Lodówki i zamrażarki

Tekst Anna Grunwald

Zanim kupisz zastanów się, czego potrzebujesz: chłodziarki, zamrażarki, a może wolisz dwa w jednym?

Zanim kupisz zastanów się, czego potrzebujesz: chłodziarki, zamrażarki, a może wolisz dwa w jednym? Jak duże ma być urządzenie? Czy lepsze będzie wolno stojące czy do zabudowy, proste czy z udogodnieniami?

W czym wybierać

  • Chłodziarki (bez zamrażalnika).

  • Zamrażarki szafkowe - z drzwiami otwieranymi na bok i szufladami.

  • Zamrażarki skrzyniowe - z drzwiami otwieranymi do góry i zwykle koszami do przechowywania produktów.

  • Chłodziarkozamrażarki. Najpopularniejsze z domowych urządzeń chłodniczych. W jednodrzwiowych mały zamrażalnik jest częścią chłodziarki, w pozostałych każda z komór ma osobne drzwi, a komora zamrażarki bywa pod chłodziarką, nad nią, a czasami z boku (w chłodziarkozamrażarkach Side by Side). Komora zamrażarki umieszczana pod chłodziarką jest zwykle większa niż umieszczana na górze, a całe urządzenie jest też wygodniejsze w użyciu, bo do częściej używanej komory chłodziarki nie trzeba się schylać.

  • Regulacja temperatury i ustawianie funkcji. W prostszych urządzeniach służą do tego regulatory (termostaty) analogowe, w bardziej zaawansowanych - elektroniczny panel sterowania znajdujący się w obudowie. W chłodziarkozamrażarkach wyższej klasy każda z komór ma osobny układ chłodzenia i sterowania.

    <li> Bezszronowy system chłodzenia lub zamrażania (No Frost). Polega na wentylowaniu komory oraz nawiewaniu do chłodziarki i zamrażarki schłodzonego powietrza pozbawionego wilgoci. Dzięki temu ścianki komory nie pokrywają się szronem.

  • Automatyczne albo półautomatyczne rozmrażanie. Oznacza to, że skraplająca się para wodna sama spływa po ściankach komory do rynienki, a z niej - do specjalnego naczynia, skąd wyparowuje. Całkowite rozmrażanie komory - żeby ją umyć, ustawia się w termostacie.

    <li> Szybkie zamrażanie (Super Frost). Umożliwia zamrożenie produktów w ciągu sześciu godzin. Jeśli produktów jest dużo, czas ten może się wydłużyć, więc aby temu zapobiec, dobrze jest wkładać mniejsze porcje lub uruchomić funkcję Super Frost na godzinę przed zapełnieniem zamrażarki.

    <li> Szybkie chłodzenie (Super Cool).Oznacza możliwość okresowego obniżenia temperatury w chłodziarce do +2°C - przydatne do schłodzenia nowo włożonych produktów. Po uzyskaniu temperatury urządzenie samo przełącza się na tryb normalny.

    <li> Wentylacja komory chłodziarki (np. Multi Air Flow, Turbo Cold). Zapewnia równomierny rozkład temperatury w chłodziarce dzięki krążeniu w niej powietrza. W modelach z wentylatorem wymuszającym obieg powietrza czas wyrównania temperatury w komorze znacznie się skraca i zwiększa się skuteczność chłodzenia.

    <li> Schładzanie alkoholi (np. Ice party).W urządzeniach z pojemnikiem lub uchwytem na butelki alkoholu umieszczonym w zamrażarce schłodzenie szampana lub innego trunku do odpowiedniej temperatury jest sygnalizowane dźwiękiem - nie ma więc obaw, że napój zamarznie, a butelka pęknie. Podobne działania ma funkcja quick chill,ale uchwyty na butelki znajdują się w części chłodziarki.

  • Eco. Oznacza optymalne chłodzenie przy najmniejszym zużyciu energii.

    <li> Pamięć (Memory). Czyli informacja o przerwie w dostawie prądu, czasami z podaniem najwyższej zarejestrowanej temperatury, jaka wskutek tego wyłączenia wystąpiła w zamrażarce.

  • Wyłącznik zasilania. Umożliwia wyłączanie urządzenia bez wyjmowania wtyczki.

