Tarnina - śliwa niedoceniana
Tarninę znamy głównie z poboczy lasów i polnych dróg. Ale odkąd roślina zyskała pierwsze ozdobne i owocowe odmiany, otworzyła się przed nią droga do ogrodów.








Tarninę znamy głównie z poboczy lasów i polnych dróg. Ale odkąd roślina zyskała pierwsze ozdobne i owocowe odmiany, otworzyła się przed nią droga do ogrodów.
Swojskie krzewy, które wiosną wyglądają jak przycupnięte na miedzach białe obłoki, to śliwa tarnina (Prunus spinosa), czyli inaczej ciernik, korcipka lub tarka. Gdy przekwitną, nie zwracamy na nie uwagi aż do jesieni, kiedy to ich gałązki przyciągają wzrok mnóstwem granatowych, krągłych śliweczek.
Tarnina. Warunki uprawy
Tarnina oprócz słońca potrzebuje niewiele. Najlepiej rośnie na przepuszczalnej, średnio żyznej wapiennej ziemi, ale radzi sobie także i na innej glebie. Nie boi się suszy ani mrozu, nie choruje. Wykorzystuje się ją głównie na obronne żywopłoty. Regularnie przycinana nie zajmuje dużo miejsca, więc może zdobić każdy, zwłaszcza naturalistyczny, ogród.
Typowe krzewy są tanie (w sklepie internetowym naszekrzewy.pl roślina kosztuje 9 zł), można też uprawiać je z odrostów korzeniowych lub nasion.
Bardziej atrakcyjne od „dzikusów” są ozdobne odmiany tarniny, np. ‘Purpurea’ (kwietnik.com.pl – ok. 20 zł za sztukę) i ‘Plena’ (na razie na polskim rynku niedostępna) lub odmiany o smacznych dużych owocach, np. ‘Merzig’ i ‘Nittel’ (drzewa.com.pl – 18-28 zł za sztukę).
Cenne kwiaty iowoce tarniny
Mało kto wie, że z kwiatów tarniny można parzyć zdrowotne herbatki, które działają moczopędnie i przyspieszają przemianę materii. Pomagają także przy schorzeniach nerek, pęcherza oraz niestrawnościach. Kwiaty trzeba zbierać delikatnie i gdy nie są wilgotne, bo zgniecione i mokre szybko czernieją. Suszy się je w temp. 35°C.
Owoce, choć cierpkie i na surowo nie nadające się do jedzenia, też są cenne – wzmacniają odporność i działają przeciwbiegunkowo. Robi się z nich wspaniałe nalewki o granatowej barwie. Warto je zrywać po przemrożeniu, bo tracą wtedy goryczkę i są słodsze. Niestety łatwo się psują, wymagają więc szybkiego przerobienia. Zaleca się usuwać z nich pestki, w których jest sporo szkodliwych związków cyjanogennych.
Tarnina na zdrowie
Napar z kwiatów:
Szklanką wrzątku zalewamy 2 łyżeczki świeżych kwiatów lub łyżeczkę suszonych. Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. Ciepły napar pijemy raz dziennie.

Prosty przepis na tarninówkę:
Z opłukanych i osączonych owoców (nieprzemrożone najpierw wkładamy do zamrażalnika na kilka dni) usuwamy pestki. Miąższ zalewamy spirytusem 96% zmieszanym pół na pół z wodą oraz zasypujemy cukrem (na 1 kg owoców potrzeba około litr alkoholu i 20 dag cukru). Zamknięte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2 miesiącach nalewkę filtrujemy, zlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Po pół roku nabiera doskonałego smaku.

- Więcej o:
![Kostrzewa sina Kostrzewa sina]()
Kostrzewa sina
![Funkia (Hosta) Funkia]()
10 roślin odpornych na choroby i szkodniki do cienia – idealne do trudnych miejsc w ogrodzie
![Tuje to rośliny, które pozostają zielone przez cały rok 23.06.2007OGROD , ZYWOTNIK ZACHODNI ( TUJA SZMARAGD ) , KULISTY - ZYWOTNIK ZACHODNI GOLDEN GLOBE , KOSODRZEWINAFOT. LILIANNA SOKOLOWSKAPUBLIKACJA KWIETNIK NR 2 (182) - 2 2010]()
Tuje w ogrodzie – Najlepsze odmiany, pielęgnacja i cięcie tui
![Berberyna to substancja pozyskiwana z liści, owoców, kory oraz korzenia krzewu zwanego berberysem, którego można spotkać praktycznie w całej Polsce berberyna]()
Berberys - jak go uprawiać ? Najpiękniejsze odmiany berberysów
![Rącznik pospolity Rącznik pospolity]()
Rącznik pospolity (Ricinus communis) – uprawa, pielęgnacja i zastosowanie
![SOFORA JAPOŃSKA, inaczej perełkowiec lub szupin, miewa pięknie powyginane gałęzie SOFORA JAPOŃSKA, inaczej perełkowiec lub szupin, miewa pięknie powyginane gałęzie]()
Drzewa i krzewy z kręconymi gałęziami
![Najpiękniejsze kaktusy Najpiękniejsze kaktusy]()
Najpiękniejsze kaktusy
![Aksamitka rozpierzchła 'Harlequin' Aksamitka rozpierzchła 'Harlequin']()
Aksamitki uprawa i pielęgnacja









