Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus)
Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus), zwany również zwyczajowo amarantnikiem, szczurzycą lub świńskim chwastem (ang. redroot pigweed), jest jednoroczną rośliną z rodziny szarłatowatych. Wywodzi się z Ameryki Północnej.
Do Europy trafił na statkach żeglarzy wracających z Nowego Świata. W Polsce, po raz pierwszy, zaobserwowano go połowie XIX wieku na Nizinie Śląskiej. Obecnie występuje na terenie całego kraju i jest uważany za pospolity chwast, szczególnie zagrażający uprawom warzyw okopowych, zbóż jarych i roślin strączkowych.
Co to jest szarłat szorstki?
Szarłat szorstki ma przeciętnie od 10-20 do 80-100 cm wysokości, a bardzo sprzyjających warunkach nawet 130 cm. Korzeń mocny, palowy, silnie rozgałęziony, różowawy. Łodyga szarłatu jest gruba, jasnozieloną, pokrytą sztywnymi włoskami i zwieńczona nibykłosem. Liście o długości do 8 cm są podłużne, eliptyczne, na długich ogonkach, ostro zakończone. Nasiona bardzo liczne (od 5000 do nawet 6500 szt.) czarne, o średnicy około 1-2 mm. Ciekawostką jest, że zachowują plenność nawet do 40 lat.
Szarłat szorstki - kwitnienie
Kwiaty liczne, zielonobiałe, zebrane w kuliste kłębiki, tworzące długie, szczytowe nibykłosy. Kwitnie w okresie od przełomu czerwca i lipca, aż do października.
Szarłat szorstki – uprawa
Szarłat szorstki jest rośliną bardzo licznie występującą w naszym kraju. Rośnie na nieużytkach, łąkach, przy drogach, na obszarach miejskich oraz na polach, w ogrodach i sadach. Lubi gleby wilgotne, lekkie, dobrze przepuszczalne, próchnicze, bogate w sole mineralne, zwłaszcza w azot. Preferuje stanowiska ciepłe i dobrze nasłonecznione. Roślina kiełkują na przełomie maja i czerwca, gdy gleba staje się wystarczająco ciepła i wilgotna. Bardzo szybko rośnie i rozkrzewia się, a dzięki mocnym, palowym korzeniom pobiera z gleby duże ilości wody i soli mineralnych. Po przekwitnięciu kwiaty przekształcają się w torebki nasienne, w których znajdują się bardzo liczne, małe, czarne i błyszczące nasiona, rozsiewane zazwyczaj przez wiatr, nawet na bardzo duże odległości.
Dlaczego szarłat szorstki jest zagrożeniem dla upraw?
Szarłat szorstki jest chwastem bardzo pospolitym i jednocześnie bardzo szkodliwym dla upraw rolnych. Wynika to z kilku czynników:
- bardzo szybko rośnie i rozkrzewia się;
- palowy korzeń o długości do 1,5 m zapewnia mu dostęp do wody i składników odżywczych, z jednej strony pozbawia tych zasobów rośliny uprawne, a z drugiej czyniąc szarłat bardzo odpornym na długotrwałą suszę;
- jest bardzo odporny na działanie herbicydów triazynowych,
- jest żywicielem wielu szkodników (np. chrościka buraka), patogenów grzybowych wywołujących zgorzel siewek oraz źródłem zagrożenia wirusem mozaiki buraka, szkodliwym również dla upraw ziemniaka i pomidora;
- utrudnia zbiory zbóż zanieczyszczając materiał siewny.
Największe szkody czyni w uprawach buraka cukrowego, kukurydzy, ziemniaka, zbóż jarych i traw nasiennych. Według badań Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach, za próg szkodliwości dla upraw kukurydzy uznaje się 1-2 egzemplarze szarłatu na 1m², a w przypadku buraka cukrowego 5 egzemplarzy na 30 m rzędu. W uprawach kukurydzy, 10 sztuk szarłatu na 1 m2 powoduje straty ziarna na poziomie 20%, natomiast 20 szt. tego chwastu skutkuje obniżeniem zbiorów już o około 32%.
Zwalczanie szarłatu szorstkiego
Szarłat szorstki jest jednym z najtrudniejszych do wyeliminowania chwastów, a jego populacja stale rośnie. Metody ręczne lub mechaniczne sprawdzają się w przypadku siewek. W okresie późniejszym, są mniej skuteczne, bo korzenie szarłatu są bardzo długie i roślina z czasem odrasta. We wczesnej fazie rozwoju rośliny polecane jest stosowanie oprysków. Środki ochrony roślin, dopuszczone do stosowania w naszym kraju, są podane na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Za skuteczne uważa się preparaty na bazie desmedifamu, florasulamu i erofumesatu.
W walce z szarłatem szorstkim niezwykle ważne jest profilaktyka, polegająca na eliminowaniu chwastu z terenów bezpośrednio przylegających do upraw (pobocza, rowy, ścieżki, itp.) oraz starannym przygotowaniu ziemi pod uprawy.
Szarłat szorstki - właściwości lecznicze
Szarłat szorstki jest rośliną jadalną. Jego młode liście i pędy można spożywać na surowo, natomiast starsze trzeba ugotować.
Ziele jest bogate w :
- garbniki,
- sole mineralne,
- białko,
- saponiny,
- fitosterole
- związki krzemu i
- witaminę C.
- Nasiona szarłatu szorstkiego były wykorzystywane do przygotowywania m.in. mąki już przez Indian z plemion Apaczów i Nawaho. Są źródłem tłuszczów, białka, skrobi.
W ziołolecznictwie szarłat szorstki stosowany jest przy
- nadciśnieniu,
- osłabieniu,
- chorobach skóry,
- zatruciach,
- zaparciach,
- kolkach jelitowych,
- skąpomoczu,
- zastojach żółci,
- zapaleniu jelita grubego,
- stanach zapalnych macicy,
- leczeniu tarczycy oraz jako środek przeciwkrwotoczny
- i wspierający przemianą materii.
- Szarłat szorstki ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwpasożytnicze (zalecany przy zwalczaniu nitkowca (Drancunculus medinensis) wywołującego drakunkulozę).
Skomentuj:
Szarłat szorstki (Amaranthus retroflexus)