Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy
Owoce pigwy dojrzewają we wrześniu i potrzebują długiego okresu ciepła. W naszym klimacie zazwyczaj ich miąższ jest kwaśny i cierpki, ale idealnie nadaje się pyszne rozgrzewające nalewki. Sprawdź nasze przepisy.
Nalewka z pigwy - właściwości
Pigwy zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C. Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak.
Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Ze względu na aromat właśnie ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, rozgrzewające nalewki. Owoce na nalewki najlepiej zbierać we wrześniu albo październiku, gdy są bardzo dojrzałe.
Nalewka - porady jak zrobić nalewkę
Nalewka z pigwy - przepisy
Składniki: (na 1,5 litra nalewki):
- 1 kg owoców pigwy,
- 1,5 kg cukru,
- 1 l spirytusu 96 %,
- około 1 l wódki 45 %
Sposób przygotowania:
Dojrzałe pigwy trzeba wypestkować i posiekać. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na dziesięć dni. Syrop zlewamy,mieszamy ze spirytusem w proporcji 1:1 i odstawiamy na 8-10 tygodni. Przefiltrowany zlewamy do butelek.
Nalewka z pigwy na spirytusie
Karnawałowa pigwówka Marcina i Małgosi z M.M. Kryt, Młody Materiał Szkółkarski
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca (najlepiej 'Crimson and Gold'),
- 1 kg cukru
- spirytus rozcieńczony wodą do 50-55%
Przygotowanie:
"Dojrzałe, żółte owoce pigwowca zbieramy po pierwszych przymrozkach. Myjemy, czysścimy z gniazd nasiennych i kroimy (nie obieramy). Umieszczamy w słoju, zalewamy alkoholem i pozostawiamy na miesiąc. Zlewamy wonny wyciąg. Owoce zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka tygodni (potrząsamy od czasu do czasu, by cukier się rozpuścił), potem łączymy obie frakcje według fantazji. Przelewamy do butelek i odstawiam na min. 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy. Owoce można ponownie zalać wódką - powstanie napitek lżejszy i wytrawny." - Marcina i Małgosi z M.M. Kryt
Nalewka z pigwy z miodem i imbirem
Imbir i miód ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające i pomagające w walce z przeziębieniem dlatego warto dodać go do nalewki.
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca
- 1l spirytusu 70%
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki płynnego miodu
- imbir
Przygotowanie:
Owoce pozbawione gniazd nasiennych kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego słoja ze spitytusem. Obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki imbir i dorzucamy do słoja. Słój przykrywamy i odstawiamy na 14 dni. Po tym czasie odlewamy spirytus do innego naczynia, a do owoców wsypujemy cukier który wyciągnie pozostały w owocach alkohol. Przez 4 dni codziennie potrząsamy słojem z owocami. Po tym czasie roztwór cukru i spirytusu wysączony z owoców przelewamy do wcześniej pozyskanej nalewki. Dodajmy miód i odstawiamy na kilka miesięcy.
Nalewka z pigwy bez cukru
Jak wszyscy wiemy cukier nie jest zdrowy, ale sama próbowałam zrobić pigwówkę bez cukru i była bardzo kwaśna i niesmaczna. Proponuję zamiast cukru dodać miód.
Składniki:
- 1 kg owoców
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 l miodu można mniej
Przygotowanie:
Owoce obieramy ze skórki i pozbawiamy nasion oraz kroimy na ćwiartki. Owoce zalewamy 1 l alkoholu - szczelnie zamykamy i odstawiamy na 1 miesiąc. Wyrzucamy owoce i dodajemy miód do wywaru z pigwy i odstawiamy na kilka miesięcy.
Karnawałowa pigwówka Marcina i Małgosi
M.M. Kryt, Młody Materiał Szkółkarski
Składniki:
- 1 kg owoców pigwowca (najlepiej 'Crimson and Gold'),
- 1 kg cukru spirytus rozcieńczony wodą do 50-55%
Przygotowanie:
Dojrzałe, żółte owoce pigwowca zbieram po pierwszych przymrozkach. Myję, czyszczę z gniazd nasiennych i kroję (nie obieram). Umieszczam w słoju, zalewam alkoholem i pozostawiam na miesiąc. Zlewam wonny wyciąg. Owoce zasypuję cukrem i zostawiam na kilka tygodni (potrząsam od czasu do czasu, by cukier się rozpuścił), potem łączę obie frakcje według fantazji. Przelewam do butelek i odstawiam na min. 2 miesiące, by nalewka nabrała mocy. Owoce można ponownie zalać wódką - powstanie napitek lżejszy i wytrawny.
Skomentuj:
Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy