W zielonym świecie paproci

Alicja Gawryś

W kwiaciarniach pojawia się sporo gatunków i odmian paproci. Warto wiedzieć, jak się nimi opiekować,

W niektórych domach rosną bujnie i wzbudzają powszechny zachwyt, w innych zaś szybko marnieją. W czym tkwi sekret powodzenia? Najlepiej, gdy powietrze nie jest wysuszone i panuje temperatura pokojowa. Wtedy "udają się" niemal wszystkie paprocie. Jeśli jednak w mieszkaniu jest bardzo sucho, lepiej rosną odporne gatunki, np. nefrolepisy. W obu wypadkach warto znać upodobania tych roślin.

Miejsce. Unikajmy stawiania paproci tuż nad kaloryferem. Szkodzi im też ostre słońce. W bardzo jasnym pokoju powinny się znaleźć za firanką. Przy oknie północnym mogą rosnąć cały rok.

Woda. Paprocie gorzej znoszą zalanie podłoża niż jego przesuszenie. Podlewajmy je więc z umiarem. Bardzo lubią za to wilgotne powietrze i zraszanie letnią wodą.

Temperatura. Dla paproci optymalna wynosi około 22°C latem i 15-18°C zimą.

Odżywki. Najlepsze są te specjalne dla paproci. Stosujmy je co 2-3 tygodnie od wiosny do jesieni. Możemy też użyć nawozu do roślin zielonych, ale o mniejszym stężeniu.

Przesadzanie. Zabieg ten wykonujemy wczesną wiosną, wtedy gdy doniczka stanie się wyraźnie za ciasna. Podłoże powinno być przepuszczalne i lekko kwaśne (pH 5-6), z dużą ilością próchnicy i torfu. Rozrośnięte okazy można podzielić.

Niedomagania. Pajęczynka na spodzie liści i żółknące blaszki liściowe świadczą o pojawieniu się przędziorków. Zwalczymy je preparatem Karate lub Talstar. Z kolei brunatne zgrubienia (nie mylić ze skupiskami zarodników) to tarczniki. Roślinę opryskujemy środkiem Actellic, a w ziemi umieszczamy pałeczki Tarcznik albo Provado Combi Pin.

Źródło: Kwietnik



Skomentuj:

W zielonym świecie paproci