Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy

Katarzyna Jodłowska
Pigwa - Fot. Shutterstock/Marcin Zalewski

Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i potrzebują długiego okresu ciepła. W naszym klimacie zazwyczaj ich miąższ jest kwaśny i cierpki, ale idealnie nadaje się pyszne rozgrzewające nalewki. Sprawdź nasze przepisy.

Nalewka z pigwy - właściwości

Pigwy zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C. Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak.

Nalewki warte grzechu

Nalewka z pigwy - jak zrobić?

Ze względu na aromat właśnie ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, rozgrzewające nalewki. Owoce na nalewki najlepiej zbierać we wrześniu albo październiku, gdy są bardzo dojrzałe.

Nalewka - porady jak zrobić nalewkę

Nalewka z pigwy - przepisy

Składniki: (na 1,5 litra nalewki):

Sposób przygotowania:

Dojrzałe pigwy trzeba wypestkować i posiekać. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dziesięć dni. Syrop zlewamy,mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1 i odstawiamy na 8-10 tygodni. Przefiltrowany zlewamy do butelek.

Nalewka z pigwy na spirytusie

Karnawałowa pigwówka Marcina i Małgosi z M.M. Kryt, Młody Materiał Szkółkarski

Składniki:

Przygotowanie:

"Dojrzałe, żółte owoce pigwowca zbieramy po pierwszych przymrozkach. Myjemy, czysścimy z gniazd nasiennych i kroimy (nie obieramy). Umieszczamy w słoju, zalewamy alkoholem i pozostawiamy na miesiąc. Zlewamy wonny wyciąg. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka tygodni (potrząsamy od czasu do czasu, by cukier się rozpuścił), potem łączymy obie frakcje według fantazji. Przelewamy do butelek i odstawiam na min. 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy. Owoce można ponownie zalać wódką - powstanie napitek lżejszy i wytrawny." - Marcina i Małgosi z M.M. Kryt

Nalewka z pigwy z miodem i imbirem

Imbir i miód ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające i pomagające w walce z przeziębieniem dlatego warto dodać go do nalewki.

Składniki:

Przygotowanie:

Owoce pozbawione gniazd nasiennych kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego słoja ze spitytusem. Obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki imbir i dorzucamy do słoja. Słój przykrywamy i odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie odlewamy spirytus do innego naczynia, a do owoców wsypujemy cukier który wyciągnie pozostały w owocach alkohol. Przez 4 dni codziennie potrząsamy słojem z owocami. Po tym czasie roztwór cukru i spirytusu wysączony z owoców przelewamy do wcześniej pozyskanej nalewki. Dodajmy miód i odstawiamy na kilka miesięcy.

Nalewka z pigwy bez cukru

Jak wszyscy wiemy cukier nie jest zdrowy, ale sama próbowałam zrobić pigwówkę bez cukru i była bardzo kwaśna i niesmaczna. Proponuję zamiast cukru dodać miód.

Składniki:

Przygotowanie:

Owoce obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion oraz kroimy na ćwiartki. Owoce zalewamy 1 l alkoholu - szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc.  Wyrzucamy owoce i dodajemy miód do wywaru z pigwy i odstawiamy na kilka miesięcy.

Przepisy na pyszne nalewki

Karnawałowa pigwówka Marcina i Małgosi

M.M. Kryt, Młody Materiał Szkółkarski

Składniki:

Przygotowanie:

Dojrzałe, żółte owoce pigwowca zbieram po pierwszych przymrozkach. Myję, czyszczę z gniazd nasiennych i kroję (nie obieram). Umieszczam w słoju, zalewam alkoholem i pozostawiam na miesiąc. Zlewam wonny wyciąg. Owoce zasypuję cukrem i zostawiam na kilka tygodni (potrząsam od czasu do czasu, by cukier się rozpuścił), potem łączę obie frakcje według fantazji. Przelewam do butelek i odstawiam na min. 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy. Owoce można ponownie zalać wódką - powstanie napitek lżejszy i wytrawny.

Nalewka z pigwy lub pigwowca - Fot. Marcin Klaban / AG
Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?

Skomentuj:

Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej