Wielkie zmiany w...piekarnikach. Jak dobrać, taki, by był dla nas idealny? Poznaj ich wielkie możliwości [ZDJĘCIA]

redakcyjny

Wyposażenie kuchni w sprzęt AGD to jeden z trudniejszych momentów remontu. To właśnie on decyduje o naszej satysfakcji w następnych latach lub jej braku. Piekarnik za to jest sercem kuchni, a odpowiednio dobrany może nie tylko ułatwić nam przygotowanie wielu dań, ale także zmienić nas w kuchennych wirtuozów. Jak dobrać ten, który będzie idealnie dopasowany do naszych wymagań?

Jak dobrać piekarnik, by był dla nas idealny
Jak dobrać piekarnik, by był dla nas idealny
archiwum

Ostatnie lata zmieniły diametralnie technologie używane w sprzętach AGD. Producenci starają się zapewnić jeszcze większy komfort ich użytkowania oraz sprawić, że gotowanie będzie czystą przyjemnością. Dlatego właśnie tworzone zostają funkcje takie jak na przykład rozmrażanie, albo utrzymanie w cieple, które idealnie przydadzą się w momencie kiedy jedzenie jest gotowe, a goście jeszcze nie do końca. Na co jeszcze warto zwracać uwagę?

 

Zdrowie na talerzu
Coraz więcej osób stara się wprowadzać w życie zdrowe nawyki, które odnoszą się zarówno do stylu spędzania wolnego czasu, jak i jadłospisu, a tym samym zmienia się także sposób przygotowania potraw. Osoby ceniące możliwość przygotowywania zdrowych dań na pewno w którymś momencie będą rozważać zakup piekarnika parowego. Dla nich pojawia się dobra wiadomość – teraz już nie trzeba wybierać między pieczeniem tradycyjnym a pieczeniem na parze, ponieważ piekarnik Whirlpool W9 OP2 4S2 H z funkcją SteamSense+ pozwala na używanie obu sposobów zamiennie. Funkcja SteamSense+ pozwala uzyskać optymalny smak dań dzięki wtryskowi pary wodnej, która równomiernie rozprowadza temperaturę i wilgoć w komorze piekarnika oraz łagodnie otula potrawę, zachowując wszystkie walory smakowe oraz witaminy i minerały zawarte w każdym ze składników. Technologia SteamSense+ oferuje dwa innowacyjne rozwiązania: 100% pary wodnej oraz połączenie pary i elementów grzewczych:

• Opcja 100% Pary wydobywa z przygotowywanych potraw pełnię smaków i aromatów oraz umożliwia zachowanie pełni ich walorów odżywczych, witamin i minerałów. Podczas przyrządzania posiłku temperatura w piekarniku nie przekracza 100°C, a żywność nie traci wagi ani nie wysycha, zachowując naturalną, soczystą konsystencję. Ta opcja najlepiej sprawdza się podczas przygotowywania jaj, ryb na parze, filetów drobiowych, warzyw, ryżu i produktów zbożowych.
• Połączenie pary wodnej i elementów grzewczych to gwarancja złocistej i chrupiącej skórki oraz soczystego wnętrza potrawy. Podczas obróbki termicznej w temperaturze 140°C-220°C, przy użyciu pary wodnej i elementów grzewczych, potrawy zachowują pierwotną wagę, a ich przyrządzenie odbywa się szybciej i przy mniejszym zużyciu oleju lub tłuszczu, niż w przypadku konwencjonalnych metod. Opcja ta doskonale sprawdza się przy pieczeniu ryb (tuszki/filety; duża ilość pary), drobiu i chleba (średnia ilość pary) oraz biszkoptów, tart i mięsa (mała ilość pary).

 

Idealnie upieczone!
Dostępne na rynku piekarniki Whirlpool z technologią 6. Zmysł wyposażone są również w funkcje, takie jak: grill – dzięki której możemy zapiekać warzywa, grillować steki i przyrumieniać pieczywo, turbo grill – odpowiednia do pieczenia dużych kawałków mięsa oraz pieczenie konwekcyjne – idealne do pieczenia mięsa oraz ciast z nadzieniem. W uzyskaniu idealnego wypieczenia pomoże także czteropunktowa termosonda Multisense Probe, dzięki której można być pewnym, że potrawa ma idealną konsystencję. To już koniec zgadywania czy wspaniale zarumienione ciasto jest w środku dopieczone i gotowe do wyjęcia. Termosonda Multisense Probe została specjalnie zaprojektowana do stosowania z różnymi rodzajami potraw i naczyń. Przewód sondy jest usztywniony i nie wymaga dodatkowego podparcia, dlatego może być stosowany również do monitorowania temperatury substancji płynnych. Wystarczy umieścić termosondę Multisense Probe w przyrządzanej potrawie (nawet, jeśli jest to ciasto lub chleb), by uzyskać pomiar temperatury w czterech różnych punktach. Odczyty z sondy przesyłane są do piekarnika, który odpowiednio dostosowuje temperaturę i czas, gwarantując za każdym razem najwyższą jakość wypieku. Termosonda posiada usztywnioną konstrukcję, dlatego można umieszczać ją także w płynach. Funkcje piekarników z technologią 6. Zmysł polecają również profesjonaliści:

 

- W czasie warsztatów kulinarnych od piekarników wymagamy dużo, dlatego technologia 6. Zmysł, która zapewnia, że urządzenie samo dobierze odpowiednie parametry, m.in. temperaturę i czas pieczenia, jest dla nas tak ważna. Nie zapominajmy też o funkcjach specjalnych. Moje ulubione to gotowanie maxi do pieczenia dużych kawałków mięs i wyrastanie ciasta , na przykład na na pizzę czy chleb - mówi Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.

 

Na raz dla całej rodziny
Planowanie dań dla kilku osób może być bardzo wymagające, szczególnie kiedy posiłek składa się z kilku pieczonych elementów, a nam zależy, aby podane jedzenie było nie tylko smaczne, ale i ciepłe. Na pomoc przychodzi funkcja Cook4, która pozwala konsumentom na przyrządzenie do czterech dań jednocześnie bez obawy, że dojdzie do wymieszania się smaków i aromatów poszczególnych potraw. Element grzewczy o dużej mocy, współpracując z systemem obiegu powietrza, równomiernie nagrzewa komorę piekarnika i zapewnia ciągłą cyrkulację powietrza, co gwarantuje perfekcyjne rezultaty pieczenia oraz znaczną oszczędność czasu i energii. Funkcja pozwala na dostosowanie procesu pieczenia dzięki jednej z opcji: Cook4 Menu, Cook4 Pizza, Cook4 Ciastka lub Cook4 Tarty. Potrawy można umieszczać w piekarniku i wyjmować z niego w tym samym czasie. Interfejs sugeruje użytkownikowi najbardziej odpowiednią półkę dla poszczególnych dań, podczas gdy udoskonalony obieg powietrza i mocniejszy silnik wentylatora gwarantują optymalne efekty pieczenia, zapobiegają mieszaniu się smaków i aromatów, a także oszczędzają czas i energię.

 

Skomentuj:

Wielkie zmiany w...piekarnikach. Jak dobrać, taki, by był dla nas idealny? Poznaj ich wielkie możliwości [ZDJĘCIA]