Zioła w ogrodzie. 10 ziół które musisz mieć
Bazylia, rozmaryn, oregano...to tylko niektóre zioła do ogrodu. Żaden smakosz i miłośnik dobrej kuchni nie może się bez nich obejść. Sprawdź jak je z sukcesem uprawiać i stosować. To proste
Zioła do ogrodu
Aby założyć ziołowy ogródek, nie potrzeba wiele. Ekologiczna plantacja może powstać w ogrodzie skrzynce na balkonie, a nawet w doniczkach stojących na kuchennym parapecie .
Jak posadzić zioła w skrzynce?>>>
Zioła w ogrodzie w donicach
Można tak uprawiać wiele różnych ziół, od szczypiorku i pietruszki naciowej poczynając, na niezbędnym każdej wiedźmie lubczyku kończąc. Przeznaczmy zatem dla roślin pełne słońca lub wystarczająco jasne miejsce i przygotujmy skrzynkę albo doniczki. Wsypmy trochę żwirku jako drenaż na dno pojemników i wypełnijmy je odkwaszoną ziemią kompostową. Większość ziół lubi lekko zasadowe podłoże.
Zdrowe zioła prosto z ogrodu. Które chwasty są jadalne?>>>
Zioła w ogrodzie - kiedy sadzić
Nasiona można wysiewać wczesną wiosną, ale prościej kupić gotową rozsadę w sklepie ogrodniczym. Miejsca na parapecie jest niedużo, toteż najlepiej, zamiast wielu, zdecydować się na kilka ulubionych gatunków ziół, które będziemy systematycznie oskubywać. Gdy jest wystarczająco jasno i ciepło, rośliny szybko się regenerują, zachowując przy tym ładny pokrój.
Zioła w ogrodzie - uprawa
Ogródek zraszamy umiarkowanie - zioła nie lubią zalewania. Nie używajmy sztucznych nawozów. W razie konieczności można swoją uprawę dokarmiać biohumusem.
Zioła do ogrodu - właściwości
Uprawiany bez użycia chemii ekologiczny ogródek ziołowy w doniczkach to pomysł dla tych, którzy mają odrobinę ogrodniczego zacięcia, a ponadto cenią sobie wygodę i dobrą, zdrową kuchnię. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zioła zawierające m.in. olejki eteryczne potrafią znakomicie poprawiać, a nawet całkiem odmieniać smak potraw.
Oprócz niezrównanych walorów smakowych zioła - szczególnie świeże - mają jeszcze inne zalety. Dostarczają mikroelementów oraz witamin, a także regulują przemianę materii. Zioła działają często antyseptycznie i korzystnie wpływają na procesy trawienne ludzkiego organizmu. Znane od tysiącleci zalety tych roślin potwierdzają współczesne poradniki zdrowego żywienia. Dlatego każdy, kto chciałby lepiej niż dotychczas zadbać o swoje zdrowie, figurę i urodę, powinien na dobre zaprzyjaźnić się z ziołami.
Zioła w ogrodzie - rozmaryn
Świeże listki rozmarynu dodają smaku nie tylko mięsnym potrawom. Można nimi aromatyzować masło, dipy czy pieczone ziemniaki, a jadalne kwiaty wrzucić do sałaty. Roślina potrzebuje słońca i ciepła. Uprawiana w większej donicy może być przez lata ozdobą balkonu; zimy musi spędzać w domu. Gałązki rozmarynu jako pałeczki szaszłykowe nie tylko zdobią potrawę, ale dodają jej aromatu
Zioła w ogrodzie wieloletnie - melisa
Jej listki o lekko cytrusowym aromacie dobre są do przyrządzania orzeźwiającego letniego napoju z kostkami lodu albo uspokajającej herbatki z plasterkiem cytryny. Można nimi ozdabiać lody i desery. Melisa lubi systematyczne podlewanie.
Melisą przyprawia się sałatki, zupy, desery i sosy rybne. Najlepiej dodawać do potraw jej świeże listki, bo wtedy najintensywniej pachną. Można z niej także robić napary, herbatki, nalewki.
Korzystnie wpływa na system trawienny i reguluje system nerwowy.
Zioła w ogrodzie nazwy - oregano
Inaczej lebiodka. Uświetni omlety, potrawy z warzyw, drobiu i owoców morza. Pasuje do sera, pomidorów i zimnych sosów. Młode listki lebiodki można zbierać przez cały sezon.
