Praktyczne wskazówki dotyczące przechowywania żywności w lodówce
Przechowywanie produktów spożywczych we właściwych warunkach wpływa nie tylko na ich świeżość, ale i jakość przygotowywanych posiłków. Jak odpowiednio rozmieścić żywność w lodówce? Oto praktyczne wskazówki.
Przechowywanie żywności na górnej półce w lodówce
Górna półka w lodówce to miejsce, gdzie panuje najwyższa temperatura. Oznacza to, że w tym miejscu uzyskać można jedyne efekt lekkiego schłodzenia. Nie jest to właściwie miejsce dla surowego mięsa czy ryb. Na górnej półce warto przechowywać gotowe posiłki, a także jogurty, kefiry czy otwarte już mleko. To również doskonałe miejsce dla ciast oraz deserów, które nie wymagają bardzo niskich temperatur. Górna półka (podobnie jak środkowa) jest bardzo dobrze widoczna. Warto to wykorzystać i z przodu umieścić produkty z krótkim terminem przydatności. Przechowywanie takich produktów z tyłu nie ma sensu. Często o nich zapominamy i po kilku dniach nadają się jedynie do wyrzucenia.
Przechowywanie żywności w lodówce - środkowa półka
Na środkowej półce panuje już nieco niższa temperatura. To doskonałe miejsce do przechowywania produktów, które stosunkowo szybko się psują. To przede wszystkim wędliny, sery, gotowane mięso, dania obiadowe czy sałatki z majonezem. Podobnie jak w przypadku górnej półki, warto dobrze zaplanować tu rozmieszczenie produktów i wyeksponować posiłki lub artykuły, które należy spożyć jak najszybciej. To jedna z najlepszych metod na gotowanie bez marnowania.
Przechowywanie żywności w lodówce - dolna półka
Na samym dole lodówki panuje najniższa temperatura i to właśnie tam należy przechowywać świeże produkty. To przede wszystkim surowe mięso i ryby. Na samym dole warto przechowywać także produkty, które wymagają bardzo szybkiego schłodzenia. Można tam umieścić np. butelki z napojami lub alkoholem albo desery z galaretką, która powinna szybko stężeć.
Przechowywanie żywności w lodówce - szuflada i półki na drzwiach
Szuflada to doskonale miejsce do przechowywania warzyw i owoców. Warto umieścić tam m.in. sałatę czy zioła. Warto pamiętać o tym, aby przed umieszczeniem warzyw w szufladzie dobrze owinąć je np. papierem lub ściereczką. Dzięki temu zachowają na dłużej swoją świeżość. Ze względu na częste otwieranie lodówki, półki na drzwiach nie są najlepszym miejscem do przechowywania szybko psujących się produktów. Najlepiej ustawić tam napoje, alkohol, sosy majonezowe, musztardy czy konfitury.
Czego nie przechowywać w lodówce?
Przechowywanie żywności w lodówce ułatwia również odpowiednia selekcja. Wiele osób bezrefleksyjnie umieszcza w lodówce wszystkie zakupione artykuły. Warto wiedzieć jednak, że wiele z nich wcale nie musi się tam znajdować. Dotyczy to przede wszystkim warzyw i owoców. Wiele z nich nie lubi wilgoci i niskich temperatur, ponieważ tak trudne warunki nie pozwalają im na dojrzewanie.
W lodówce nie powinno się przechowywać m.in. pomidorów, ogórków, cebuli, czosnku, cukinii, awokado i bananów. Wymienione warzywa i owoce przechowywane w lodówce będą mniej smaczne i stracą swoją charakterystyczną konsystencję. Dobrym przykładem są np. ogórki, które trzymane w lodówce stają się wodniste i miękkie.
Zobacz także:
- Jak odświeżyć pieczywo oraz inne produkty spożywcze?
- Optymalna temperatura w lodówce
- Jak przechowywać jedzenie, by nie trafiało do kosza? Poznaj zasady niemarnowania żywności
- Zero waste a korzystanie z lodówki
- Przechowywanie żywności latem
- Chcesz ekologicznie przechowywać żywność? Z Green Collection zrobisz to perfekcyjnie
- Jakie pojemniki do lodówki wybrać?
- Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Jak prawidłowo pakować próżniowo?
Przechowywanie żywności w lodówce - pojemniki
Bardzo ważnym elementem, który ułatwia nie tylko przechowywanie żywności, ale i codzienne przygotowywanie posiłków, są pojemniki na żywność. Pozwalają one dobrze zorganizować przestrzeń w lodowce i zapobiegają powstawaniu bałaganu. Na rynku znaleźć można ogromną ofertę tego typu produktów. Osoby posiadające kuchenkę mikrofalową mogą postawić na pojemniki "2 w 1", czyli takie, które można bez problemu podgrzewać także w kuchence mikrofalowej. Dobrym pomysłem jest również umieszczenie na pojemnikach etykiet z opisem ich zawartości. Dzięki temu nie będzie konieczności otwierania każdego pudełeczka w celu sprawdzenia, co znajduje się w środku.
Inną metodą może być powieszenie na lodówce kartki, na której rozpisana będzie cała zawartość pojemników, np. według ich koloru. Poza pojemnikami, coraz więcej osób stawia na organizery do lodówki. Przypominają one pudełka, które znaleźć można w biurach. Organizery są o tyle wygodne, że można w nich umieścić nie tylko kilka produktów jednocześnie, np. puszek czy jogurtów, ale i posegregować całe posiłki. Jak to wygląda w praktyce? Do większego organizera wystarczy włożyć kilka produktów, np. masło, wędliny, ser żółty czy marmoladę i podpisać jako „śniadanie”. To samo można zrobić z kolacją. To duże ułatwienie, ponieważ podczas przygotowywania posiłku nie będzie konieczności wyciągania kilku pojemników czy wielu artykułów. Zamiast tego na stół trafi tylko jeden organizer.
Przechowywanie żywności w lodówce - model urządzenia
Przechowywanie żywności ułatwia również dobry sprzęt. Na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Idealna lodówka powinna mieć przede wszystkim doskonale zorganizowaną przestrzeń, która pozwoli na dowolne modyfikacje półek, które można dopasować do indywidualnych preferencji. Kluczowa jest również wielkość sprzętu - innej będzie potrzebował singiel, a innej wielodzietna rodzina.
Warto też przy zakupie lodówki zwrócić uwagę, czy dany model posiada szczelnie zamykaną szufladę GreenZone, w której wilgotność jest utrzymywana na idealnym poziomie. Ciekawym rozwiązaniem, które ułatwia przechowywanie żywności, są także dwa rodzaje alarmów - wizualny i dźwiękowy. Włączają się one za każdym razem, gdy drzwi lodówki są niedomknięte lub gdy w środku wzrasta temperatura. Takie udogodnienie pomaga zachować świeżość oraz zapobiega marnowaniu się żywności.
Zobacz także:
Skomentuj:
Praktyczne wskazówki dotyczące przechowywania żywności w lodówce