Nalewka z malin

Katarzyna Jodłowska

Aromatyczna nalewka z malin to wspomnienie minionego lata i zarazem pyszna wzmacniająca mikstura. Warto więc w ogrodzie posadzić krzew malin by samodzielnie przyrządzić swój ulubiony trunek.

Nalewka z malin
Nalewka z malin
Fot. Shutterstock/Olesia Teteria

Nalewka z malin - właściwości

Odkąd pamiętam moja mama serwowała mi sok z malin na przeziębienie - dodany do herbaty pomagał mi szybko wyjść z choroby. Maliny poddane termicznej obróbce tylko zyskują na mocy. Mają wiele niezwykłych właściwości:

  • rozgrzewające i napotne
  • obniżają gorączkę
  • antybakteryjne
  • antywirusowe
  • przeciwbiegunkowe
  • rozkurczające
  • łagodzi bóle menstruacyjne
  • zawiera dużo kwasów organicznych i pomaga organizmowi pozbyć się toksyn z organizmu
  • przeciwzapalne i ściągające - pomocne w walce z problemami żołądkowymi
  • wzmacnia układ krwionośny i serce
  • antymiażdżycowe
  • zawiera żelazo, potas, magnez, miedź i wapń
  • pomaga wyjść z anemii

Nalewki warte grzechu

Nalewka z malin - przepisy

Dzięki tym cudownym właściwościom malin Polacy od wieków robią nalewki i je udoskonalają dodatkami podnoszącymi walory zdrowotne czy to smakowe. Znalazłam kilka podstawowych przepisów na nalewki. Sami wypróbujcie - są pyszne!

Nalewka z malin na spirytusie

Aromatyczna, mocno owocowa, o pięknym, malinowym kolorze i delikatnym smaku, przygotowana według przepisu przyjaciółki mojej Mamy.

Składniki:

  • 2,5 l malin
  • 0,5 l spirytusu
  • 70 dkg cukru

Przygotowanie:

Malin na nalewkę potrzeba tyle, ile się zmieści w 2,5 litrowym naczyniu :) Ja zbierałam garnuszkiem 1-litrowym i sumowałam :) Zebrane maliny delikatnie opłukać, zdusić najlepiej przy użyciu tłuczka. Następnie zalać spirytusem i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie, całość przecisnąć przez lnianą ściereczkę, tak aby oddzielić pestki. Dodać cukier, dobrze zamieszać. Przelać do butelek i odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące.

Nalewka z pigwy - właściwości i przepisy

Nalewka z malin na wódce

To przepis ze staropolskiej kuchni - wówczas obiad nie mógł się obyć bez kieliszeczka pysznej malinówki.

Składniki:

  • 1 kg świeżych malin
  • 1000 ml wódki 40 lub 45 %
  • 400 g zwykłego cukru

Przygotowanie:

Trzeba kupić 1 kg dojrzałych malin, jeśli macie na krzakach to zbierzcie je tuż przed nastawianiem nalewki. Wybierzcie maliny tylko zdrowe i całe, a potem przepłuczcie je zimną wodą. Ocięknięte malinki wsypcie do słoja np. 4 l. i zalejcie 800 ml wódki - 200 ml zostaje. Dobrze wymieszajcie z alkoholem i odstawcie zakręcony słój na 7 dni na okno - każdego dnia poruszajcie delikatnie słojem. Powstały płyn odlejcie do mniejszego słoika i odstawcie. Do dużego słoja z malinami wsypcie 400 g cukru i dolejcie pozostałą ilość wódki (200 ml). Słój z malinami trzymajcie dalej koljne 2 dni na oknie  mieszając 2 razy dziennie by się dobrze cukier wymieszał. Po tym czasie odsączamy nalewkę z malin i łączymy ją z pierwszą partią uzyskanego płynu. Całość przefiltrowujemy np. przez papierowy filtr kawowy by nalewka stała się klarowna. Całość przelewami do karafki i zanosimy do piwnicy gdzie powinna leżakować 6 miesięcy.

Nalewka z malin z miodem

Możecie zastosować w.w przepis na nalewkę z malin na miodzie zastępując cukier miodem. Pamiętajcie jednak, że poza zdrowotnościowymi aspektami takiej zamiany będą również smakowe. Nalewka będzie słodsza niż ta na cukrze a smak miodu będzie mocno wyczuwalny w nalewce.

Malina - odmiany i uprawa

Nalewka z malin
Nalewka z malin
Fot. Shutterstock/Shaiith

Nalewka z malin i mięty

Dodatek mięty to bardzo ciekawy smakowy kierunek - nalewka zyskuje nie tylko niepowtarzalny smak, ale także dodatkowe właściwości lecznice.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,7 litra wódki
  • 0,25 litra spirytusu
  • 0,5 kg cukru
  • 1 pęczek świeżej mięty

Przygotowanie:

Maliny dokładnie płuczemy i wybieramy tylko te zdrowe i nie uszkodzone. Wyselekcjonowane owoce wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy pół kilogramem cukru. Słój zamykamy i odstawiamy na dobę by owoce puściły sok. Potem otwieramy słój wlewamy wódkę i listki mięty - zamknięty słój ostawiamy na tydzień np. na okno. Codziennie potrząsamy zawartością słoja by cukier się dobrze rozpuścił. Po tygodniu dolewamy spirytus i całość odstawiamy na 3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez gazę lub filtr do kawy i zlewamy do butelek. Zanosimy je do piwnicy na pół roku.

Nalewka z malin na rumie

Nie trzeba się ograniczać do nalewek na wódce czy spirytusie, bardzo ciekawe efekty dają inne alkohole np. rum.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 400 g cukru
  • 0,25 litra spirytusu
  • 0,25 litra białego rumu
  • 2 plasterki limonki

Przygotowanie:

Maliny myjemy i wybieramy tylko zdrowe owoce, które wsypujemy do dużego słoja (3,4 l) i przysypujemy cukrem. Odstawiamy na 3 dni pamiętając o codziennym wstrząsaniu zawartością słoja. Potem otwieramy słój i dolewamy spirytus i dorzucamy plasterki limonki. Teraz odstawiamy na tydzień, dalej pamiętając by codziennie poruszyć zawartość słoja. Po tygodniu zlewamy płyn ze słoja i pozostałe owoce zalewamy rumem i pozostawiamy na kolejny tydzień - nadal wstrząsając. Po kolejnym tygodniu łączymy płyny i zlewamy do butelek i zanosimy do piwnicy na pół roku.

Skomentuj:

Nalewka z malin