Jarmuż - zimowy specjał pełen cennych składników
Odkąd cały rok możemy kupować świeże warzywa, jarmuż stracił na atrakcyjności. Niesłusznie. Warto go uprawiać jako oryginalną zimową zieleninę i ozdobę warzywnika.
NIE TYLKO W WARZYWNIKU
Na zbiór od października do wiosny jarmuż na rozsadniku wysiewa się w lipcu. Kiedy rośliny mają 4-5 liści, sadzi się je w rozstawie ok. 55×45 cm w warzywniku, a jeśli ktoś chce, to na kwiatowej rabacie, najlepiej w słońcu lub półcieniu (przez 4 lata nie powinny tam rosnąć rośliny kapustne). Dobrze wcześniej dodać do ziemi kompostu, a do dołków wsypać nieco popiołu drzewnego. Zbiór rozpoczynamy od dolnych liści, stopniowo obrywamy coraz wyższe, a na koniec rozetę. Wiosną na łodydze wyrosną jeszcze delikatne pędy, które też są smaczne. W rejonach o obfitych opadach śniegu i silnych wiatrach lepiej rośliny wykopać i zadołować w zacienionym miejscu, przykrywając lekko słomą. Jarmuż można też uprawiać w dużych donicach na tarasach i balkonach. Na naszym rynku popularne są silnie kędzierzawe odmiany: zielona, średnio wysoka 'Halbhoher Groener Krauser' oraz fioletowe - średnio wysoka 'Scarlet' i wysoka 'Redbor'.
Czy wiesz, że...
Jarmuż jest niskokaloryczny (100 g to ok. 30 kcal). Możemy dodawać go do surówek, sałatek i zup, przyrządzać jak szpinak, a nawet robić z niego czipsy.
- Więcej o:
Jakie krzewy i drzewa najpiękniej kwitną w kwietniu?
Najpiękniejsze kwiaty z ogrodów naszych babć. Podpowiadamy jakie wybrać
Skalnica Arendsa (Saxifraga × arendsii) - roślina wieloletnia na skalniak
Kolorowe azalie japońskie
Sedum morganianum 'Burrito': uroczy sukulent do domu i ogrodu
Bagno zwyczajne (Ledum palustre): Właściwości i zastosowanie dzikiego rozmarynu
Laurowiśnia wschodnia (Prunus laurocerasus). Uprawa i pielęgnacja wiśni laurowej
Kocanka włochata (Helichrysum petiolare) - srebrzysty klejnot ogrodu