Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Optymalna temperatura w lodówce

Redakcja

Niewłaściwa temperatura w lodowce przyczynia się do marnotrawstwa żywności, a w dłuższej perspektywie jest wręcz niebezpiecznym czynnikiem, mającym wpływ na nasze zdrowie. Jaka temperatura w lodówce jest odpowiednia?

Optymalna temperatura w lodówce
Optymalna temperatura w lodówce
Shutterstock

Optymalna temperatura w lodówce. Kiedy temperatura w lodówce jest niewłaściwa?

Istnieje kilka oznak, że temperatura w lodówce nie jest ustawiona prawidłowo:

• Żywność w lodówce zamarza lub częściowo zamarza.

• Produkty wyjęte z lodówki wydają się ciepłe.

• Produkty szybko się psują (we wnętrzu lodówki).

• Na ściankach komory lodówki jest woda.

• Lód topi się w zamrażarce.

Jeśli zauważysz któryś z tych znaków, w pierwszej kolejności sprawdź, czy jest ustawiona odpowiednia temperatura i, jeśli to konieczne, użyj termometru, aby sprawdzić, czy urządzenie rzeczywiście obsługuje dane ustawienia.

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Idealna ogólna temperatura w lodówce powinna wynosić od +3 do +5°C. Zamrażarka powinna utrzymywać temperaturę -18°C lub niższą. W strefie świeżości (jeśli występuje) temperatura musi być ustawiona na około 0-1°C.

Po wyregulowaniu termostatu urządzenie powinno osiągnąć pożądaną temperaturę w ciągu 6-8 godzin Powyższe standardy są właściwe do przechowywania większości produktów, ale nie dla wszystkich – niektóre produkty żywnościowe należy przechowywać w temperaturze zerowej, a inne w temperaturze 5-10 stopni Celsjusza. Co więcej, w różnych strefach komory temperatura jest różna, pomimo danego trybu ogólnego.

Optymalna temperatura w lodówce
Optymalna temperatura w lodówce
Shutterstock

Rodzaje trybów temperatury lodówki i zamrażarki

Istnieją dwa tryby chłodzenia lodówki:

• Statyczny, nazywany też naturalnym. W tym przypadku temperatura w samej lodówce i zamrażarce jest rozkładana stopniami. Im wyżej, tym wyższa temperatura. Zakres temperatur wynosi od zera do plus dziesięciu stopni.

• Dynamiczny. W urządzeniach z takim systemem chłodzenia wbudowany jest wentylator. Dzięki niemu w komorze roboczej utrzymywana jest jednolita temperatura. We wnętrzu znajduje się kilka miejsc do przechowywania produktów różnego rodzaju.

Właściwa temperatura do przechowywania żywności

Jaka powinna być temperatura przy przechowywaniu żywności? Dla każdego typu produktów optymalna temperatura jest nieco inna:

• Od +6°C do +10°C - warzywa i owoce wrażliwe na zimno, jagody, grzyby.

• Od +3°C do +6°C - konserwy otwarte, jajka, wędliny, masło, sery, zioła, warzywa.

• Od 0°C do +3°C - nabiał, świeże mięso, ryby, dania gotowe (które szybko zostaną zjedzone).

Niższa temperatura w lodówce dotyczy z kolei następujących produktów:

• Od -10°C do -14°C - warzywa, owoce, olej, owoce morza, ryby.

• Od -14°C do -16°C - półprodukty: pierogi, pierogi, nuggetsy, kotlety, kiełbaski itp.

• Od -16°C do -24°C - mięso i kurczak, lody i sorbety.

Niektóre lodówki posiadają specjalną strefę PerfectFresh Pro, która zapewnia odpowiednią temperaturę do przechowywania owoców i warzyw. Dzięki temu ten rodzaj produktów pozostaje świeży i smaczny przez długi czas, nie zamarza, zachowuje składniki odżywcze.

Optymalna temperatura w lodówce
Optymalna temperatura w lodówce
Shutterstock

Optymalna temperatura: gdzie przechowywać żywność w lodówce?

Drzwi lodówki to obszar, w którym ciężko utrzymać odpowiednią temperaturę (ze względu na ciągłe ich otwieranie i zamykanie). Dlatego lepiej nie przechowywać tam łatwo psujących się produktów spożywczych, otwartych napojów i puszek. Ze względu na wahania temperatury jajka i mleko należy umieszczać na drzwiach lodówki tylko wtedy, gdy zamierzasz je zjeść w ciągu najbliższych trzech do czterech dni. Zmiany temperatury na drzwiach nie przeszkadzają w przechowywaniu karmy dla zwierząt, lekarstw, hermetycznie zamkniętych sosów, konserw, napojów.

Najzimniejsze miejsce znajduje się przy tylnej ścianie urządzenia, w pobliżu zamrażarki - tam przechowujemy takie produkty spożywcze, jak mięsa, ryby, półprodukty. Ciepłe powietrze unosi się do góry, więc środkowe półki idealnie nadają się na mleko, wędliny, sery itp. „Strefa świeżości” jest specjalnie stworzona dla zieleni, owoców i warzyw – jej dostępność może się różnić w zależności od konkretnej modyfikacji sprzętu AGD.

Jak ustawić temperaturę w lodówce?

To, jak ustawić optymalną temperaturę w lodówce, zależy to od konkretnego modelu. Niektóre z nich posiadają mechaniczny panel sterowania - w postaci przycisków. Inne mają regulatory elektroniczne lub kombinowane. W nowoczesnych urządzeniach temperaturę i jej jednostkę (°C lub °F) można ustawić za pomocą elektronicznego wyświetlacza. Jeśli nie wiesz, jak ustawić temperaturę w swoim urządzeniu, skorzystaj z instrukcji obsługi, która jest dołączona do każdej lodówki. Pamiętajmy też, że aby w urządzeniu panowała pożądana niska temperatura, lodówka powinna się znajdować z dala od nasłonecznionego okna i źródeł ciepła, jak na przykład grzejnik.

Jak dopilnować odpowiedniej temperatury w lodówce?

Właściwie dobrana temperatura to również lepsza wydajność lodówki i zamrażarki. Jak utrzymać ją na odpowiednim poziomie?

• Ułóż produkty tak, aby było między nimi miejsce na wentylację powietrza.

• Nie wkładaj do lodówki ciepłych i gorących naczyń. Doprowadzi to do wzrostu obciążenia sprężarki i wzrostu zużycia energii.

• Reaguj na dźwięki wydawane przez sprzęt - jeśli wszystko jest w porządku, to powinno być słyszalne tylko jednolite brzęczenie.

• W przypadku wykrycia nagromadzenia lodu i śniegu należy lodówkę rozmrozić i osuszyć wszystkie powierzchnie.

Dlaczego tak ważne jest monitorowanie temperatury w lodówce? Istnieje szereg konkretnych problemów, których można uniknąć, zwracając należytą uwagę na temperaturę lodówki:

• W odpowiedniej temperaturze żywność może być przechowywana dłużej.

• W większości przypadków żywność z biegiem czasu traci swoje walory smakowe, co niekorzystnie wpływa na zdrowie. Przy odpowiedniej temperaturze produkty są bezpieczniejsze do spożycia.

• Temperatura wpływa na kondycje samego urządzenia.

    Więcej o:

Skomentuj:

Optymalna temperatura w lodówce