  • Alarm dźwiękowy albo świetlny. Sygnalizuje niedomknięcie drzwi lub nadmierny wzrost temperatury.

  • Sygnalizacja. Wskazuje, czy temperatura w komorze chłodziarki mieści się w odpowiednim przedziale - może to być lampka lub tarcza termometru o określonym kolorze albo wyświetlacz temperatury. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, trzeba ją ręcznie obniżyć, zwiększając natężenie chłodzenia.

  • Automatyczne domykanie drzwi. Zamyka je, gdy są lekko uchylone.

  • Funkcja "wakacje". Polecana na czas wyjazdów. Utrzymuje w komorze chłodziarki temperaturę 12°C, dzięki czemu nie ma przykrego zapachu w urządzeniu. Po powrocie domowników urządzenie jest gotowe do użycia; podczas ich nieobecności zużywa mało prądu.

  • Na co zwracać uwagę

  • Klasa efektywności energetycznej. Od A++ (najwyższa energooszczędność) przez A+, A do C (najniższa wśród dostępnych urządzeń).Urządzenia wyższej klasy są zwykle droższe. Różnice w zużyciu energii przez urządzenia różnej klasy mogą być znaczne. Na przykład 276-litrowa chłodziarka z 98-litrową zamrażarką zużywa zależnie od klasy efektywności energetycznej: - 368 kW, jeśli jest klasy A, - 609 kWh, jeśli jest klasy C.

    <li> Zużycie energii. Zależy oczywiście od pojemności, ale także od klasy efektywności energetycznej urządzenia. Zużycie to podawane jest w kWh/24 h i wynosi zwykle od 0,25 do 1,67 lub wkWh/rok (od 91 do 610 kWh).Duże urządzenia Side by Side zużywać mogą nawet do 3 kWh na dobę (1106 kWh rocznie).W cenach z 2005 roku oznacza to następujące roczne koszty eksploatacji chłodziarkozamrażarek: - klasycznych - od 33 do 225 zł, - Side by Side - do 409 zł.

  • Zdolność albo wydajność zamrażania. Informuje, ile kilogramów żywności można zamrozić w ciągu doby do temperatury -18°C. Oferowane urządzenia mają wydajność od 3 do 22 kg/24 h.

  • Zdolność utrzymania temperatury po wyłączeniu zasilania. Zależnie od klasy urządzenia wynosi od 10 do 30 godz.

  • Temperatura otoczenia. Temperatura, w jakiej urządzenie zachowuje odpowiednie parametry wewnątrz komór. Może to być istotne, jeśli chłodziarkozamrażarka będzie stała w pomieszczeniu gorącym, na przykład w kotłowni. Są urządzenia przeznaczone do pracy w różnych strefach klimatycznych (czyli w niższej lub wyższej temperaturze).

    Wolno stojąca czy do zabudowy

  • Urządzenia wolno stojące są tańsze i pojemniejsze od przeznaczonych do zabudowy podobnej wielkości i o podobnym wyposażeniu. Takich urządzeń nie wolno zabudowywać.

  • Urządzenia do zabudowy można ukryć w ciągu szafek kuchennych i nadać im wygląd mebla. Trzeba przy tym zostawić przestrzeń do wentylacji oraz kratki wentylacyjne o powierzchni minimum 150 cm2 każda, pod i nad urządzeniem; dolną umieszcza się zwykle w cokole. Odstęp między tylną ścianką urządzenia a ścianą kuchni lub obudowy, w której będzie schowana, nie powinien być mniejszy niż 35 mm.

    Temperatura w zamrażarce

    Urządzenia z zamrażarką mają na obudowie symbole gwiazdek oznaczające, jaką minimalną temperaturę wewnątrz gwarantuje urządzenie wewnątrz komory. Zależnie od tego można przechowywać żywność krócej lub dłużej (oczywiście z uwzględnieniem rodzaju produktu i podanej przez producenta daty ważności):

    **** -6°C - do kilku dni,

    *** -12°C - do tygodnia,

    ** -18°C - nie dłużej niż rok,

    * -24°C - ponad rok.

  • Skomentuj:

    Lodówki i zamrażarki