Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Przechowywanie żywności latem

mat. prasowe

Poznaj podstawowe zasady korzystania z przestrzeni lodówek i chłodziarek. Jak inteligentnie potrafi nas w tym wspomóc technologia?

Przechowywanie żywności latem
Przechowywanie żywności latem
Sub-Zero/Wolf

Zdrowe jedzenie dłużej świeże - temperatura

Nie od dzisiaj wiadomo, że żywność przechowywana w chłodniejszym miejscu wolniej się psuje. Dlatego też wynalezienie pierwszej chłodziarki w 1876 roku spotkało się z tak dużym entuzjazmem, znacznie ułatwiając życie, a przede wszystkim zapobiegając marnowaniu się żywności.

Podstawowy parametr wpływający na spowolnienie procesów związanych z psuciem się ma temperatura. Uważa się, że optymalna dla przechowywania żywności oscyluje wokół 5°C. Pamiętajmy jednak, że w lodówkach i chłodziarkach stosowane są filtry węglowe, które chłodzą powietrze raz na jakiś czas, więc temperatura nie jest do końca stabilna, różniąc się pomiędzy poszczególnymi strefami nawet o kilka stopni.

Inaczej jest w przypadku chłodziarek amerykańskiej firmy Sub-Zero/Wolf, w których wnętrzu temperatura jest stabilna w każdej ze stref. Może się różnić tylko o jeden stopień. Tym niemniej pamiętajmy, że „najcieplejsze” są drzwi chłodziarek oraz najwyższe półki. Tu przechowujemy otwarte sosy, majonezy, ketchupy, mleko, a na półce jogurty czy ciasta. Środkowe półki to dobre miejsce na wędliny, mięso czy sery. A co ze świeżymi warzywami i owocami?

Przechowywanie żywności latem
Przechowywanie żywności latem
Sub-Zero/Wolf

Segregowanie żywności

Warzywa i owoce rządzą się swoimi prawami, które dyktuje w głównej mierze etylen. Jest to roślinny hormon, który stymuluje ich dojrzewanie, ale przyczynia się również do tego, że niektóre z nich szybciej się psują. Z kolei dla innych jest ważny jeszcze po zerwaniu. To te warzywa i owoce, które dojrzewają dopiero po tym fakcie. Należą do nich np. banany, pomidory czy awokado, dlatego – uwaga – trzeba je przechowywać w temperaturze pokojowej dopóty nie dojrzeją, a dopiero potem przechowywać w chłodzie. Z kolei truskawki czy czereśnie szybko po kupieniu wkładamy do dolnych, zamkniętych szuflad lodówki, by rozleniwić nieco pracę gazu etylenowego.

Segregowanie warzyw i owoców w osobnych szufladach jest ważne pod kątem ich wzajemnego wpływu na siebie. Powinniśmy ogólnie rzecz biorąc trzymać od siebie z dala plony dojrzewające po zerwaniu od tych, które już nie dojrzewają. Bo np. dojrzały banan może sprawić, że szparagi nam stwardnieją, a marchew zyska gorzki posmak. Z dala od warzyw powinniśmy również trzymać dojrzałe jabłka, a już na pewno te obite.

mówi Maciej Michalak z warszawskiego showroomu Sub-Zero/Wolf Poland.
Przechowywanie żywności latem
Przechowywanie żywności latem
Sub-Zero/Wolf

Jakość powietrza w chłodziarce

W chłodziarkach stosowany jest standardowo wspomniany filtr węglowy, którego zadaniem jest przede wszystkim chłodzenie powietrza do odpowiedniej temperatury. Są jednak na rynku dostępne technologie, które znacznie i nieustannie poprawiają jakość powietrza wewnątrz, sprawiając, że nawet dojrzałe truskawki potrafią „wytrzymać” w swojej szufladzie i pysznie smakować wielokrotnie dłużej niż byśmy się tego spodziewali.

Filtr w chłodziarkach Sub-Zero jest aktywny i wyposażony w lampę UV. Uruchamia się on co 20 minut i oczyszcza powietrze z wirusów, bakterii i grzybów. Co to oznacza? Że znacznemu spowolnieniu ulega ciężka praca etylenu nad skróceniem przydatności do spożycia świeżych warzyw i owoców.

mówi Maciej Michalak z Sub-Zero/Wolf.

Ta innowacyjna, stosowana także przez NASA i hodowców warzyw technologia jest już dostępna w Polsce, właśnie dzięki produktom Sub-Zero. Mając taką chłodziarkę, można spokojnie wyjechać na wakacje, bez panicznego pozbywania się zawartości lodówki, a więc i bez marnowania jedzenia. Wszystko po naszym powrocie będzie nadal smaczne.

Więcej informacji: www.subzerowolf.pl.

Urządzenia można obejrzeć w nowo otwartym showroomie marki, Warszawa ul. Jara 4/1.

Przechowywanie żywności latem
Przechowywanie żywności latem
Sub-Zero/Wolf
    Więcej o:

Skomentuj:

Przechowywanie żywności latem