Salsefia - biały korzeń

dr Magdalena Narkiewicz

Do zimowych rarytasów należy też salsefia, której korzeń jest podobny do skorzonery, a liście - do pietruszki.

Salsifis 'Mammouth' (Tragopogon porrifolium) SLOWA KLUCZOWE: Asteraceae Flechtkorb Gem´se H´lsenfrucht Korb Pflanze Pflanzen Portrait Stilleben Stillleben Stills Tragopogon porrifolius vertikal
Fot. Flora Press


Salsefia, czyli kozibród lekarski (Tragopogon porrifolius), przypomina skorzonerę, ale jej soczysty korzeń ma żółtawą skórkę i orzechowy posmak. Jest cennym źródłem soli mineralnych (ale nie zawiera inuliny). Uprawa salsefii zwykle trwa tylko sezon, gdyż korzeń zaczynających kwitnąć roślin nieodwracalnie drewnieje i nie nadaje się do jedzenia. Natomiast dostępna w sklepach tzw. czarna salsefia to nic innego jak skorzonera.

Warto wiedzieć

Salsefia dobrze rośnie w słonecznych miejscach na obojętnej, próchnicznej, piaszczysto-gliniastej glebie.

Wymaga podlewania (zwłaszcza w okresie wschodów i latem) oraz częstego spulchniania gleby.

Nasiona wysiewamy w połowie kwietnia na głębokość 1-3 cm. Siewki przerywamy tak, by rosły co 7 cm.

Korzenie wykopujemy przed zamarznięciem gleby. Można je przechowywać przez kilka miesięcy.

Salsefia z kurczakiemWIKIMEDIA COMMONS



Salsefia z kurczakiem

Pół kilo oskrobanych korzeni salsefii zanurz na chwilę w wodzie (zakwaszonej, by warzywo nie ściemniało), po czym pokrój na drobne kawałki. Zalej je 1/2 l rosołu i gotuj przez kwadrans. Dodaj pokrojoną w kostkę ugotowaną lub upieczoną pierś kurczaka (20 dag). Podgrzewaj wszystko na małym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Podawaj na gorąco z ugotowanym na sypko ryżem.

Skąd nasiona?

Korzenie salsefii i skorzonery rzadko bywają w sprzedaży. To przemawia za ich uprawą w ogrodzie. Nasiona łatwo kupimy - produkuje je np. firma W. Legutko lub PNOS Ożarów. Jednak jeśli rośliny te na grządce zakwitną (obie są wtedy bardzo dekoracyjne) i wydadzą nasiona, to nie warto ich zbierać. Odmiany uprawne bowiem łatwo krzyżują się z dzikimi i ich potomstwo zwykle nie jest tak wartościowe jak otrzymane z nasion firmowych.

Owocostany salsefii i skorzonery wyglądają podobnie.Fot. Wikimedia commons



Na zdjęciu powyżej: Owocostany salsefii i skorzonery wyglądają podobnie.

Skomentuj:

Salsefia - biały korzeń