Blender: podręczny pomocnik

Tekst i wybór: Małgorzata Margas Zdjęcia: producenci

Blender zmiksuje warzywa na kremowe zupy, owoce na koktajl, a nawet mrożonki i kostki lodu do drinków. W nowocześnie wyposażonej kuchni stał się ostatnio niezbędny.

<B>PODRĘCZNY POMOCNIK. Blender zmiksuje warzywa na kremowe zupy, owoce na koktajl, a nawet mrożonki i kostki lodu do drinków. W nowocześnie wyposażonej kuchni stał się ostatnio niezbędny.</B> <BR > Producenci oferują dwa rodzaje blenderów: tzw. kielichowe (z dzbankiem), ustawiane na blacie i zajmujące sporo miejsca w szafce, oraz niewielkie urządzenia, które podczas pracy trzyma się w ręku, ale za to mieszczą się nawet w szufladzie na sztućce. Ich parametry są podobne. Niektóre blendery ręczne mają w dodatkowym wyposażeniu trze-paczkę, plastikowy pojemnik oraz rozdrabniacz do cebuli i ziół. <BR >Moc - w zależności od modelu od 250 do 750 W. Im jest wyższa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że dłuższa praca spowoduje przegrzanie się silnika. Z kruszeniem lodu poradzą sobie tylko urządzenia o wysokiej mocy. <BR >Liczba obrotów - można ją regulować, w niektórych modelach jest nawet kilkanaście ustawień prędkości, co ułatwia dobranie odpowiedniej, by uniknąć np. zbyt mocnego zmiksowania. Część blenderów ma funkcję pulse (obroty na przemian szybkie i wolne) oraz turbo (przez krótki czas urządzenie może pracować z najwyższą mocą). <BR > BLENDER HB 751, ręczny, 5 prędkości. Moc 700 W, 339 zł, Kenwood
<B>PODRĘCZNY POMOCNIK. Blender zmiksuje warzywa na kremowe zupy, owoce na koktajl, a nawet mrożonki i kostki lodu do drinków. W nowocześnie wyposażonej kuchni stał się ostatnio niezbędny.</B> <BR > Producenci oferują dwa rodzaje blenderów: tzw. kielichowe (z dzbankiem), ustawiane na blacie i zajmujące sporo miejsca w szafce, oraz niewielkie urządzenia, które podczas pracy trzyma się w ręku, ale za to mieszczą się nawet w szufladzie na sztućce. Ich parametry są podobne. Niektóre blendery ręczne mają w dodatkowym wyposażeniu trze-paczkę, plastikowy pojemnik oraz rozdrabniacz do cebuli i ziół. <BR >Moc - w zależności od modelu od 250 do 750 W. Im jest wyższa, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że dłuższa praca spowoduje przegrzanie się silnika. Z kruszeniem lodu poradzą sobie tylko urządzenia o wysokiej mocy. <BR >Liczba obrotów - można ją regulować, w niektórych modelach jest nawet kilkanaście ustawień prędkości, co ułatwia dobranie odpowiedniej, by uniknąć np. zbyt mocnego zmiksowania. Część blenderów ma funkcję pulse (obroty na przemian szybkie i wolne) oraz turbo (przez krótki czas urządzenie może pracować z najwyższą mocą). <BR > BLENDER HB 751, ręczny, 5 prędkości. Moc 700 W, 339 zł, Kenwood
Fot. producent

Skomentuj:

Blender: podręczny pomocnik