Tarnina - śliwa niedoceniana
Tarninę znamy głównie z poboczy lasów i polnych dróg. Ale odkąd roślina zyskała pierwsze ozdobne i owocowe odmiany, otworzyła się przed nią droga do ogrodów.
Tarninę znamy głównie z poboczy lasów i polnych dróg. Ale odkąd roślina zyskała pierwsze ozdobne i owocowe odmiany, otworzyła się przed nią droga do ogrodów.
Swojskie krzewy, które wiosną wyglądają jak przycupnięte na miedzach białe obłoki, to śliwa tarnina (Prunus spinosa), czyli inaczej ciernik, korcipka lub tarka. Gdy przekwitną, nie zwracamy na nie uwagi aż do jesieni, kiedy to ich gałązki przyciągają wzrok mnóstwem granatowych, krągłych śliweczek.
Tarnina. Warunki uprawy
Tarnina oprócz słońca potrzebuje niewiele. Najlepiej rośnie na przepuszczalnej, średnio żyznej wapiennej ziemi, ale radzi sobie także i na innej glebie. Nie boi się suszy ani mrozu, nie choruje. Wykorzystuje się ją głównie na obronne żywopłoty. Regularnie przycinana nie zajmuje dużo miejsca, więc może zdobić każdy, zwłaszcza naturalistyczny, ogród.
Typowe krzewy są tanie (w sklepie internetowym naszekrzewy.pl roślina kosztuje 9 zł), można też uprawiać je z odrostów korzeniowych lub nasion.
Bardziej atrakcyjne od „dzikusów” są ozdobne odmiany tarniny, np. ‘Purpurea’ (kwietnik.com.pl – ok. 20 zł za sztukę) i ‘Plena’ (na razie na polskim rynku niedostępna) lub odmiany o smacznych dużych owocach, np. ‘Merzig’ i ‘Nittel’ (drzewa.com.pl – 18-28 zł za sztukę).
Cenne kwiaty iowoce tarniny
Mało kto wie, że z kwiatów tarniny można parzyć zdrowotne herbatki, które działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii. Pomagają także przy schorzeniach nerek, pęcherza oraz niestrawnościach. Kwiaty trzeba zbierać delikatnie i gdy nie są wilgotne, bo zgniecione i mokre szybko czernieją. Suszy się je w temp. 35°C.
Owoce, choć cierpkie i na surowo nie nadające się do jedzenia, też są cenne – wzmacniają odporność i działają przeciwbiegunkowo. Robi się z nich wspaniałe nalewki o granatowej barwie. Warto je zrywać po przemrożeniu, bo tracą wtedy goryczkę i są słodsze. Niestety łatwo się psują, wymagają więc szybkiego przerobienia. Zaleca się usuwać z nich pestki, w których jest sporo szkodliwych związków cyjanogennych.
Tarnina na zdrowie
Napar z kwiatów:
Szklanką wrzątku zalewamy 2 łyżeczki świeżych kwiatów lub łyżeczkę suszonych. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Ciepły napar pijemy raz dziennie.
Prosty przepis na tarninówkę:
Z opłukanych i osączonych owoców (nieprzemrożone najpierw wkładamy do zamrażalnika na kilka dni) usuwamy pestki. Miąższ zalewamy spirytusem 96% zmieszanym pół na pół z wodą oraz zasypujemy cukrem (na 1 kg owoców potrzeba około litr alkoholu i 20 dag cukru). Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 miesiącach nalewkę filtrujemy, zlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Po pół roku nabiera doskonałego smaku.
- Więcej o:
Drzewa i krzewy które nie zrzucają liści na zimę
Drzewa i krzewy o czerwonych liściach
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki
Czym jest poplon? Jakie rośliny poplonowe wykorzystać w ogrodzie?
Z czym łączyć wrzosy na tarasie? Kompozycje na taras i balkon