Nalewka orzechowa

Katarzyna Jodłowska

Jak wiemy wszystkie orzechy są bardzo pożywne i zdrowe. Nie inaczej jest z orzechem włoskim jego owoce i liście wykorzystywane były w medycynie ludowej od dawna. Orzechy świetnie nadają się na smaczną i zdrową nalewkę.

Nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa
Fot. Shutterstock/Lunov Mykola

Nalewka orzechowa - właściwości

Łupinki orzecha mają silne właściwości barwiące, które są często wykorzystywane w kosmetologi. Liście zaś to skuteczny lek przeciwko pasożytom zlokalizowanym w przewodzie pokarmowych, a wywar z nich odstrasza komary.  Nalewka z orzecha pomaga w pozbyciu się biegunki i ma ogólnie zbawienny wpływ na problemy żołądkowe. W znacznym stopniu wspiera pracę układu pokarmowego i wytwarzanie soków żołądkowych.

Właściwości:

  • bakteriobójcze
  • przeciwzapalne,
  • odtruwające,
  • przeciwkrwotoczne,
  • grzybobójcze 
  • ściąga błony śluzowe.

Nalewki warte grzechu

Nalewka orzechowa działanie

  • nalewka orzechowa na pasożyty - w medycynie ludowej orzechówka była od wieków stosowana na "robaki". Wyciąg ten jest bardzo esencjonalny i nie można go stosować dłużej niż tydzień. Można go sobie rozcieńczyć z wodą. Kobiety w ciąży nie powinny go stosować. 
  • nalewka orzechowa na wrzody żołądka - wyciąg z orzechów jest polecany dla wszystkich cierpiących na wrzody ponieważ pomaga w pozbyciu się toksyn z żołądka i wspomaga regenerację błony śluzowej.
  • nalewka orzechowa na jelita - ponieważ orzechy mają silne działanie bakteriobójcze warto jest stosować przy wszelkich problemach z jelitami ( np. zarażeniu paciorkowcem, czerwonką, durem brzusznym)
  • nalewka orzechowa na przeziębienie - mało kto wie że nalewka pomoże nam również w bólu gardła i nawet anginie
  • nalewka orzechowa na refluks - refluks inaczej zgaga potrafi niejednemu z nas skutecznie uprzykrzyć życie. Powodem tych dolegliwości jest nadkwasowość soku żołądkowego i właśnie nalewka z orzechów potrafi ochronić błonę śluzową przełyku i żołądka i znormalizuje wydzielane soku żołądkowego, a tym samym pomoże nam pozbyć się dolegliwości
  • nalewka orzechowa na cukrzycę - naukowcy z Uniwersytetu w Toronto przeprowadzili badania na grupie chorych na cukrzycę typu II i udowodnili iż spożycie orzechów pozwala skutecznie kontrolować glikemię oraz stężenie lipidów.

Nalewka z głogu

Nalewka orzechowa
Nalewka orzechowa
Fot. Shutterstock/Otar Gujejiani

Nalewka orzechowa przepisy

Do nalewek używamy zielonych niedojrzałych orzechów zebranych w zielonych łupinkach na początku lipca. Wówczas są miękkie i można je całości pokroić. Zanim zabierzemy się jednak do tego warto wyposażyć się w gumowe rękawiczki ponieważ zielone skórki potrafią bardzo zabarwić skórę na brązowo.

Kasztan jadalny

Nalewka orzechowa na spirytusie

Składniki:

  • 40 zielonych orzechów
  • 1 litra spirytusu ok. 96%
  • 0,5 litra wódki ok. 40%
  • 2 szklanki cukru lub  pół słoika miodu
  • kilka goździków,
  • kora cynamonu,
  • kawałek gałki muszkatołowej,
  • laska wanilii

Sposób wykonania:

Zielone orzechy kupujemy lub zrywamy prosto z drzewa - dokładnie myjemy i suszymy. Przy pomocy ostrego noża kroimy w ćwiartki i wrzucamy do 3 l słoja. Całość zalewamy alkoholem. Jeśli nie ma być to nalewka lecznicza dodajemy w.w. przyprawy. Zostawiamy na miesiąc w jasnym miejscu. Po tym czasie zlewamy alkohol i  do słoja wlewamy szklankę wody i 2 szklanki cukru. Słój tym razem zostawiamy w ciemnym miejscu na 3 tygodnie i codziennie wstrząsamy zawartością. Po tym czasie zlewamy wywar do uzyskanego wcześniej wywaru alkoholowego, filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy do piwnicy na pół roku.

Nalewka orzechowa bez cukru

Przepis na nalewkę bez cukru jest taki jak na nalewkę na spirytusie. Nalewka lecznicza to taka bez przypraw i bez cukru.

Nalewka orzechowa z miodem

Składniki:

  • 30 zielonych orzechów
  • 1 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 g miodu
  • szklanka przegotowanej wody
  • 10 goździków
  • laska cynamonu
  • laska wanilii
  • pół gałki muszkatołowej
  • kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Umyte i osuszone orzechy siekamy na mniejsze kawałki i dodajemy przyprawy. Całość zlewamy alkoholem i zostawimy na miesiąc. Po tym czasie zlewamy płyn do oddzielnego pojemnika. Potem rozpuszczamy miód w wodzie i zalewamy nim owoce i zostawiamy na kolejny miesiąc. Po miesiącu zlewamy powstały wywar, łączymy go alkoholowym nalewem, filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewkę zanosimy do piwnicy na pół roku.

Skomentuj:

Nalewka orzechowa