Kamień i konglomeraty z kamienia w kuchni
Nie każdy rodzaj kamienia można zastosować w kuchni. Najlepsze są granity o powierzchni polerowanej lub szlifowanej, bo są odporne na wysoką temperaturę oraz działanie wody i chemikaliów używanych w kuchni.
Ścianę, najczęściej tylko nad ciągiem roboczym, wykłada się małymi płytkami lub mocuje do niej dużą jednolitą płytę. Spoiny powinny być wąskie, wypełnione zaprawami uelastycznionymi, w kolorze zbliżonym do barwy kamienia.
Kamień w kuchni:
+ jest bardzo efektowny,
+ bardzo twardy, więc odporny na zadrapania,
+ gładki, więc łatwo go utrzymać w czystości,
+ odporny na wysoką temperaturę,
+ i na wilgoć,
+ niewielkie uszkodzenia łatwo naprawić;
- jest drogi,
- ciężki,
- wymaga ostrożnego obchodzenia się z chemikaliami zawierającymi kwasy (nawet tymi w popularnych środkach czyszczących do usuwania rdzy i osadów mineralnych), które mogą zniszczyć także najbardziej odporne kamienie.
Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład
>- Więcej o:
Rodzaje kamienia na elewacje domów
Ściana nad blatem kuchennym - okładziny do zadań specjalnych
Co zamiast glazury na ścianę?
Jak działają zabezpieczenia płyt gazowych?
Nieoczywiste akcesoria dla nowoczesnej i funkcjonalnej kuchni
Kąt jadalny w małej kuchni - 20 typowych i nietypowych pomysłów
Najbardziej poszukiwana porcelana. Sygnatury na porcelanie: jak rozpoznać autentyk?
Czy korzystanie z płyty gazowej jest bezpieczne?