Zioła w ogrodzie w donicach - tymianek
Pyszne jest masło tymiankowe, szaszłyki i omlet z tymiankiem. Dodaje lekkości potrawom z mięs i ryb. To ziółko doskonale wspomaga trawienie. Tymianek lubi słońce, lepiej będzie się czuł na balkonie niż w domu na parapecie.
Zioła w ogrodzie zdjęcia - bazylia
Niezbędna dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Świeże liście bazylii, aromatyczne i nieco słodkawe, to klasyczny dodatek do pomidorów w różnej postaci, podstawa sosu pesto i wspaniałe urozmaicenie smaku wielu sałatek.
Bazylia 'kocha' oliwę z oliwek, czosnek i ser. Roślina potrzebuje ciepła i słońca.
Zioła w ogrodzie rodzaje - pietruszka naciowa
Świetny dodatek do kanapek, sałatek i potraw z jaj. Natka pietruszki to oręż przeciwko wirusom grypy, znakomite źródło witaminy C, wapnia, żelaza i fosforu. Stymuluje oczyszczanie organizmu i dodaje energii. Ziółko dobre na balkon, nie boi się chłodu.
Zioła w ogrodzie inspiracje - szałwia
Dodaje charakteru sosom, dipom i omletom. Jej wonne liście są fantastyczną przyprawą do mięs. Szałwia pomaga uporać się z trawieniem tłuszczów. Ma właściwości antyseptyczne. Lubi słońce i lekką, odkwaszoną ziemię.
Zioła w ogrodzie nazwy - szczypiorek
Ma wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Szczypior jest rośliną leczniczą, której liście zawierają m.in.: karoten, sód, wapń, potas, fosfor i żelazo. Gromadzą też w sobie spore ilości witaminy C oraz B2. Roślina ta skutecznie wzmaga apetyt, obniża ciśnienie i poprawia trawienie.
Lubi stanowiska słoneczne do pół cienistych i żyzną, wilgotną glebę próchniczą. Można go wysiać do inspektów w lutym-marcu i przepikować do gruntu gdy podrośnie lub kupić gotowe doniczki z sadzonkami w supermarkecie.
Zioła w ogrodzie - Rukola
Rukola jest bardzo aromatyczna i ma nieco pikantny smak. Jest bogatym źródłem witaminy C i olejków eterycznych. Stosuje się ją do sałatek, pomidorów, serów, kanapek, makaronów, potraw na gorąco i zimno.
Rukola pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale świetnie sobie radzi w naszym klimacie. Nasiona można wysiewać do gruntu od maja do sierpnia, a liście zbierać już po trzech tygodniach od siewu. Obrywanie liści pobudza roślinę do wzrostu.
Zioła w ogrodzie wieloletnie - mięta
Mięta to bogactwo witamin, olejków eterycznych, żelaza, wapnia, potasu i magnezu, kwasu askorbinowego i wielu innych pożytecznych składników. Ma wszechstronne zastosowanie - w kuchni, medycynie, kosmetykach.
Świeże listki mięty świetnie poprawiają smak i wygląd deserów, napojów, sosów, sałatek i dań gorących.
Mięta lubi stanowiska cieniste lub pół cieniste. Glebę żyzną, gliniastą i wilgotną. Regularne przycinanie rośliny sprzyja jej rozkrzewianiu.
Zioła w ogrodzie - Przepis na aromatyzowany ocet i oliwę
Jeśli mamy nadwyżki ziół to warto je wykorzystać do aromatyzacji oliwy. Najlepiej użyć oliwy z oliwek tłoczonej na zimno (extra virgin). Do wyparzonych butelek wkładamy umyte i osuszone pędy świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn) i zalewamy je ciepłą (40°C) oliwą lub letnim octem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie do ciemnego, chłodnego miejsca
- Więcej o:
Rośliny owadożerne w domu. Gatunki i uprawa najbardziej znanych roślin mięsożernych
Wrzosiec krwisty "Eva" (Erica Carnea)
Rzodkiewka z własnej grządki - gatunki i uprawa
Najsmaczniejsze odmiany rukoli
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego
Paprocie domowe łatwe w uprawie. Paprocie doniczkowe - uprawa i pielęgnacja
Krzewy ozdobne na pyszne przetwory i nalewki