Wybór lodówki: co wziąć pod uwagę?
Lodówka ma przede wszystkim dobrze chłodzić i mrozić – to jej podstawowe funkcje. Ale powinna też być oszczędna – pracuje 24 godziny na dobę, wygodna w codziennym użytkowaniu – korzystamy z niej często i estetyczna – wpisująca się w styl kuchni.
Wybór odpowiedniej lodówki zależy od tego, jak duże zapasy chcemy w niej gromadzić, a także ile osób będzie z niej na co dzień korzystać. Ważna jest też energooszczędność, moc urządzenia oraz funkcjonalne rozwiązania. Inny model sprawdzi się w mieszkaniu singla lub pary, a inny w przypadku dużej rodziny z dziećmi. Istotnym kryterium jest również wielkość kuchni i sposób jej urządzenia. Lodówka powinna pasować do jej stylu, często także do wystroju salonu, jeśli oba pomieszczenia są połączone.
Określ miejsce w kuchni
Co różni lodówkę wolno stojącą od tej do zabudowy? Tę drugą można zabudować i zamknąć za frontami meblowymi bez żadnego problemu z wentylacją. To dobry wybór, jeśli zależy nam na jednolitej zabudowie meblowej. Takie urządzenia mają standardowe wymiary pasujące do standardowych szafek (nietypowych jest niewiele i są droższe). Lodówki wolno stojące dają natomiast większą swobodę aranżacyjną. Występują w dużej liczbie kolorów i stylów, dzięki czemu łatwo dobrać je do kuchni. Wymagają jednak większego nakładu pracy, by utrzymać ich front w czystości, łatwiej też je zarysować (dostępne są modele wykończone powłoką antifingerprint – nie zostają na niej odciski palców). Na rynku znajdziemy też modele, które można wstawić we wnękę w ciągu meblowym. Lodówkę można wtedy zabudować po bokach, ale jej front jest widoczny.
Wybierz rodzaj lodówki
Jest kilka rodzajów lodówek wolno stojących. Można je skategoryzować ze względu na obecność i umiejscowienie zamrażalnika.
- Jednodrzwiowe – to sama chłodziarka bądź chłodziarka z wewnętrznym, niewielkim zamrażalnikiem.
- Dwudrzwiowe – czyli chłodziarko-zamrażarki – chłodziarka zajmuje większą część, zamrażarka – mniejszą, i może być na górze lub na dole.
- Side by side – lodówka jest podzielona pionową przegrodą w stosunku mniej więcej 1:2 – chłodziarka zajmuje większą część, zamrażalnik mniejszą.
- French door – chłodziarka jest na górze, jej drzwi otwierają się w przeciwnych kierunkach, otrzymujemy szeroką strefę, do której zmieszczą się nawet duże blachy; zamrażarka jest szufladowa, z jedną dużą szufladą, ewentualnie dwiema szufladami – jedna nad drugą.
- Multidoor – to urządzenia zazwyczaj czterodrzwiowe – na górze jest chłodziarka, jak w lodówkach typu french door, na dole zaś są dwie komory – prawa i lewa – jedna jest zamrażalnikiem, a druga to strefa zmienna, może być wykorzystywana dowolnie, zgodnie z bieżącymi potrzebami.
Lodówki odprowadzają ciepło bokami albo tyłem, dlatego muszą mieć zapewnioną odpowiednią wentylację. Należy zostawić szczelinę wentylacyjną średnio 3-4 cm między bocznymi ściankami lodówki a ścianą bądź zabudową meblową, jeśli lodówka oddaje ciepło bokami; ok. 10 cm nad lodówką, jeśli oddaje ona ciepło przez tylną ścianę. Są jednak modele, które można zabudować z obu stron lub dosunąć je do ściany, bo oddają ciepło dołem.
