Nalewka z jeżyn
Do ogrodu lub na działkę najlepiej wybrać bezkolcową jeżynę 'Thornfree' o czarnych błyszczących owocach. Obficie plonuje od końca sierpnia do późnej jesieni, jest odporna na choroby, nie tworzy odrostów. Ma smaczne owoce, które możemy wykorzystać do przetworów w tym nalewek.
Nalewka z jeżyn - na co pomaga?
Nalewki z jeżyn poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości:
- wspomagają układ krążenia
- zawierają antocyjany - przeciwwutleniacze, które wspomagają pracę serca
- antocyjany, kwas fenolowy i elagowy zwalczają wolne rodniki
- duża ilość witaminy C wpiera odporność
- kwas askorbinowy jest wsparciem przy nadciśnieniu, anemii niedokrwistości
- zawarte fitohormony łagodzą bóle menstruacyjne
- łagodzi objawy klimakterium
- działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
- zmniejsza ból gardła, kaszel i obniża gorączkę
- działa napotnie
Nalewka z jeżyn - jak zrobić?
Najważniejsza jest jakość owoców. Najlepsze są te zbierane w lesie, ale jeśli nie mamy takiej możliwości można kupić je na bazarze. Owoce powinny być zdrowe i bardzo dojrzałe - kolor prawie czarny. Przed nastawieniem nalewki należy je dokładnie odszypułkować, opłukać i osuszyć. Do nalewki można dodawać wanilie, miód gryczany czy goździki. Najlepszy termin na przygotowanie nalewek to sierpień i wrzesień.
Nalewka z jeżyn na spirytusie i wódce
Nalewka jeżynowa idealnie pasuje jako dodatek do dziczyzny oraz ciast i deserów.
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 0,7 l wódki,
- 0,5 spirytusu,
- 0,5 kg cukru
Sposób wykonania:
Dojrzałe owoce trzeba umyć pod bieżącą woda i osuszyć, a potem przełożyć do dużego ok. 3 l słoja i zasypać cukrem. Całość odstawiamy na 3 dni w zacieniony kąt. Po tym czasie do słoja wlewamy wódkę i spirytus i znów odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Teraz już tylko wystarczy przecedzić nalewkę i rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na 3 miesiące.
Nalewka z 2 kg jeżyn
Na tradycyjną nalewkę wybieramy tylko bardzo dojrzałe owoce - w kolorze prawie czarnym. Wyrzucamy wszystkie nadpleśniałe, zgniecione lub zepsute owoce.
Składniki:
- 2 kg jeżyn
- 1 kg cukru
- 1 l spirytusu lub wódki
Sposób wykonania:
Suche owoce wkładamy do słojów i mieszamy z cukrem. Po dwóch dniach zalewamy całość spirytusem i odstawiamy do ciemnego miejsca na 2 miesiące. Potem filtrujemy płyn, przelewamy do butelek i odstawiamy na pół roku do zimnej piwnicy na leżakowanie.
- Więcej o:
Dobre sąsiedztwo warzyw
Hurma wschodnia (Diospyros kaki)
Grzyb Enoki (Flammulina filiformis), czyli zimówka aksamitnotrzonowa
Dynia Hokkaido - przepisy, uprawa, właściwości
Jakie warzyw można wysiewać na rozsadę w styczniu?
Super foods na wigilijnym stole
Jak zrobić pyszny sok z winogron na zimę metodą wekowania – Krok po kroku
Przetwory z jabłek na jesienne wieczory – rady i przepisy Tomka Czajkowskiego z bloga „Magiczny Składnik”