Magia przechowywania, czyli jakie pojemniki do lodówki wybrać?

artykuł zewnętrzny

Codziennie przechowujemy w lodówce produkty spożywcze z różnych kategorii – warzywa, owoce, mięso, nabiał, przetwory, ryby, jajka, gotowe posiłki na następny dzień. By jedzenie zachowało świeżość i smak, musi być odpowiednio przechowywane. Pomóc w tym mogą specjalne pojemniki na żywność.

Magia przechowywania, czyli jakie pojemniki do lodówki wybrać?
Magia przechowywania, czyli jakie pojemniki do lodówki wybrać?
mediaexpert

Pojemniki do lodówki

Opakowania na żywność są produkowane z różnych materiałów. Plastikowe pudełka nadają się do przechowywania większości produktów spożywczych. Są wygodne i praktyczne, można je dostać w wielu kolorach, kształtach i rozmiarach. Warto przed zakupem sprawdzić, czy posiadają atest uprawniający do kontaktu z żywnością – oznaczony ikoną widelca na kieliszku. Pojemniki silikonowe dają możliwość przechowywania produktów takich jak świeże ryby, warzywa i owoce. Nadają się zarówno do lodówki, jak i do zamrażarki. Pojemniki próżniowe przydadzą się, jeśli zależy nam na przedłużeniu przydatności produktów do spożycia oraz ochronie zawartych w nich wartości odżywczych. Nie przepuszczą do środka żadnych zapachów. Pojemniki szklane, ceramiczne i porcelanowe są bezpieczne dla jedzenia, gdyż nie wchodzą z nim w interakcję. Zapobiegają wysychaniu zawartości i przenikaniu zapachów. Oprócz pojemników można wybrać także inne metody pakowania żywności.

Inne rodzaje opakowań

papierze śniadaniowym lub torebkach papierowych można przechowywać produkty, które szybko schną lub miękną, takie jak: owoce, warzywa, sery i wędliny. Popularnym sposobem pakowania żywności jest także folia aluminiowa. Zabezpieczy przed wilgocią, światłem i zapachami gotowe dania, a także ryby i wędliny. Nie należy w nią pakować cytrusów oraz ogórków kiszonych, gdyż nada im metaliczny posmak, a także żywności marynowanej, solonej i nabiału. Folia spożywcza jest odpowiednia do pakowania gotowych potraw i serów, natomiast nasili pleśnienie owoców i warzyw.

O czym pamiętać, przechowując żywność w lodówce?

Odpowiednie opakowania na żywność to nie wszystko. Należy pamiętać, że lodówka nie powinna być miejscem przechowywania niektórych produktów spożywczych. Pomidory, ogórki, ziemniaki, warzywa strączkowe czy owoce egzotyczne to przykłady żywności, która zachowa swój smak i aromat jedynie poza lodówką. Praktyczną poradą jest stawianie produktów z krótką datą ważności z przodu lodówki. Dzięki temu spożyjemy je szybciej. Należy pamiętać, że gorących potraw nie wolno narażać na niską temperaturę. Musimy poczekać, aż się ostudzą. Wkładanie do lodówki otwartych produktów w puszkach nie jest dobrym pomysłem. Wpłynie to źle na smak żywności. Ponadto warto regularnie kontrolować, czy żaden z produktów nie jest przeterminowany i wyrzucać jedzenie po dacie przydatności do spożycia.

Znajomość zasad przechowywania produktów spożywczych w lodówce może znacznie ułatwić życie. Trzymanie żywności w specjalnych pojemnikach pozwoli nie tylko zachować jej smak i aromat, ale również uniknąć marnowania jedzenia. Przechowywane w niewłaściwych warunkach szybciej straci świeżość lub całkowicie przestanie nadawać się do spożycia. Wybierając pudełka do lodówki, musimy sprawdzić do jakich produktów będą odpowiednie, a także czy mogą być trzymane w niskich temperaturach. Pojemniki są rozwiązaniem praktycznym i funkcjonalnym, pomagają także w rozsądny sposób zagospodarować miejsce w lodówce.

    Więcej o:

Skomentuj:

Magia przechowywania, czyli jakie pojemniki do lodówki wybrać?