Dobierz wymiary i pojemność
Wymiary urządzenia zależą od ilości miejsca, które chcemy na niego przeznaczyć. Jeśli przestrzeń nie narzuca ograniczeń, wielkość lodówki zależy od liczby domowników. Standardowa lodówka ma 180–200 cm wysokości i 60 cm szerokości – to wymiary zewnętrzne. Na rynku jest dostępnych wiele modeli w innych rozmiarach, o wysokości od 50 do ponad 200 cm i szerokości od 50 do ponad 90 cm. Za wymiarami zewnętrznymi idzie pojemność. To podstawowy parametr, wyrażany w litrach, oddzielnie dla części chłodzącej, oddzielnie dla zamrażalnika. Wartości te są na etykiecie energetycznej. Jaka lodówka będzie odpowiednia dla jednej osoby? Przyjmuje się, że ze 120-litrową chłodziarką. Na każdego kolejnego domownika trzeba doliczyć około 30 litrów.
Wybór lodówki: co wziąć pod uwagę? Poznaj funkcje
Lodówki oferują wiele udogodnień, które nie tylko wydłużają okres przechowywania żywności, ale też dbają o zdrowie i budżet domowników. Oto niektóre funkcje warte uwagi:
- równomierne chłodzenie wewnątrz całej komory,
- funkcja szybkiego chłodzenia i zamrażania. Optymalizuje czas potrzebny na odzyskanie właściwej temperatury np. po długotrwałym otwarciu lub włożeniu do urządzenia dużej ilości nieschłodzonego jedzenia,
- komory przeznaczone do konkretnego rodzaju żywności. Są to miejsca (najczęściej szuflady), w których temperatura utrzymuje się na niskim poziomie (0-3oC) lub w których temperaturą można niezależnie sterować,
- komora świeżości – utrzymuje wilgotność powietrza na takim poziomie, by zapewnić idealne warunki dla przechowywania owoców lub warzyw. W niektórych modelach można samodzielnie ustawiać jej poziom,
- alarm otwartych drzwi. Sygnał dźwiękowy ostrzegający o zbyt długim pozostawieniu otwartej lodówki,
- zmiana funkcji zamrażalki. Możliwość regulowania temperatury, dzięki czemu cześć lodówki może pełnić funkcję chłodziarki lub zamrażalki,
- tryb wakacje – lodówka nie chłodzi (musi być opróżniona), a zamrażalka działa normalnie. Funkcja ta pozwala zaoszczędzić na rachunkach za prąd,
- system filtracji i filtry antybakteryjne – utrzymują powietrze w czystości, zmniejszając ilość bakterii i zanieczyszczeń oraz niwelując wydobywające się z jedzenia gazy (np. z dojrzewających owoców),
- powłoka antybakteryjna – zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni,
- jonizacja – czyszczenie powietrza za pomocą jonów.
Sprawdź klasę energetyczną lodówki i zużycie prądu
Lodówka pracuje 24 godziny na dobę, dlatego warto się przyjrzeć charakterystyce energetycznej urządzenia. Na etykiecie energetycznej znajdziemy klasę energetyczną urządzenia i informację dotyczącą rocznego zużycia prądu, podaną w kilowatogodzinach. Klasyfikacja klas energetycznych jest przejrzysta (odkąd zniknęły z niej plusy) – poruszamy się na skali A-G. W klasach najwyższych, A i B, znajdziemy zaledwie kilka modeli – to najbardziej zaawansowane lodówki. Więcej modeli jest w klasach C i D, największa różnorodność zaś jest w klasach E i F – to większość lodówek dostępnych na rynku. Im wyższa klasa energetyczna, tym wyższa cena urządzeń. Trzeba się więc zastanowić, czy opłaca się wydać więcej, i czy dzięki temu będzie oszczędniej.
Jak to się przekłada na koszty? Liczbę kilowatogodzin podaną na etykiecie mnożymy przez koszt jednej kilowatogodziny z naszej taryfy i mamy przybliżony roczny koszt energii, którą zużyje lodówka.
Jak zadbać o energooszczędność lodówki?
