Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Jak prawidłowo pakować próżniowo?

Redakcja

Pakowanie próżniowe (inaczej vacuum packaging) wydłuża przydatność do spożycia produktów średnio 3-krotnie - ale chodzi nie tylko o sposób przechowywania żywności. Przy okazji możesz odkryć metodę gotowania sous vide. To technika kulinarna, w której żywność gotuje się w próżni w precyzyjnie kontrolowanych niskich temperaturach przez ściśle określony czas. Dzięki sous vide prawie niemożliwe jest niedogotowanie lub rozgotowanie produktów. Posiłki są zdrowe, ponieważ niskie temperatury pozwalają zachować ich wartości odżywcze.

Pakowanie próżniowe
Pakowanie próżniowe
Shutterstock

Pakowanie próżniowe. Jakie opakowania próżniowe mamy do dyspozycji?

Istnieją 2 główne rodzaje materiałów próżniowych do pakowania:

• Torebki gładkie wykonane są z trójwarstwowego plastiku spożywczego. Chronią produkty przed wilgocią i promieniowaniem UV. W woreczku nie ma szczelin, przez które może uciekać powietrze.

• Opakowania wzmocnione nazywane są również falistymi lub żebrowanymi. Z jednej strony pokryte są wzmocnioną siateczką. Taką siatkę uzyskuje się dzięki temu, że komórki w kształcie rombu są wykonane z tworzywa sztucznego. Dzięki siateczce są mocniejsze. Worki wzmocnione stosowane są zarówno do pakowarek komorowych, jak i typu tubeless. Worki nie sklejają się na całej długości. Mają kanały umożliwiające ucieczkę powietrza. Dzięki temu możesz wypompować całe powietrze z torby.

Do opakowań komorowych stosuje się opakowania tekturowe, gdy pakowane są produkty o niestandardowych wymiarach, które nie mieszczą się w komorze. Torby strunowe posiadają specjalne zapięcie. Zamki błyskawiczne są powszechnie stosowane w ręcznych zgrzewarkach próżniowych. Takie opakowania muszą nadawać się do mrożenia i dalszej obróbki cieplnej.

Próżniowe pakowanie żywności - bezpieczeństwo produktu

Pojawia się pytanie czy pakowanie w plastik, z którego wykonane są te torby, jest bezpieczne. Odpowiedź brzmi - tak. Do produkcji takich toreb na masową skalę stosuje się nietoksyczne rodzaje plastiku - polietylen i polipropylen. Polietylen i polipropylen są uznawane przez Komisję Europejską za najbezpieczniejsze rodzaje plastiku. Oznaczone są numerami 1, 2, 4 i 5 - kodami kategorii tworzyw sztucznych bezpiecznych dla produktów spożywczych.

Opakowania do gotowania metodą sous vide to nie jedyna opcja, pozwalająca wydłużyć termin przydatności do spożycia w domowych warunkach. Możliwe jest również pakowanie produktów w zwykłą folię spożywczą oraz w szklane słoiki do konserw. Szklane słoiki są dobrym zamiennikiem plastiku. Są wygodne do przygotowywania deserów, dań porcjowanych, musów, sosów, kremów i nie tylko.

Pakowanie próżniowe
Pakowanie próżniowe
Shutterstock

Przechowywanie w szczelnym opakowaniu foliowym - jaki rozmiar opakowania wybrać?

Wymiary woreczka pozwalającego próżniowo pakować żywność uzależniona jest od rodzaju, wielkości i kształtu produktu. Standardowe rozmiary worków próżniowych to: 16x25 cm, 20x30 cm, 30x40 cm, 25x35 cm. Rozmiary te pomieszczą niemal wszystkie najczęściej wykorzystywane w domowej kuchni produkty spożywcze. Przyjmuje się następujące proporcje do próżniowego pakowania żywności:

  • 10x15 cm - suszona ryba, suszony filet,
  • 13x42 cm - mały śledź i makrela, kiełbasa, szynka,
  • 16x42 cm - duże śledzie i makrele,
  • 16x20cm - 100-150 g w plastrach,
  • 19x28 cm - 200-300 g w plastrach,
  • 20x45 cm - na świeże mięso i podroby.

Jeśli chcesz zapakować lub przygotować produkt o niestandardowym rozmiarze, użyj rolek. Sam worek musi być wystarczająco ciasny i gruby. Optymalnie jest wybrać worki o grubości 65 mikronów. Jest to dość uniwersalna grubość, która jest odpowiednia dla produktów gładkich, bez kości i niezbyt twardych: filetów, kawałków mięsa bez kości. Jeśli potrzebujesz gotować mięso z kośćmi, użyj worków o grubości 90 mikronów lub więcej. Do bardziej złożonych potraw stosuje się opakowania o następującej grubości:

  • 50-65 - kawałki mięsa i ryb do 200 g (bez kości),
  • 80 - plastry mięsa i ryb do 500 g, krojone kawałki, filety lub całe ryby, warzywa, owoce, wędliny i wyroby wędliniarskie, surowe mięso, suszona ryba, przekąski,
  • 90-100 - ryby kostne, ryby tłuste, kawałki mięsa i ryb, całe ryby,
  • 110-120 - produkty mrożone, ryby kostne i tłuste.

Jak przygotować jedzenie do próżniowego pakowania?

Zanim spakujesz jedzenie, musisz je przygotować. Przygotowane potrawy są higieniczne, lepiej się przechowują i gotują bardziej równomiernie. Przygotowanie warzyw:

  • Umyj warzywa przed zapakowaniem.
  • Po umyciu warzyw koniecznie je wysusz.
  • Pokrój duże warzywa na małe kawałki.
  • Warzywa można blanszować przed pakowaniem. Warzywa zalać wrzątkiem lub zanurzyć we wrzącej wodzie na kilka minut. Następnie natychmiast schłódź je lodem lub zimną wodą. Gdy jedzenie ostygnie, usuń pozostałą wodę.
  • Możesz marynować warzywa, aby dodać im więcej smaku i smaku.

Przygotowanie owoców do pakowania próżniowego

  • Owoce umyć przed zapakowaniem.
  • Po umyciu owoców należy je wysuszyć.
  • Pokrój duże owoce na małe kawałki.
  • W razie potrzeby obierz owoce.
  • Miękkie owoce zamrażać przez 1-2 godziny. Dzięki temu nie duszą się i nie tracą kształtu podczas pakowania.

Pakowanie próżniowe mięsa, drobiu i ryb

  • Umyj mięso, drób i ryby przed pakowaniem.
  • Po umyciu żywności należy ją wysuszyć.
  • Usuń kości i skórę.
  • Jeśli kości są potrzebne, przymocuj do nich pergamin plastikową folią. W ten sposób kości nie uszkodzą torby.
  • Mięso należy doprawić przyprawami lub zamarynować.
Pakowanie próżniowe
Pakowanie próżniowe
Shutterstock

Dlaczego warto postawić na pakowanie próżniowe żywności?

W szczelnym opakowaniu zostaje ograniczona ilość tlenu, który jest głównym winowajcą, jeśli chodzi o szybkie psucie się żywności. Pakowanie próżniowe (przeprowadzane na bazie odsysania powietrza) sprawia, że produkty przechowywane w ten sposób dłużej zachowują świeżość, konsystencję, ładny zapach i - przede wszystkim - wartości odżywcze.

    Więcej o:

Skomentuj:

Na czym polega pakowanie próżniowe żywności? Jak prawidłowo pakować próżniowo?