniowym ma kolor żółtobrązowy.
Jak wyglądają mole?
W dorosłym stadium mole spożywcze są koloru brązowo-szarego i mają długość 1 cm. Mole w stadium larwalnym są jasnokremowymi lub żółtawymi larwami. Najczęściej można je spotkać w tylnej części szuflad lub nawet na ścianach za szafkami - gdzie mogą się w spokoju przepoczwarzać. Mole ubraniowe mają barwę żółtą, połyskliwą, rozpiętość skrzydeł - do 1o mm. Samice tego mola bardzo rzadko używają skrzydeł, latają tylko samce.
Skąd się biorą mole?
Łatwo uwierzyć, że mole powstają z niczego, bo mogą się pojawić w nawet najbardziej zadbanym, nowym, czyściutkim mieszkaniu. Larwy moli odzieżowych żywią się włóknami tkanin a po osiągnięciu dorosłości szukają nowego, dobrego miejsca na złożenie jajeczek, często przelatują z mieszkania do mieszkania. Mogą się do ciebie dostać od sąsiada, przejść przez przewody wentylacyjne albo klatkę schodową. Wystarczy też, że w trakcie wizyty u kogoś, mole złożą jajeczka na twoim swetrze, który odłożyłaś nawet na chwilę. Mole mogą również „przywędrować” z ubraniami ze sklepu, nawet nowymi, które długo leżały na magazynach. Potrafią błyskawicznie potrafią zadomowić się u ciebie, siejąc spore spustoszenie w twoich ubraniach. Mole spożywcze natomiast sami przynosimy do domu z żywnością dlatego warto dokładnie obejrzeć mąkę czy kaszę którą dopiero co kupiliśmy.
Co na mole?
W kuchni to prawdziwe przekleństwo - by się ich pozbyć, trzeba wyrzucić produkty, w których pojawiły się mole, po czym przetrzeć półki wodą z octem (1:1), z kroplą olejku cytrusowego lub goździkowego. Mole odstraszą też liście laurowe lub włożona do szafki wysuszona pomarańcza z powbijanymi goździkami
Stary środek na mole
Molom odzieżowym nie odpowiada też sąsiedztwo niektórych aromatycznych kuchennych przypraw, zwłaszcza ziela angielskiego, liścia laurowego, goździków i macierzanki. Aby uprzykrzyć życie tym żarłocznym owadom, ziarenka ziela angielskiego wystarczy rozsypać na półkach i w szufladach z ubraniami, listkami laurowymi poprzekładać swetry i inne elementy garderoby (szczególnie te, w których sezonowo nie chodzimy), a goździki i suszoną macierzankę umieścić w małych płóciennych woreczkach i również ułożyć w szafach. Skutecznym odstraszaczem okażą się też z pewnością woreczki pełne aromatycznej suszonej szałwii czy mięty.
Skomentuj:
Mole