Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Tarnina - śliwa niedoceniana

dr Magdalena Narkiewicz

Tarninę znamy głównie z poboczy lasów i polnych dróg. Ale odkąd roślina zyskała pierwsze ozdobne i owocowe odmiany, otworzyła się przed nią droga do ogrodów.

WIOSNA: Tarnina kwitnie przed rozwojem liści, zwykle w marcu, gdy często jeszcze powracają chłody. Mocnym zapachem pyłku wabi owady.
WIOSNA: Tarnina kwitnie przed rozwojem liści, zwykle w marcu, gdy często jeszcze powracają chłody. Mocnym zapachem pyłku wabi owady.
fot. Gabriela Insuratelu/Shutterstock

Tarninę znamy głównie z poboczy lasów i polnych dróg. Ale odkąd roślina zyskała pierwsze ozdobne i owocowe odmiany, otworzyła się przed nią droga do ogrodów.

Swojskie krzewy, które wiosną wyglądają jak przycupnięte na miedzach białe obłoki, to śliwa tarnina (Prunus spinosa), czyli inaczej ciernik, korcipka lub tarka. Gdy przekwitną, nie zwracamy na nie uwagi aż do jesieni, kiedy to ich gałązki przyciągają wzrok mnóstwem granatowych, krągłych śliweczek.

Tarnina. Warunki uprawy

Tarnina oprócz słońca potrzebuje niewiele. Najlepiej rośnie na przepuszczalnej, średnio żyznej wapiennej ziemi, ale radzi sobie także i na innej glebie. Nie boi się suszy ani mrozu, nie choruje. Wykorzystuje się ją głównie na obronne żywopłoty. Regularnie przycinana nie zajmuje dużo miejsca, więc może zdobić każdy, zwłaszcza naturalistyczny, ogród.
Typowe krzewy są tanie (w sklepie internetowym naszekrzewy.pl roślina kosztuje 9 zł), można też uprawiać je z odrostów korzeniowych lub nasion.
Bardziej atrakcyjne od „dzikusów” są ozdobne odmiany tarniny, np. ‘Purpurea’ (kwietnik.com.pl – ok. 20 zł za sztukę) i ‘Plena’ (na razie na polskim rynku niedostępna) lub odmiany o smacznych dużych owocach, np. ‘Merzig’ i ‘Nittel’ (drzewa.com.pl – 18-28 zł za sztukę).

Cenne kwiaty iowoce tarniny

Mało kto wie, że z kwiatów tarniny można parzyć zdrowotne herbatki, które działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii. Pomagają także przy schorzeniach nerek, pęcherza oraz niestrawnościach. Kwiaty trzeba zbierać delikatnie i gdy nie są wilgotne, bo zgniecione i mokre szybko czernieją. Suszy się je w temp. 35°C.
Owoce, choć cierpkie i na surowo nie nadające się do jedzenia, też są cenne – wzmacniają odporność i działają przeciwbiegunkowo. Robi się z nich wspaniałe nalewki o granatowej barwie. Warto je zrywać po przemrożeniu, bo tracą wtedy goryczkę i są słodsze. Niestety łatwo się psują, wymagają więc szybkiego przerobienia. Zaleca się usuwać z nich pestki, w których jest sporo szkodliwych związków cyjanogennych.

Tarnina na zdrowie

Napar z kwiatów:
Szklanką wrzątku zalewamy 2 łyżeczki świeżych kwiatów lub łyżeczkę suszonych. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Ciepły napar pijemy raz dziennie.

Napar z kwiatów tarniny.
Napar z kwiatów tarniny.
fot. Heike Rau/Shutterstock

Prosty przepis na tarninówkę:
Z opłukanych i osączonych owoców (nieprzemrożone najpierw wkładamy do zamrażalnika na kilka dni) usuwamy pestki. Miąższ zalewamy spirytusem 96% zmieszanym pół na pół z wodą oraz zasypujemy cukrem (na 1 kg owoców potrzeba około litr alkoholu i 20 dag cukru). Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 miesiącach nalewkę filtrujemy, zlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Po pół roku nabiera doskonałego smaku.

Tarninówka.
Tarninówka.
fot. Bozhena Melnyk/Shutterstock
    Więcej o:

Skomentuj:

Tarnina - śliwa niedoceniana