Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Wielopokoleniowy dom z dużym garażem

Andrzej Markowski

Ten, wydawać by się mogło, skromnie wyglądający dom, mieści dwa niezależne mieszkania, połączone częścią wspólną oraz bardzo duży - jak na polskie standardy - garaż na cztery samochody.

projekt
Wizualizacja - elewacja ogrodowa
Fot. Stoprocentarchitekci
Powierzchnia użytkowa domu: 374,5 m2

Powierzchnia działki: 1500 m2

Autorzy: architekci Magda Morelewska i Przemek Kaczkowski

Kontakt: tel. 889 945 038, tel. 509 155 731,

e-mail: biuro@stoprocentarchitekci.pl, www.stoprocentarchitekci.pl

Inwestorzy

Inwestorami są matka i jej syn, będący pasjonatem motoryzacji. Gdy podjęli decyzję o budowie domu jednorodzinnego, w pierwszej kolejności zaczęli przeglądać katalogi projektów typowych, by znaleźć w nich coś dla siebie. Ponieważ nie znaleźli takiego, który by w wystarczającym stopniu odpowiadał ich konkretnym potrzebom, zwrócili się do autorskiej pracowni architektonicznej z propozycją zaprojektowania budynku "na miarę".

Działka

Działka pochodzi z parcelacji gruntów rolnych. Jest płaska, porośnięta niską zielenią i położona na wzgórzu wśród pól, z widokiem na płynący w dole strumyk, w którym żerują liczne rodziny bobrów.

Z ich przyszłym domem sąsiaduje typowa zabudowa podmiejska, wśród której przeważają domy jednorodzinne, wzniesione na podstawie projektów gotowych.

Założenia projektowe

Zgodnie z wymaganiami inwestorów, przyszły dom miał być podzielony na trzy niezależne części, z których jedna przeznaczona byłaby dla mamy, druga - dla syna i trzecia - do wspólnego użytkowania. Jednocześnie te wydzielone strefy miały stanowić jedną, harmonijną całość. Przy czym zarówno inwestorom, jak i architektom zależało na takim ukształtowaniu bryły budynku, aby kryty spadzistym dachem piętrowy dom nie odbiegał skalą od zabudowy w sąsiedztwie.

Wygląd budynku

Projektowany dom mimo stosunkowo dużej powierzchni (375 m2) i spełnieniu obowiązujących na tym terenie warunków zabudowy, narzucających między innymi wysokość budynku (jedno piętro) i rodzaj dachu (dwuspadowy), nie charakteryzuje się masywną bryłą. Wręcz przeciwnie - stwarza wrażenie lekkości dzięki rozłożystemu parterowi z płaskim dachem, który stanowi jednocześnie atrakcyjny taras.

Piętro o powierzchni 115 m2 przykryte jest zgodnie z miejscowymi warunkami dachem o spadku 15 stopni. Wyższa część bryły budynku została zaprojektowana od strony sąsiadującego z nią piętrowego domu, a część parterowa - od strony niezabudowanej, co pozwala cieszyć się widokiem pełnego zieleni krajobrazu.

Materiały budowlane zostały tak dobrane, żeby podkreślić - zgodnie z intencją autorów projektu - zróżnicowanie elewacji. Pierwszy plan stanowi biała, gładka ściana, drugi - ciemna, w dużej części przeszklona wnęka. Dodatkowo lekkości nadają bryle budynku liczne okna, wszystkie o pełnej wysokości, które w maksymalnym stopniu łączą dom z otaczającym go krajobrazem. Uzupełnieniem ciągu balkonowych okien są płyty betonowe Oeko Skin w trzech odcieniach szarości. Dwuspadowy dach pokryty jest blachą cynkowo-tytanową.

Wnętrza domu i ich funkcje

Budynek, zgodnie z potrzebami inwestorów, został podzielony na dwa niezależne lokale połączone częścią wspólną. Tym łącznikiem jest strefa wejściowa, a także pomieszczenia kuchni i salonu, które znajdują się w centralnej części parteru. Od wschodniej strony zaprojektowano część należącą do mamy, składającą się z sypialni z garderobą, gabinetu, łazienki i niewielkiej jadalni. Fragment tarasu przynależny do tych pomieszczeń przylega do murowanej ściany salonu, a piękne, wysokie rosnące obok drzewo tworzy dodatkowo wrażenie intymności. Ten fragment wnętrza budynku można całkowicie wydzielić, zamykając dwie pary przesuwanych drzwi, chowanych w ścianie. Jeżeli pozostawimy je otwarte, mała jadalnia stanie się przedłużeniem kuchni, a korytarz przy gabinecie będzie stanowił dalszą część wejściowego holu.

Do syna należy piętro domu. Zaprojektowano je w taki sposób, żeby mógł tam kiedyś zamieszkać z własną rodziną. Wnętrze składa się z trzech sypialni, dużej łazienki i dwóch garderób. Z każdej sypialni prowadzi wejście na taras. Z głównej sypialni jest dostęp do osobnego tarasu nad garażem.

Zgodnie z życzeniem inwestora-syna, wielkiego miłośnika motoryzacji, garaż z pełnym wyposażeniem technicznym (m.in. z kanałem) został zaprojektowany na cztery samochody. Pomiędzy salonem a garażem zaprojektowano niskie, podłużne okno dające wgląd do jego wnętrza. Ponadto garaż doświetlają trzy okrągłe świetliki dachowe. Cztery takie świetliki są też nad pomieszczeniem technicznym, które sąsiaduje z dostępnym od zewnątrz składzikiem, przeznaczonym do przechowywania sprzętu ogrodowego.

Autorzy projektu

STOPROCENT Architekci są młodą warszawską pracownią. Doświadczenie zdobywali w renomowanych zagranicznych i polskich biurach architektonicznych, pracując przy projektowaniu dużych obiektów, między innymi nowego Terminalu Lotniska im. Fryderyka Chopina w Warszawie i przebudowy Stadionu Cracovii w Krakowie (Estudio Lamela) oraz Placu Zgody w Krakowie (Lewicki i Łatak).

W ramach pracowni STOPROCENT Architekci projektują domy, biura, wnętrza i meble. Chętnie podejmują się mniejszych, ale ambitnych tematów.

W 2012 roku pracownia zdobyła drugie miejsce w plebiscycie na Wnętrze Roku wg portalu Sztuka Architektury za projekt domu w Łomiankach.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Skomentuj:

Wielopokoleniowy dom z dużym garażem