Czym można palić w piecyku kominkowym, czyli kozie?
W wolno stojących piecach kominkowych, popularnie zwanych kozami pali są głównie drewnem lub peletami.
Drewno. Najlepsze jest kaloryczne drewno liściaste (na przykład brzozy, akacji, buku, dębu, klonu, wiązu) o wilgotności około 20% i maksymalnej wartości opałowej - 3 kW z 1 kg. Takie parametry drewno uzyskuje dopiero po 1,5-2 latach sezonowania w suchym i przewiewnym miejscu; świeżo ścięte zawiera aż 70--80% wilgoci i pali się dużo gorzej.
Czas palenia (przy pełnym załadunku drewna i zredukowanej ilości powietrza do spalania) wynosi 5-6 godzin; minusem takich pieców jest więc konieczność częstego dokładania drewna.
Pelety. Mają lepsze parametry grzewcze niż drewno, poza tym mogą być podawane automatycznie, dzięki czemu koza może długo pracować bez konieczności uzupełniania paliwa przez mieszkańców.
Kozy na pelety mają specjalny zbiornik na opał (o pojemności 15-25 kg), system dozowania paliwa oraz urządzenia sterujące procesem spalania. Zależnie od jakości paliwa oraz temperatury (tej na zewnątrz i tej, jaką chcemy uzyskać w domu) czas pracy kozy wynosi od 8 do 40 godzin.
- Więcej o:
Czym palić w kominku: brykiet do kominka czy drewno? [opinie użytkowników]
Drewno do kominka
Jaką moc powinien mieć piec kominkowy, zwany kozą?
Koza czyli piecyk kominkowy
Piece kominkowe, czyli kozy - przegląd rynku
Zmiana starego ogrzewania na pompę ciepła – kiedy się opłaca?
Piecokominki - współczesne piece centralnego ogrzewania na biomasę drzewną
Jak piecokominek akumulacyjny współpracuje z innymi urządzeniami grzewczymi?