- Wybierz właściwe miejsce – nienasłonecznione, nie w pobliżu grzejnika czy sprzętów generujących ciepło, bo może ono przenikać do lodówki i będzie ona zużywała więcej energii na chłodzenie;
- Zamontuj lodówkę zgodnie ze wskazaniami producenta – potrzebna jest właściwa wentylacja, inaczej lodówka będzie się przegrzewała i zużywała więcej energii, a ostatecznie może się zepsuć;
- Dobrze wypoziomuj lodówkę;
- Nie otwieraj lodówki na długo – żeby się gwałtownie nie ogrzewała, bo potem będzie większy wydatek energii na ponowne schłodzenie do zaprogramowanej temperatury;
- Nie ustawiaj temperatury niższej niż konieczna – 4°C w chłodziarce i -18°C w zamrażarce;
- Regularnie odmrażaj lodówkę – nie trzeba o tym pamiętać, jeśli mamy lodówkę z systemem No Frost;
- Nie wkładaj do lodówki nic ciepłego – schłodzenie to dodatkowy wydatek energii.
- Domykaj drzwi – pomocny jest sygnał niedomkniętych drzwi.
Dopasuj sterowanie
Lodówka może być sterowana mechanicznie – temperaturę ustawiamy pokrętłem umieszczonym wewnątrz chłodziarki, jest mało dokładne lub elektronicznie – rozwiązanie wygodniejsze i bardziej precyzyjne, zazwyczaj idzie w parze z dwoma termostatami; panel sterowania może być wewnętrzny lub zewnętrzny; można na nim dodatkowo odczytać także informacje o innych funkcjach dostępnych w lodówce i je ustawić.
Można nią też sterować zdalnie – z poziomu aplikacji na smartfony. Dzięki takiej aplikacji nie tylko precyzyjnie ustawimy temperaturę czy skorzystamy z innych dostępnych funkcji, ale także przeprowadzimy szybką diagnostykę urządzenia w przypadku awarii. Są też modele, do wnętrza których – dzięki aplikacji i zainstalowanym w środku kamerom – można zajrzeć zdalnie. Ciekawym rozwiązaniem jest też możliwość zajrzenia do wnętrza bez otwierania drzwi – wystarczy w nie zapukać. Są też na rynku modele z dużymi ekranami dotykowymi zamontowanymi w drzwiach - taki ekran działa jak tablet.
Retro czy nowoczesna?
Lodówka retro to dobry wybór do kuchni w stylu prowansalskim, rustykalnym czy stylizowanej na PRL. Od nowoczesnych modeli różni się głównie wyglądem, więc nie należy się obawiać o jej funkcjonalność – jest energooszczędna, ma wiele przydatnych opcji i trybów pracy, choć raczej trudno będzie znaleźć model z kostkarką i dystrybutorem wody. Tym, co ją wyróżnia, są nieco obłe, zaokrąglone kształty oraz odważniejsza kolorystyka niż w przypadku standardowych sprzętów AGD (błękitne, różowe, pomarańczowe czy czerwone). Często też klasyczna, dłuższa, pozioma klamka. Co ciekawe, w wielu modelach zamrażalnik umieszczony jest wewnątrz chłodziarki, w jej górnej części (tak, jak robiono to dawniej).
Nowoczesne lodówki są uniwersalne, pasują do aranżacji minimalistycznych czy industrialnych. Ich kolorystyka nie jest tak zróżnicowana, jak w przypadku lodówek retro, utrzymane są głównie w odcieniach czerni, bieli i inoxu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, że coraz bardziej popularny staje się także kolor beżowy.
- Więcej o:
Meble modułowe do kuchni – nowoczesne rozwiązanie na miarę potrzeb
Mozaika ceramiczna w kuchni – praktyczne piękno i funkcjonalność
Czarne AGD – elegancja i nowoczesność w aranżacji kuchni
Kuchnia w mieszkaniu na wynajem
Kawa na wiele sposobów - parzenie i podawanie
Blaty robocze EGGER Signature Selection: estetyka i funkcjonalność w kuchni
Ekologiczne przechowywanie żywności: jak dbać o środowisko i zdrowie?
Trendy kuchenne 2024/2025