Szczepione warzywa [Porady eksperta]
Widziałam ulotkę na temat szczepionych warzyw. Jakie są zalety tego typu uprawy? Przecież takie sadzonki muszą być droższe od zwykłych siewek. Pyta: Irmina Koczewska


Piszcie do nas, jeśli macie problem. Nasi eksperci są do Waszej dyspozycji. Odpowiedzi przyślemy e-mailem, a wybrane zagadnienia opublikujemy na łamach pisma.
Radzi: Alicja Gawryś, mgr inż. ogrodnictwa
Fot. Jerzy Gumowski / AG
Warzywa (np. pomidory, bakłażany, ogórki) szczepi się na podkładkach o silnym systemie korzeniowym. Dzięki niemu rośliny lepiej wykorzystują wodę oraz składniki mineralne z podłoża, a ich górne części bardziej się rozrastają i obficiej plonują. Szczepione okazy mają do dwóch miesięcy dłuższy okres plonowania. Poza tym podkładki są odporne na atak nicieni oraz choroby wirusowe i grzybowe rozwijające się w glebie. Podkładka zapewnia też roślinie większą odporność na suszę.
Szczepione warzywa kupimy po kilkanaście złotych za sadzonkę, np. na: beegarden.pl lub wieliszew.lento.pl.
- Więcej o:
Brzydkie plamy na roślinach. Jak sobie z nimi radzić?
Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste
Jak prawidłowo nawozić warzywa by zwiększyć plony?
Dziwne i ciekawe odmiany warzyw. Oryginalne warzywa w ogrodzie
Sadzimy pierwsze kwiaty [RADZIMY]
Czy należy ciąć złotokapy?
Drzewa do małego ogrodu
Jak się pozbyć sopli i śniegu z dachu oraz balkonu