Owoce i warzywa w ogrodzie
Dereń jadalny - (Cornus mas)
Dereń jadalny (Cornus mas) to małe drzewo liściaste. W Polsce osiąga od 4 do 7 m wysokości, tworząc szeroką, zaokrągloną koronę. Nadaje się również na żywopłoty. Ma piękne czerwone owoce polecane na przetwory i nalewki
Zioła na balkonie, czyli jakie zioła można uprawiać na balkonie
Zioła na balkonie? Brak ogrodu nie musi być przeszkodą dla tych, którzy lubią jeść warzywa uprawiane samodzielnie. Nawet na małym balkonie urośnie pomidor w donicy, a w niewielkiej skrzynce bazylia, mięta i inne zioła. Na dużym balkonie lub tarasie można zaszaleć - zmieści się tu cała kompozycja z warzyw, ziół i kwiatów. Będzie z niej i pożytek, i ozdoba.
Kalendarz prac w warzywniku
Jeśli zostałeś właśnie właścicielem własnego ogrodu i marzą Ci się świeżutkie warzywa z własnej grządki, zacznij od tych najprostszych w uprawie, a w miarę zdobywania praktyki ogrodniczej, spróbujesz i bardziej wymagających - z sukcesem.
Ziemia do warzyw - jak przygotować ogród na wiosnę?
Wiosna to czas na zakładanie własnego warzywnika - podpowiadamy jak prawidło przygotować ziemię by móc cieszyć się pysznymi i zdrowymi warzywami przez cały sezon. Utrzymanie zdrowej, żywej gleby to główne zadanie ogrodnika. Bez dobrze przygotowanej ziemi do warzyw nie będzie pięknego ogrodu.
Grusza polna (Pyrus pyraster). Uprawa dzikiej gruszy i ulęgałki
Polne grusze, niegdyś tak popularne, znikają z miedz - w Polskim krajobrazie spotyka się je coraz rzadziej.
Musztardowiec , mizunia i mibuna, czyli jak uprawiać warzywa liściaste
Pikantny musztardowiec (mustard greens), mizuna i mibuna to mało znane nam warzywa liściowe. Łatwo się je uprawia i są smaczne, więc zapewne szybko zdobędą popularność.
Krzewy z czerwonymi owocami jesienią i zimą
Późną jesienią i zimą ogród nie musi być pusty. Mogą czerwienić się lub mienić innymi kolorami owoce wielu krzewów, które pozostają na gałązkach nawet wówczas, gdy opadną z nich liście. Niektóre z nich są przysmakiem ptaków, inne cieszą nasze oczy i ożywiają szare zakątki. Oto kilka z nich.
Malinojeżyna
Sadzić, czy nie sadzić – oto jest pytanie. W przypadku malinojeżyny to pytanie bardzo stosowne. Nie wszyscy amatorzy jej wyjątkowego smaku są bowiem w stanie później uporać się z tą silnie rozrastająca rośliną. Malinojeżyna kusi jednak dużymi, bardzo smacznymi owocami, które są źródłem wielu witamin; Wit. C, a także żelaza i fosforu. Można ją mrozić, wykorzystywać do przetworów, soków, a nawet win. Chcecie posadzić w swoim ogródku malinojeżynę? Dowiedzmy się o niej czegoś więcej.
Czereśnia ‘Kordia’ o dużych i bardzo słodkich owocach
Miłośnicy czereśni na pewno docenią walory odmiany ‘Kordia’, która rodzi bardzo smaczne, słodkie i duże owoce. Jej odporność na choroby sprawia, że prawie nie wymaga opryskiwania. Warto więc ją sadzić w przydomowych ogródkach.
Sadzenie ziemniaków – mini poradnik miłośników bulw
Ziemniaki, kartofle, pyry, grule, bulwy. Lubicie żółte czy białe odmiany? Niedoceniany w przydomowych warzywnikach, a przecież posiada tak ciekawą historię, dzięki której w kilku miejscach na świecie doczekał się własnych muzeów - w Polsce to Poznańskie Muzeum Pyry. Poza tym jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin. Dajmy mu szansę w swoim ogrodzie!
Wiśnia łutówka: drzewo owocowe, które daje liczne plony
Jeśli chciałbyś mieć w ogrodzie chociaż jedno wiśniowe drzewo, wybierz ‘Łutówkę’. Ta odmiana obficie plonuje, a jej owoce mają wszechstronne zastosowanie - nadają się na soki i kompoty, do mrożenia oraz na przeróżne przetwory.
Malina Polana
Jeśli lubisz maliny i chciałbyś je zrywać we własnym ogrodzie jak najdłużej, posadź odmianę ‘Polana’. Owocuje dwukrotnie w sezonie, a jej owoce możesz smakować jeszcze jesienią.
Zdrowie z natury: smaczne i zdrowe cebule złociste, białe i czerwone [PRZEPISY]
Liczne zalety cebuli wynagradzają po stokroć łzy, jakie ronimy podczas jej krojenia. Ta roślina pomaga przetrwać czasy niedostatku, jest cudownym lekarstwem, a zarazem podporą kuchni.
