Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie
Rośliny lecznicze? Polski krajobraz kształtują nie tylko łąki i pola uprawne, ale także wielkie połacie lasu, w których sosny i świerki sąsiadująz liściastymi towarzyszami - brzozami, dębami czy bukami. Drzewa wrosły w naszą kulturę i tradycję, towarzyszą nam cicho i wiernie w codziennym życiu i nie tylko dają cień w gorące dni, ale mają wpływ na nasze zdrowie i nastrój.
Rośliny lecznicze drzewa
Nieodłącznym elementem ojczystego krajobrazu są wierzby (Salix L.) i sosny (Pinus L.). Część drzew, szczególnie tych bardziej okazałych, jak dąb czy lipa długo uchodziło za siedzibę tajemniczych bóstw i miało chronić domostwa przed nieszczęściami. Z czasem przeniesiono pogański kult na grunt chrześcijański, umieszczając pod drzewami liczne kapliczki, a obecnie dęby i lipy są drzewami powszechnie sadzonymi w miastach. Brzoza, silnie związana z naszą tradycją, występuje na całym obszarze Polski i mimo, że wydaje się delikatna i krucha jest jednym z najszybciej rosnących i najbardziej odpornych na mrozy gatunków.
Rośliny lecznicze. Domowe sposoby na choroby
Drzewa od wieków stanowiły źródło surowców leczniczych i nadal są wykorzystywane:
- napar z kory dębowej stosuje się do gojenia ran,
- korę wierzby jako środek przeciwgorączkowy,
- pączki sosny– w chorobach górnych dróg oddechowych,
- liście brzozy jako środek moczopędny i oczyszczający organizm, podobnie jak sok brzozowy pozyskiwany z naciętej kory.
Hibiskus w domu i ogrodzie. Jak uprawiać ketmię?
Rośliny lecznicze ogrodowe
Sadząc w ogrodzie rokitnik zwyczajny, bez czarny, maliny, jeżyny czy porzeczki zaopatrujemy się z kolei w naturalny arsenał owoców bogatych w witaminy, które wspaniale wzmacniają organizm. Sok malinowy lub rokitnikowy w połączeniu z herbatą przygotowaną z kwiatostanów zebranych z lipy będą świetnym panaceum na wszelkie przeziębienia.
- rabarbar i agrest
Nieco kwaskowatą nutę, pożądaną choćby w domowych wypiekach, zapewnią rabarbar i agrest,bez których polski ogródek nie może się obyć.
- dynia
Największym owocem, jaki znajdziemy w ogrodzie jest oczywiście... dynia. To warzywo, chociaż lubi żyzne podłoże łatwo się uprawia i jest prawdziwą witaminową bombą! Bardzo cenne są odmiany o podwyższonej zawartości karotenu. Delikatny, lekkostrawny, słonecznej barwy miąższ będzie świetnym elementem potraw,szczególnie dla dzieci.
- jarmuż
Ostatnio serca konsumentów podbija także zapomniany jarmuż, roślina spokrewniona z kapustą, o dekoracyjnych, karbowanych liściach i dużej wytrzymałości na mrozy.
- pietruszka, czosnek
- koper, szczypiorek
Nie możemy zapomnieć też o naci pietruszki, czosnku niedźwiedzim, koprze czy szczypiorku, których aromatem wzbogacimy każdą potrawę. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny żurek czy grochówkę bez majeranku, a domowy rosół bez bulionowego zapachu lubczyku ogrodowego. Ta ostatnia roślina jest byliną,więc przez wiele lat może gościć w naszym ogrodzie i zapewniać głębszy smak potrawom.
- czarnuszka i len
Warto poświęcić też fragment grządki na wysianie dwóch pięknych roślino błękitnych kwiatach – czarnuszki siewnej i lnu pospolitego. Kwiaty obydwu gatunków są wdzięcznym elementem bukietów, natomiast ich na sio na korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i stosowane są po wszech niejako dodatek do pie czy wa. Nasiona czarnuszki mają czarną barwę i charakterystyczny, pikantny smak,natomiast nasiona lnu, popularnie zwane „siemieniem lnianym” dzięki zawartości śluzu łagodzą stany zapalne.
- chmiel
Po obfitym i często dość ciężkostrawnym posiłku rodem z kuchni polskiej dobrze uspokoić żołądek dawką herbaty ze świeżych liści mięty lub naparem z rumianku, a wieczorową porą sięgnąć po napar z szyszek chmielu. Tak, napar ten ma właściwości uspokajające i lekko usypiające, więc może warto zastosować go jako zamiennik innego popularnego chmielowe go napoju.
Rośliny lecznicze w Polsce
- Sosna(Pinus L.)
- Lipa(Tilia L.)
- Dąb (Quercus L.)
- Brzoza brodawkowata (Betula pendula)
- Rokitnik zwyczajny(Hippophae rhamnoides)
- Bez czarny(Sambucus nigra)
- Agrest (Ribes uva-crispa)
- Porzeczka czerwona(Ribes rubrum)
- Porzeczka czarna(Ribes nigrum)
- Truskawka (Fragaria x ananassa)
- Poziomka(Fragaria vesca)
- Jeżyna(Rubus fruticosus)
- Malina(Rubus idaeus)
- Rabarbar (Rheum rhaponticum)
- Dynia (Cucurbita L.)
- Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica)
- Lubczyk ogrodowy (Laevisticum officinale)
- Majeranek ogrodowy (Origanum majorana)
- Szczypiorek(Allium schoenoprasum)
- Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
- Pietruszka naciowa(Petroselinum crispum)
- Koper ogrodowy(Anethum graveolens)
- Mięta (Mentha L.)
- Rumianek pospolity(Matricaria chamomilla)
- Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)
- Czarnuszka siewna(Nigella sativa)
- Len zwyczajny(Linum usitatissimum)
Mniszek lekarski czyli mlecz: w kuchni, w apteczce i w łazience
- Więcej o:
Pokrzywa zwyczajna. Lecznice zastosowanie w domu i ogrodzie
Aloesy znane i nieznane
Nowe zioła naprawdę leczą. Jakie jest działanie czystka, chia i vilcacory
Rośliny zwiększające odporność organizmu
Drzewa i krzewy które nie zrzucają liści na zimę
Drzewa i krzewy o czerwonych liściach
Achimenes. Uprawa i pielęgnacja kwiatu doniczkowego często mylonego z fiołkiem afrykańskim
Jesienne nowości róż od Łukasza Rojewskiego