Budowa

Ogród

Wnętrza

Design

Architektura

DIY

HGTV

Trendy budowlane

Nalewka orzechowa

Katarzyna Jodłowska
Nalewka orzechowa - Fot. Shutterstock/Lunov Mykola

Jak wiemy wszystkie orzechy są bardzo pożywne i zdrowe. Nie inaczej jest z orzechem włoskim jego owoce i liście wykorzystywane były w medycynie ludowej od dawna. Orzechy świetnie nadają się na smaczną i zdrową nalewkę.

Nalewka orzechowa - właściwości

Łupinki orzecha mają silne właściwości barwiące, które są często wykorzystywane w kosmetologi. Liście zaś to skuteczny lek przeciwko pasożytom zlokalizowanym w przewodzie pokarmowych, a wywar z nich odstrasza komary.  Nalewka z orzecha pomaga w pozbyciu się biegunki i ma ogólnie zbawienny wpływ na problemy żołądkowe. W znacznym stopniu wspiera pracę układu pokarmowego i wytwarzanie soków żołądkowych.

Właściwości:

Nalewki warte grzechu

Nalewka orzechowa działanie

Nalewka z głogu

Nalewka orzechowa - Fot. Shutterstock/Otar Gujejiani

Nalewka orzechowa przepisy

Do nalewek używamy zielonych niedojrzałych orzechów zebranych w zielonych łupinkach na początku lipca. Wówczas są miękkie i można je całości pokroić. Zanim zabierzemy się jednak do tego warto wyposażyć się w gumowe rękawiczki ponieważ zielone skórki potrafią bardzo zabarwić skórę na brązowo.

Kasztan jadalny

Nalewka orzechowa na spirytusie

Składniki:

Sposób wykonania:

Zielone orzechy kupujemy lub zrywamy prosto z drzewa - dokładnie myjemy i suszymy. Przy pomocy ostrego noża kroimy w ćwiartki i wrzucamy do 3 l słoja. Całość zalewamy alkoholem. Jeśli nie ma być to nalewka lecznicza dodajemy w.w. przyprawy. Zostawiamy na miesiąc w jasnym miejscu. Po tym czasie zlewamy alkohol i  do słoja wlewamy szklankę wody i 2 szklanki cukru. Słój tym razem zostawiamy w ciemnym miejscu na 3 tygodnie i codziennie wstrząsamy zawartością. Po tym czasie zlewamy wywar do uzyskanego wcześniej wywaru alkoholowego, filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do piwnicy na pół roku.

Nalewka orzechowa bez cukru

Przepis na nalewkę bez cukru jest taki jak na nalewkę na spirytusie. Nalewka lecznicza to taka bez przypraw i bez cukru.

Nalewka orzechowa z miodem

Składniki:

Sposób wykonania:

Umyte i osuszone orzechy siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy przyprawy. Całość zlewamy alkoholem i zostawimy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy płyn do oddzielnego pojemnika. Potem rozpuszczamy miód w wodzie i zalewamy nim owoce i zostawiamy na kolejny miesiąc. Po miesiącu zlewamy powstały wywar, łączymy go alkoholowym nalewem, filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewkę zanosimy do piwnicy na pół roku.

Udostępnij

Przeczytaj także

Kiedy przesadzać hortensje? Szczegółowy poradnik
Kiedy sadzić maliny i jak zrobić to dobrze? Kompletny poradnik
Hamak do ogrodu i na balkon. Jak wybrać i zamocować?

Polecane

Uprawa imbiru w Polsce
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
Czy aronia jest trująca?

Skomentuj:

Nalewka orzechowa

Ta strona używa ciasteczek w celach analitycznych i marketingowych.

Czytaj więcej