Zielone Miasto
Nowy nietypowy park w Warszawie
W dniu Święta Drzewa organizowanego przez Klub Gaja usłyszeliśmy zapowiedzieli rozpoczęcia prac nad utworzeniem nowatorskiego parku w stolicy.
Zioła nie tylko suszone
Lubimy herbatki ziołowe, bo wystarczy zalać gotową torebkę lub sypki susz i gotowe. Tymczasem zioła można zalewać oliwą lub octem, alkoholem, marynować, kandyzować, a nawet robić z nich galaretki.
Ptaki w mieście
Miasto to dla ptaków prawdziwa arena walki o byt - bez względu na porę roku czy dnia, bez świąt i zawieszenia broni.
Drogocenne drzewa i co z nich pozyskujemy
Pijąc codzienną kawę czy herbatę, albo delektując się sałatką polaną oliwą, zwykle nie myślimy o tym, skąd się wzięły te powszechnie używane płyny. Tymczasem warto wiedzieć, gdzie rosną drzewa będące ich źródłem i w jaki sposób pozyskuje się nich to, co najcenniejsze.
Zrównoważony rozwój - o co tu chodzi
Zasada zrównoważonego rozwoju, staje się ostatnio obowiązującym kanonem relacji między człowiekiem a przyrodą. To szansa by z zasobów naturalnych Ziemi mogły korzystać także pokolenia następne.
Dzika kuchnia: chwasty na kolację
Natura to zielony supermarket. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Trzeba tylko wiedzieć, czego szukać.
Projekt tarasu: z ogródkiem użytkowym
Tarasowe ogródki użytkowe są na topie! Architekci poszukują więc nowych pomysłów na wyeksponowanie sałaty czy szczypiorku.
Walka ze szkodnikami w ogrodzie i na balkonie - produkty naturalne
Słońce zaczyna coraz mocniej świecić i ogrzewać powietrze. Spod ziemi wyrastają wreszcie pierwsze wiosenne byliny, na drzewach i krzewach pojawiają się zielone liście. W tym samym czasie ze swoich kryjówek wychodzą również owady.
Zrób to sam: jak samemu wykonać kwietnik
Jak wyeksponować kwiaty, żeby zdobiły wnętrze, nie zajmując dużo miejsca? Oczywiście na kwietniku.
Sok brzozy to cenny napój wzmacniający. Zobacz jak go zbierać
Na przedwiośniu w brzozach ruszają soki w tak wielkiej obfitości, że część z nich możemy wykorzystać do wzmacniającej kuracji.
Jak z chwastów zrobić pyszną i zdrową potrawę?
Zazwyczaj nie cenimy dzikich roślin, którymi częstuje nas Natura. A przecież można z nich przyrządzać smaczne, eleganckie i wartościowe potrawy.
Ogródek w słoiku
Uprawianie roślin w rozmaitych szklanych pojemnikach ma same zalety. Kompozycje pięknie wyglądają, a odpowiednio posadzone niemal nie wymagają opieki.
Bańki z rajem
Dziesięć lat temu kopalnia odkrywkowa w Bodelva w Kornwalii z pewnością nie przypominała raju na ziemi. Dziś znajdziemy tu największy i najbardziej niezwykły kompleks przyrodniczy w Europie, a może i na świecie.