Kamień i konglomeraty z kamienia w kuchni

red.

Nie każdy rodzaj kamienia można zastosować w kuchni. Najlepsze są granity o powierzchni polerowanej lub szlifowanej, bo są odporne na wysoką temperaturę oraz działanie wody i chemikaliów używanych w kuchni.

Dekoracyjne marmury i trawertyny znacznie trudniej utrzymać w czystości, bo łatwo wchłaniają tłuszcz i barwniki zawarte w żywności (w owocach i warzywach, herbacie, mięsie), a plamy niełatwo z nich wywabić. Można je wprawdzie w pewnym stopniu uodpornić na zaplamienia przez impregnowanie specjalnymi środkami, ale w kuchni i tak będą wymagały ostrożnego obchodzenia się z różnymi substancjami, a więc dla wygody lepiej wybierać kamienie odporne na zaplamienia.

Ścianę, najczęściej tylko nad ciągiem roboczym, wykłada się małymi płytkami lub mocuje do niej dużą jednolitą płytę. Spoiny powinny być wąskie, wypełnione zaprawami uelastycznionymi, w kolorze zbliżonym do barwy kamienia.

Kamień w kuchni:

+ jest bardzo efektowny,

+ bardzo twardy, więc odporny na zadrapania,

+ gładki, więc łatwo go utrzymać w czystości,

+ odporny na wysoką temperaturę,

+ i na wilgoć,

+ niewielkie uszkodzenia łatwo naprawić;

- jest drogi,

- ciężki,

- wymaga ostrożnego obchodzenia się z chemikaliami zawierającymi kwasy (nawet tymi w popularnych środkach czyszczących do usuwania rdzy i osadów mineralnych), które mogą zniszczyć także najbardziej odporne kamienie.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Kamień i konglomeraty z kamienia w kuchni