Rośliny owocowe
Owoce budzą w nas wszystkie najprzyjemniejsze zmysły – lśniące, o intensywnej barwie cieszą oczy, pachną świeżo i smakują wyśmienicie, stanowiąc eksplozję soczystości i słodyczy. Owoce to jednak nie tylko cukier i woda, ale również bomba witaminowa i bogate źródło cennych związków, jak np. kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy czy antocyjany. Ostatnie z wymienionych charakteryzują się ciemnym zabarwieniem i znajdują się w większości owoców o ciemnej barwie np. w borówkach, winogronach czy aronii. Antocyjany zyskały w ostatnich latach na znaczeniu, gdyż przypisuje się im szeroki zakres działania przeciwutleniającego, co znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu wielu dolegliwości.
Uprawa karczochów w ogrodzie w Polsce. Karczochy w przydomowym warzywniku
Jedne karczochy ofiarowują nam swoje serce, inne zaś ogonki liści. Te pierwsze pięknie wyglądają na talerzu, drugie są plenniejsze i łatwiej się je uprawia.
Żurawina uprawa - jak założyć kobierzec?
Aby uprawiać żurawinę, nie trzeba mieć bagna. Krzewinka ta lubi wilgoć, ale bez przesady. Obdarowując nas zdrowymi owocami, jednocześnie może służyć jako zimozielona roślina okrywowa.
Czosnek zwyczajny (Allium sativum) - śliczne białe ząbki
Kogo nie nie przekonuje do czosnku fakt, że dodawał on wigoru rzymskim legionistom, niech spróbuje wyobrazić sobie smak kiszonych ogórków bez jego charakterystycznego aromatu...
Syrop z cebuli
Syrop z cebuli to sprawdzony sposób mojej babci na przeziębienie i ból gardła. By go zrobić wystarczy nam cebula i cukier. Poznajcie przepis.
Uprawa imbiru w Polsce
Imbir powszechnie dostępny w sklepach spożywczych imbir to tak naprawdę imbir lekarski (Zingiber officinale), jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie.
Ziemniaki, pyry, grule czy kartofle. Jak uprawiać ziemniaki?
Ostatnio ziemniaki mają złą prasę. Niesłusznie. Jeśli tylko tłusto ich nie omaścimy i nie polejemy ciężkim sosem, są niskokaloryczne i lekkostrawne.
Nalewka z cytryny
Cytryny to najbogatsze źródło witaminy C, która jest skutecznym środkiem w walce z przeziębieniem. Podpowiadamy jak zrobić pyszną cytrynówkę.
Syrop z czosnku
Czosnek to roślina, która jest liderem w walce z przeziębieniem. Przez ogrom zawartych w sobie substancji stanowi naturalny antybiotyk dla organizmu. Choć nie wszyscy przepadają za jego smakiem nie kwestionują jego siły działania w walce z chorobami. Podpowiadamy jak samodzielnie wykonać syrop z czosnku.
Dynia ozdobna
Dynie ozdobne to małe, wielobarwne dynie, o zróżnicowanych kształtach i fakturach, uprawiane ze względu na swoje walory dekoracyjne.
Nalewka orzechowa
Jak wiemy wszystkie orzechy są bardzo pożywne i zdrowe. Nie inaczej jest z orzechem włoskim jego owoce i liście wykorzystywane były w medycynie ludowej od dawna. Orzechy świetnie nadają się na smaczną i zdrową nalewkę.
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne)
Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duchesne) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), wywodząca się z Ameryki Środkowej. W Polsce jest uprawiana stosunkowo rzadko.
Nalewka z głogu
Nalewka z głogu jest bardzo zdrowa, wyciągi z kwiatów głogu i przetwory z jego owoców są cenione od lat, i to nie tylko w medycynie ludowej. Owoce na nalewki zbieramy na przełomie września i października - jak są dobrze wybarwione.
Dynie. Jaką odmianę wybrać?
Dynie są różnorodne. Jedne zadziwiają wielkością, inne miąższem przypominającym makaron albo nasionami, które nie mając twardych łupin nie wymagają łuskania. Jesienią szturmem zdobywają nasze stoły.
Dynia Muscat
Dynia Muscat de Provence (Musquée de Provence), zwana również dynią prowansalską, francuską lub muszkatułową, jest odmianą dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duchesne) z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Ta stosunkowo nowa odmiana wywodzi się z Francji, ale jej korzenie sięgają Nowego Świata.
Jabłoń 'Koksa pomarańczowa'
Zapanowała moda na stare odmiany jabłoni. To dobrze, bo są odporne na choroby, a ich owoce bardzo smaczne. Do takich właśnie należy koksa pomarańczowa. Naprawdę warto ją mieć w ogródku. Jest dostępna w sprzedaży, produkuje ją kilka szkółek.
Stare odmiany jabłoni
Wysokopienne jabłonie, które jeszcze niedawno dodawały kolorytu polskim krajobrazom, znikają bezpowrotnie. Zastępując je modnymi roślinami ozdobnymi, często pozbywamy się z ogrodów najcenniejszego skarbu.