Rynek: na fali

Małgorzata Margas

Nowoczesne kuchenki mikrofalowe oprócz podgrzewania i rozmrażania oferują inne liczne funkcje, jak choćby gotowanie czy pieczenie. Pomożemy ci je poznać, podpowiemy również, czym się kierować przy zakupie mikrofalówek i jak bezpiecznie z nich korzystać.

Nowoczesne kuchenki mikrofalowe oprócz podgrzewania i rozmrażania oferują inne liczne funkcje, jak choćby gotowanie czy pieczenie. Pomożemy ci je poznać, podpowiemy również, czym się kierować przy zakupie mikrofalówek i jak bezpiecznie z nich korzystać.<br/> <B>Zanim kupisz, zwróć uwagę na:</B><BR/> <B>Pojemność.</B> Jest określana w litrach; informuje o tym, jak dużą porcję produktów można jednorazowo umieścić w komorze, wpływa też na zewnętrzne wymiary urządzenia. Najmniejsze kuchenki, o pojemności 17-19 litrów, mieszczą talerz o średnicy około 25 cm. Średnie mają 20-24 litry, największe zaś 25-38 litrów; w tych ostatnich potrawy na ogół ustawia się na kilku poziomach, mają też najwięcej funkcji.<BR/> <B>Moc mikrofal.</B> Im wyższa, tym szybciej zostanie przygotowany posiłek. Najczęściej maksymalna moc urządzenia sięga 900-1000 W. Intensywność pracy można regulować, wybierając jeden z kilku poziomów mocy.<BR/> <B>Sterowanie.</B> Mechaniczne jest najprostsze, ale mało precyzyjne - jednym pokrętłem ustawia się moc grzania, drugim czas pracy. Taka kuchenka spełni swoje zadanie, jeśli ma służyć tylko do podgrzewania albo rozmrażania potraw. Do gotowania lub pieczenia lepsze są urządzenia ze sterowaniem elektronicznym, w których parametry i funkcje wybiera się za pomocą przycisków. Modele te mają dużą liczbę funkcji i programów automatycznych, co z jednej strony ułatwia przygotowywanie posiłków, z drugiej jednak utrudnia obsługę, zwłaszcza na początku użytkowania kuchenki.
Nowoczesne kuchenki mikrofalowe oprócz podgrzewania i rozmrażania oferują inne liczne funkcje, jak choćby gotowanie czy pieczenie. Pomożemy ci je poznać, podpowiemy również, czym się kierować przy zakupie mikrofalówek i jak bezpiecznie z nich korzystać.<br/> <B>Zanim kupisz, zwróć uwagę na:</B><BR/> <B>Pojemność.</B> Jest określana w litrach; informuje o tym, jak dużą porcję produktów można jednorazowo umieścić w komorze, wpływa też na zewnętrzne wymiary urządzenia. Najmniejsze kuchenki, o pojemności 17-19 litrów, mieszczą talerz o średnicy około 25 cm. Średnie mają 20-24 litry, największe zaś 25-38 litrów; w tych ostatnich potrawy na ogół ustawia się na kilku poziomach, mają też najwięcej funkcji.<BR/> <B>Moc mikrofal.</B> Im wyższa, tym szybciej zostanie przygotowany posiłek. Najczęściej maksymalna moc urządzenia sięga 900-1000 W. Intensywność pracy można regulować, wybierając jeden z kilku poziomów mocy.<BR/> <B>Sterowanie.</B> Mechaniczne jest najprostsze, ale mało precyzyjne - jednym pokrętłem ustawia się moc grzania, drugim czas pracy. Taka kuchenka spełni swoje zadanie, jeśli ma służyć tylko do podgrzewania albo rozmrażania potraw. Do gotowania lub pieczenia lepsze są urządzenia ze sterowaniem elektronicznym, w których parametry i funkcje wybiera się za pomocą przycisków. Modele te mają dużą liczbę funkcji i programów automatycznych, co z jednej strony ułatwia przygotowywanie posiłków, z drugiej jednak utrudnia obsługę, zwłaszcza na początku użytkowania kuchenki.
    Więcej o:

Skomentuj:

Rynek: na fali