Nalewka z jeżyn

Katarzyna Jodłowska

Do ogrodu lub na działkę najlepiej wybrać bezkolcową jeżynę 'Thornfree' o czarnych błyszczących owocach. Obficie plonuje od końca sierpnia do późnej jesieni, jest odporna na choroby, nie tworzy odrostów. Ma smaczne owoce, które możemy wykorzystać do przetworów w tym nalewek.

Nalewka z jeżyny
Nalewka z jeżyny
Fot. Shutterstock/Shaiith

Nalewka z jeżyn - na co pomaga?

Nalewki z jeżyn poza walorami smakowymi mają wiele leczniczych właściwości:

  • wspomagają układ krążenia
  • zawierają antocyjany - przeciwwutleniacze, które wspomagają pracę serca
  • antocyjany, kwas fenolowy i elagowy zwalczają wolne rodniki
  • duża ilość witaminy C wpiera odporność
  • kwas askorbinowy jest wsparciem przy nadciśnieniu, anemii niedokrwistości
  • zawarte fitohormony łagodzą bóle menstruacyjne
  • łagodzi objawy klimakterium
  • działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
  • zmniejsza ból gardła, kaszel i obniża gorączkę
  • działa napotnie

Nalewka z malin

Nalewka z jeżyn - jak zrobić?

Najważniejsza jest jakość owoców. Najlepsze są te zbierane w lesie, ale jeśli nie mamy takiej możliwości można kupić je na bazarze. Owoce powinny być zdrowe i bardzo dojrzałe - kolor prawie czarny. Przed nastawieniem nalewki należy je dokładnie odszypułkować, opłukać i osuszyć. Do nalewki można dodawać wanilie, miód gryczany czy goździki. Najlepszy termin na przygotowanie nalewek to sierpień i wrzesień.

Nalewka z truskawek

Nalewka z jeżyny
Nalewka z jeżyn
Fot. Shutterstock/Shaiith

Nalewka z jeżyn na spirytusie i wódce

Nalewka jeżynowa idealnie pasuje jako dodatek do dziczyzny oraz ciast i deserów.

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 0,7 l wódki,
  • 0,5 spirytusu, 
  • 0,5 kg cukru

Sposób wykonania:

Dojrzałe owoce trzeba umyć pod bieżącą woda i osuszyć, a potem przełożyć do dużego ok. 3 l słoja i zasypać cukrem. Całość odstawiamy na 3 dni w zacieniony kąt. Po tym czasie do słoja wlewamy wódkę i spirytus i znów odstawiamy na kolejne 6 tygodni. Teraz już tylko wystarczy przecedzić nalewkę i rozlać do butelek i odstawić do piwnicy na 3 miesiące.

Nalewka z 2 kg jeżyn

Na tradycyjną nalewkę wybieramy tylko bardzo dojrzałe owoce - w kolorze prawie czarnym. Wyrzucamy wszystkie nadpleśniałe, zgniecione lub zepsute owoce.

Składniki:

  • 2 kg jeżyn
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu lub wódki

Sposób wykonania:

Suche owoce wkładamy do słojów i mieszamy z cukrem. Po dwóch dniach zalewamy całość spirytusem i odstawiamy do ciemnego miejsca na 2 miesiące. Potem filtrujemy płyn, przelewamy do butelek i odstawiamy na pół roku do zimnej piwnicy na leżakowanie.

Przepisy na pyszne nalewki

Skomentuj:

Nalewka z jeżyn