Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Tak smakuje Wenezuela

Weber
Arepas z plantanem - Fot. Weber

Gdy sytuacja nie sprzyja podróżom, możemy poznawać świat, odkrywając kuchnie różnych egzotycznych kierunków. Dziś Kacper Salzman z Webera i Maria Mercedes Alayón zapraszają do pełnej smaków Wenezueli.

Arepas (wegańskie) (składniki na 10 szt.)

Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż ciasto będzie wystarczająco gęste i wilgotne, aby łatwo oddzielało się od palców. Ciasto powinno odpoczywać około 6 minut.

Uformuj 10 bułek po 100 g każda. Dodaj odrobinę oleju na patelnię i piecz z każdej strony po 6 minut, aż po obu stronach powstanie skorupa.

Caraotas – pasta z fasoli

Sofrito – dodatek do caraotas

Gotuj czarną fasolę z cebulą i liściem laurowym, aż będą miękkie. Pokrój składniki sofrito (oprócz  kminku i kolendry) na małe kawałki, smaż na gorącej patelni na 2 łyżeczkach oleju. Kiedy sofrito jest dobrze podsmażone, dodaj kminek i wyłącz ogień. Na końcu dodaj kolendrę. Wymieszaj sofrito z czarną fasolą i i gotuj dalej, aż fasola będzie miała konsystencję pasty.

Tajadas - smażone plantany

Pokrój plantany w plasterki o szerokości 0,5 cm. Smaż, aż zmienią kolor na brązowy i będą chrupiące.

Pico de gallo

Pokrój pomidory i cebulę w kosteczkę, dodaj pokrojone liście kolendry. Dopraw solą i sokiem z limonki.

Wasakaka – wenezuelskie guacamole

Rozgnieć pokrojone awokado, dodaj rozdrobniony czosnek i cebulę, dopraw solą, kolendrą i sokiem z limonki.

Zobacz film>>>

Read more!
Udostępnij

Przeczytaj także

Innowacyjny sposób ogrzewania wreszcie w ofercie marki Blaupunkt
Stal na dachu i elewacji stanowi idealną kompozycję
Dział Sprzedaży i kontakt z klientem w FORMEE w Miedzyrzeczu.

Polecane

Risotto toskańskie
Fegatino
Foccacia - przepis Weber

Skomentuj:

Tak smakuje Wenezuela

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej