Amerykański sen w Chapel Hill: rezydencja z ogromnymi przeszkleniami

red.

Rezydencja Baboolal została zaprojektowana dla czteroosobowej rodziny. Dom liczy 730 m², a głównym założeniem przy jego tworzeniu było połączenie wnętrza domu z przestrzenią ogrodu. Realizacja projektu otwartego na otaczającą przestrzeń możliwa była poprzez przeszklenie całej ściany w salonie oraz jadalni rozwiązaniami polskiego producenta, firmy AWILUX.

Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX

Choć amerykańskie budownictwo różni się od europejskiego, pewne trendy dotyczące ekologii i maksymalnego wykorzystania naturalnego światła są wspólne dla obu tych rynków. Rezydencja Baboolal to przykład nowoczesnego budownictwa, funkcjonalności na miarę dużej rodziny oraz szacunku do natury. Co więcej, budynek jest zeroemisyjny, a na jego dachu zamontowano instalację fotowoltaiczną.

Wyjątkowy projekt

Projekt rezydencji Baboolal zakładał stworzenie przestrzeni dającej jej mieszkańcom poczucie niczym nieograniczonej swobody. Jedna część domu, do której należy salon, kuchnia, jadalnia i taras, jest całkowicie otwarta. Skrzydło prywatne zostało zaprojektowane z myślą o wydzieleniu stref dla rodziców i dzieci w taki sposób, by każdy mógł czuć się nieskrępowanie i móc realizować swoje cele.

Podstawową koncepcją dla rezydencji Baboolal była japońska zasada „Shakkei”, czyli zapożyczony krajobraz. Dom jest nietypowo usytuowany. Główne wejście znajduje się od strony południowej, natomiast północna strona posesji sąsiaduje z przepiękną trawiastą łąką, która należy do sąsiada. Ta strona jest dominującym widokiem, można więc powiedzieć, że widok jest „pożyczony”.

Projektantom udało się stworzyć budynek, który jest idealnie wkomponowany w naturalne otoczenie. Wykorzystując to środowisko, postawili oni również na wykończenie domu drewnem, kamieniem i stalą, co zdecydowanie wpłynęło na sam wygląd inwestycji oraz jej harmonijne połączenie z sąsiedztwem.

Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX

Z Polski do USA

Projekt Rezydencji Baboolal opiera się na gigantycznym przeszkleniu. Cała ściana salonu i jadalni została wykonana z drzwi typu HS o powierzchni aż 22 m². Architektom zależało na maksymalnym wykorzystaniu naturalnego światła, dlatego zdecydowali się na montaż dodatkowych przeszkleń w strefie podsufitowej. Dostawcą okien zgodnych ze standardem budownictwa pasywnego oraz spełniających wymagania projektu Baboolal była polska firma AWILUX. Jest to leszczyński producent stolarki okiennej i drzwiowej w klasie premium, który dostarcza nowoczesne rozwiązania zgodne z potrzebami i marzeniami inwestorów.

W projekcie Rezydencji Baboolal znalazły się okna aluminiowe o głębokości zabudowy 75 mm w kolorze RAL 7021. Jest to czarno-szary odcień, który cieszy się rosnącą popularnością wśród wielu nowych inwestycji. AWILUX dostarczył efektywne energetycznie rozwiązania, których współczynnik przenikania wynosi Uw=0,9 W/(m2K) (dla okien referencyjnych 1230 mm x 1480 mm). Wszystkie okna są trzyszybowe i wyróżniają się wyjątkową transparentnością na poziomie Lt=74%. Projektanci zdecydowali się także na montaż drzwi tarasowych typu HS z oferty AWILUX z dwoma skrzydłami jezdnymi o powierzchni 22 m² oraz głębokości zabudowy 153 mm. Zastosowano w nich szkło bezpieczne VSG/ESG – jest to szkło laminowane hartowane o wysokiej odporności na uszkodzenia. Współczynnik przenikalności cieplnej dla okna referencyjnego wynosi Uw=1,0.

Rezydencja Baboolal opiera się na popularnej na amerykańskim rynku technologii szkieletowej. Stolarkę AWILUX osadzono w podkonstrukcji drewnianej w strefie izolacji budynku. Wykonawcy projektu zdecydowali się na zastosowanie ciepłego montażu, który dodatkowo wpłynął na parametry termiczne całej inwestycji. Ten sposób montowania okien i drzwi ogranicza koszty zużycia energii i wydłuża życie stolarki.

Projekt amerykańskiej rezydencji zakładał stworzenie funkcjonalnej, nowoczesnej, ekologicznej i jasnej przestrzeni dla całej rodziny. Wykonawcy inwestycji zdecydowali się na montaż okien polskiego producenta ze względu na możliwość stworzenia ogromnych przeszkleń przy jednoczesnym zachowaniu wysokich parametrów termoizolacyjnych zgodnych ze standardem budownictwa pasywnego. Wizualny efekt końcowy budynku wraz z otaczającą go roślinnością gwarantuje doznania estetyczne na najwyższym poziomie.

Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX
Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX
Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX
Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX
Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX
Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX
Rezydencja Baboolal
Rezydencja Baboolal
AWILUX
    Więcej o:

Skomentuj:

Amerykański sen w Chapel Hill: rezydencja z ogromnymi przeszkleniami