Sposób na fajną babkę - formy do ciasta [CENY]
Wyrośnięta, miękka i tak puszysta, że musi ostygnąć, by ją pokroić. To baba ideał, o jakiej marzy każdy kucharz. Ale liczy się także kształt. Może zamiast tradycyjnej formy wybierzecie taką, która przypomina fantastyczny zamek, statek kosmiczny albo piłkę nożną?
Dekoracja prosto z piekarnika
Taką babkę możemy podać bez polewy ani dodatkowego zdobienia - sam kształt ciasta zrobi wrażenie!
Ta forma nie przypali ciasta
Ceramiczna powłoka zapobiega przywieraniu ciasta, dzięki czemu bez problemu wyjmiemy je z formy.
Nowoczesna forma
Silikonowe formy mają tę przewagę nad innymi, że wyjmując z nich ciasto nie ma ryzyka jego uszkodzenia.
Jadalna ozdoba stołu
Wystarczy przyprószyć cukrem pudrem i można podawać!
Dwa w jednym
Klasyczny kształt, nowoczesny materiał - idealne połączenie.
W zgodzie z tradycją
Najbardziej popularny kształt formy do pieczenia babki wielkanocnej, który każdy pamięta z dzieciństwa.
Nie tylko dla kibica
Oto sposób na wielkanocne wypieki dla fanów piłki nożnej!
Ciekawy kształt
Używając metalowej formy do pieczenia trzeba pamiętać, by w razie potrzeby przy wyjmowaniu ciasta pomóc sobie drewnianą lub silikonową łopatką - narzędzia z metalu mogą uszkodzić powłokę blachy.
Pole do popisu
Babkę upieczoną w takiej foremce można udekorować jadalnymi figurkami - nieco spłaszczony kształt zapewni ozdobom stabilne podłoże.
Kuchenna ozdoba
Naczynia kuchenne bywają czasem tak ładne, że szkoda chować je w szafce. Ta forma do pieczenia może z powodzeniem stać na otwartej półce i służyć za dekorację.
Dla wielbicieli rękodzieła
Tradycyjne świąteczne ciasto i tradycyjna forma do pieczenia - duet idealny.
Przepis na babke drożdżową
Składniki:
Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 120 g masła plus 2 łyżki do posmarowania formy, 1/2 szklanki cukru, 50 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 jajka, 50 g skórki
pomarańczowej smażonej w cukrze, 50 g rodzynek.
Na lukier: 100 g marcepana, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka
Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki i zostaw do wyrośnięcia. Masło roztop i ostudź. Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Do mąki dodaj rozczyn, jajka, masło oraz 1/4 łyżeczki soli. Ciasto wyrabiaj dotąd, aż straci połysk. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodaj bakalie i wyrób ciasto ponownie. Formę posmaruj masłem. Ciasto przełóż do formy i odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 st. C. Przygotuj lukier: roztop masło, dodaj mleko, pokruszony marcepan i dokładnie wszystko utrzyj. Udekoruj nim babkę.
Autor: Ewa Wagner, miesięcznik KUCHNIA
- Więcej o:
- wielkanoc
- wielkanoc 2023