Właściwości podbiału

Odpowiada Magda Narkiewicz

Przy podjeździe samochodowym rośnie sporo podbiału. Właściwie to go polubiłam, bo pięknie kwitnie na przedwiośniu. Podobno jest to pożyteczne ziółko. Jak można je wykorzystywać? Anna B.

Podbiał. Zioła
Podbiał. Zioła
Fot. Shutterstock
Podbiał (Tussilago farfara) pojawia się tam, gdzie ziemia jest gliniasta i niezbyt sucha. Rozkwita nawet w końcu lutego, liście tworzy później. Rzeczywiście jest cennym ziołem, zawiera m.in. śluzy, garbniki, inulinę, karoteny, witaminy, sporo potasu i cynku. Leczy uporczywy kaszel. Kwiaty działają mocniej niż liście. Aby zachowały kolor i nie rozpadały się, należy suszyć je w cieniu, natomiast liście - na słońcu (zbiera się je w maju i czerwcu). By sporządzić miksturę na kaszel, zalewa się łyżkę suszonego ziela szklanką wody, gotuje przez 3 minuty i po kwadransie przecedza. Odwar należy pić po 1/4 szklanki 3-5 razy dziennie między posiłkami. Podobnie działa sok z liści i kwiatów. Bez problemu wyciska się go w sokowirówce i żeby się nie psuł, łączy z taką samą objętością alkoholu. Na kieliszek wody stosuje się 20-30 kropli soku i pije 3-4 razy dziennie po jedzeniu. Okłady ze świeżych liści pomagają przy oparzeniach, stłuczeniach i otarciach skóry, a kąpiel z dodatkiem odwaru łagodzi jej podrażnienia. Młode liście można przyrządzać jak szpinak, a kwiaty dodawać do sałatek.

Skomentuj:

Właściwości podbiału