Chrzan nie do chrzanu [Pielęgnacja]
Mówi się, że coś jest do chrzanu, czyli bez wartości. A przecież chrzan jest zdrowy i smaczny - dodajemy go do jajek, buraków, mięs, ryb, a nawet serów.
Jak uprawiać
Proste, grube korzenie rosną tylko w pulchnej, wilgotnej glebie o pH 7, w słońcu lub półcieniu. Najsmaczniejsze są rok po posadzeniu, bo starsze łykowacieją. Zbiera się je od jesieni do wiosny. Cienkie (1-1,5 cm), najlepiej o dł. 20-25 cm, można przeznaczyć na sadzonki, ewentualnie do sadzenia użyć jędrne korzenie ze sklepu. W kwietniu pozbawia się je drobniutkich korzonków i zagłębia pod kątem 30° tak, by ich wierzchołki były 3 cm pod powierzchnią gruntu. Mają tylko grubieć, więc w czerwcu odkrywa się je, usuwa boczne odrosty i znów zasypuje ziemią. Chrzan się nie rozsiewa, bo w naszym klimacie nie tworzy żywotnych nasion, ale odrasta z małych fragmentów korzeni i bywa uciążliwym chwastem.
- Więcej o:
Granat - drogocenny owoc
Rośliny z biblijnym rodowodem
Egzotyczne przyprawy
Zioła z parapetu. Jak je uprawiać by były smaczne i zdrowe
Co zrobić, by dwukolorowa monstera miała jasno wybarwione liście?
Na co choruje forsycja? [Porady eksperta]
6 sposobów na pielęgnację róż jesienią i zimą
Uciążliwa "miniaturka koniczyny"