Czego nie wkładać do kuchenki mikrofalowej?
Kuchenka mikrofalowa to popularne urządzenie do podgrzewania żywności. Warto jednak wiedzieć, jakich przedmiotów absolutnie nie powinniśmy do niej wkładać.
Jajka w kuchence mikrofalowej
Produktem spożywczym, którego nigdy nie powinno się wkładać do kuchenki mikrofalowej, jest jajko. Dotyczy to zarówno jajek surowych, jak i ugotowanych. Jajko zawiera w sobie bardzo dużo wody, która nagrzewając się podnosi ciśnienie wewnątrz skorupki i z pewnością ją rozsadzi.
Pozłacana porcelana w kuchence mikrofalowej
W mikrofali nie należy podgrzewać również żywności w naczyniach z polistyrenu. Pozłacane czy posrebrzane talerze również nie nadają się do podgrzewania w kuchence - mogą spowodować iskrzenie. Mikrofale nie działają bezpośrednio na metale, ale wywołują w nich prądy wirowe. Przez to przedmiot nagrzewa się, iskrzy, a nawet może się zapalić!
Metal i folia aluminiowa w kuchence mikrofalowej
Do mikrofalówki nie wolno wkładać metalowych garnków i folii aluminiowej. Żywność w nich się nie zostanie podgrzana, a także używanie ich skraca żywotność lampy mikrofalowej. Do podgrzewania żywności należy używać pojemników ze specjalnymi oznaczeniami informującymi, że nadają się one do użytku w kuchence mikrofalowej.
Zamknięte pojemniki w kuchence mikrofalowej
Nigdy nie należy podgrzewać żywności w zamkniętym pojemniku. Podgrzane jedzenie może wybuchnąć i pobrudzić wnętrze mikrofalówki.
Sztućce w kuchence mikrofalowej
Pod żadnym pozorem nie wolno do kuchenki wkładać przedmiotów metalowych, takich jak sztućce, miseczki czy puszki. Mogą one spowodować skrzenie, a nawet pożar.
Kokos w kuchence mikrofalowej
Jak radzi nasza redakcyjna koleżanka, złym pomysłem jest również próba otworzenia w kuchence mikrofalowej kokosa. Internetowa porada sugerowała, że jest idealny sposób by szybko i bez użycia narzędzi dostać się do jego wnętrza. Niestety: próba zakończyła się spektakularnym wyrzuceniem kokosa z mikrofali, brudną ścianą i zbitym talerzem. Odradzamy!
- Więcej o: