Wino z winogron. Prosty przepis na wino
Wino z winogron? Masz piękne winogrona w ogrodzie czy na działce? Z roku na rok coraz obficiej owocują a Ty nie wiesz jak je wykorzystać? Robiłeś już soki, dżemy to czas najwyższy by zabrać się za domowe wino. Mamy dla Was prosty przepis
Wino z winogron
Wino z winogron nie jest trudne do wytworzenia.... a na prawdę warto je zrobić bo poza walorami smakowymi jest tez bardzo zdrowe. Owoce zawierają antyoksydanty, które chronią, przed chorobami serca i nowotworami. Wino ma również pozytywny wpływ na układ krążenia. Zawiera resweratrol który może zapobiegać otyłości. Bezpieczna porcja dla zdrowia to 200-300 ml wina dziennie.
Wino z winogron jasnych
Jeśli mamy smaczne odmiany winorośli to warto wykorzystać ich pyszne białe winogrona do przygotowania wina domowego.
Wino z winogron białych przepis
- 4 kg jasnych dojrzałych winogron
- 6 litrów butelkowanej lub przegotowanej kranówki
- 2 kg cukru
- Drożdże winiarskie
- Pożywka dla drożdży
- Kilka rodzynek
Przygotowanie wina z winogrona jasnego
- Zebrane winogrona odszypułkować i opłukać.
- Wstawić do lodówki na 24 godziny
- Po upływie doby wsypać do butli- gąsiora
- W 6 litrach wody rozpuścić 2 kg cukru.
- Cukrowy syrop wlać do butli
- Do zawartości butli dodać drożdże razem z pożywką
- Butle zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 3-4 tygodnie.
- Przecedzić wino i zlać do butli
- Dodać kilka rodzynkę i zostawić na miesiąc
- Po miesiącu mamy gotowe domowe wino
Wino z winogron ciemnych
Winogrona zbieramy przy pomocy sekatora. Ścinamy całe grona i wrzucamy do dużego pojemnika. Należy pamiętać, że kiści nie myjmy ani nawet nie płuczemy. Oddzielamy pojedyncze owoce od kiści.
Wino z winogron przepis
- 10 kg ciemnych winogron
- 5 litrów butelkowanej lub przegotowanej kranówki
- 3,5 kg cukru
Wino z winogron - jak zrobić
Przy produkcji wina z ciemnych winogron nie musimy używać drożdży ponieważ ich biały nalot ułatwia fermentacje.
- Pojedyncze owoce winogron miażdżymy i wrzucamy do butli - gąsiora
- Winogrona zalewamy 3 litrami letniej wody
- Przygotowujemy cukrowy syrop z 2 kg cukru i 1 litra wody i dodajemy do winogron
- Całość mieszamy. Masa powinna zajmować 3/4 butli.
- Gąsior zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i odstawiamy na 3 dni.
- Przygotowujemy kolejny syrop z cukru. Tym razem w 1 litrze wody rozpuszczamy 1,5 kg cukru i wlewamy go do butli.
- Całość mieszamy
- Po tygodniu płyn odcedzamy i wlewamy do tej samej butli
- Po upływie miesiąca wino jest już gotowe. Za pomocą rurki fermentacyjnej ścigamy je do drugiego gąsiora - uważając by nie naruszyć osadu.
Jak zbierać winogrona
Winogrona na wino zbieramy wyłącznie dorodne, dojrzałe, ale nie przejrzałe grona. Najlepiej w drugiej połowie września, w porze suchej, przed południem, a zerwanych nie trzymamy dłużej niż kilkanaście godzin. Wybieramy owoce bez poszarpanej skórki, plam gnilnych i pleśni, resztek ziemi, liści i szypułek.
Skomentuj:
Wino z winogron. Prosty przepis na wino