Kuchnie świata według Webera - Bakłażan nadziewany słoniną i czosnkiem

Weber

Kulinarnych podróży po Gruzji ciąg dalszy! W kolejnym odcinku cyklu „Kuchnie Świata według Webera” nasz grillmaster wraz z gościem specjalnym przygotowali dla Was kolejny specjał gruzińskiej kuchni – bakłażan nadziewany słoniną i czosnkiem. Smacznego seansu!

Bakłażan
Bakłażan
Fit. Weber

Bakłażan pieczony składniki

  • 2 bakłażany
  • Czosnek
  • Słonina lub tłuszcz z baraniny
  • Kolendra
  • Oliwa
  • Granat

Przekrajamy wzdłuż bakłażana na pół. Na środku nacinamy kratkę, tak aby nie przekroić skórki. Środek nadziewamy pokrojoną słoniną w kostkę i czosnkiem, a następnie polewamy oliwą. Grillujemy przez ok. 1 godzinę w strefie temperatury pośredniej. Podajemy z posiekaną kolendrą oraz owocami z granatu.

Zobacz ja powstaje nasze pyszne danie - wideo>>>

Skomentuj:

Kuchnie świata według Webera - Bakłażan nadziewany słoniną i czosnkiem