Kiosk - kup onlineKiosk - Ladnydom.pl

Multicooker Instant Pot® - test urządzenia

Redakcja

Przygotowywanie posiłków może być prawdziwą przyjemnością, o ile przebiega sprawnie i nie wymaga dużych nakładów pracy. Tym bardziej, jeśli gotowanie ułatwia wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które zastąpi wiele innych i zadba o wysoką jakość potraw. Przedstawiamy Multicooker Instant Pot - sprawdziliśmy jego możliwości!

Multicooker Instant Pot - test urządzenia
Multicooker Instant Pot - test urządzenia
Fot. Marta Święcka

Multicooker Instant Pot® Duo™ Evo Plus 60

Jest to jednonaczyniowe urządzenie do przygotowywania wielu różnych potraw. Oferuje szeroki wachlarz funkcji, dzięki którym możemy w prosty i szybko sposób przygotować zarówno zupy i dania obiadowe, jak i propozycje deserowe. Pojemność wewnętrznego naczynia to 5 litrów, co pozwala na przyrządzenie potrawy dla całej rodziny przy jednym podejściu. Model Evo posiada przejrzysty ekran oraz przyciski ulokowane dookoła, na które naniesiono czytelne oznaczenia, ułatwiające wybór programu w zależności od dania, jakie planujemy przygotować. Na pokrywie znajduje się z kolei pokrętło do kontrolowanego zwalniania ciśnienia, które przydaje się, kiedy używamy funkcji szybkowara.

Jakie funkcjonalności/programy oferuje Multicooker Instant Pot® Duo™ Evo Plus 60?

  • gotowanie (zupy, wywary),
  • gotowanie na parze,
  • gotowanie ryżu (również risotto, komosy ryżowej, ryżu brązowego),
  • wolne gotowanie,
  • brokuły,
  • duszenie (mięso, gulasz, żeberka),
  • jajka,
  • owsianka,
  • podgrzewanie żywności,
  • przygotowanie jogurtu,
  • pudding,
  • pieczenie ciasta (również sernika),
  • płatki owsiane,
  • sterylizacja,
  • smażenie,
  • sous vide (długie gotowanie w kąpieli wodnej lub parowej - i w niskiej temperaturze - żywności zamkniętej szczelnie w plastikowej torebce próżniowej),
  • szybkowar (gotowanie pod ciśnieniem),
  • wolne pieczenie,
  • wołowina,
  • wieprzowina,
  • ziemniaki.
1. Boeuf bourguignon, 2. Kaczka konfitowana 3. Indyk w sosie serowym 4. Kurczak w sosie curry
1. Boeuf bourguignon, 2. Kaczka konfitowana 3. Indyk w sosie serowym 4. Kurczak w sosie curry
Fot. Marta Święcka

Użytkowanie Multicookera Instant Pot® Duo™ Evo Plus 60

Wygodne smażenie. Przywykliśmy do smażenia na patelni, jednak ma ona swoje wady. Przede wszystkim pryskający tłuszcz brudzi ścianę, powierzchnię płyty grzewczej, a nierzadko również blat roboczy i garnki umieszczone tuż obok. Ponadto, szczególnie w przypadku użytkowania płyty indukcyjnej, zawartość patelni w jej środkowej części jest podgrzewana szybciej niż tej na bokach. Multicooker Instant Pot® Duo™ Evo Plus 60 podgrzewa żywność równomiernie, a przy smażeniu, z racji wysokości naczynia, pryskanie tłuszczu na boki jest niemal wyeliminowanie.

Pieczenie ciasta - porada. Przy pieczeniu ciasta warto posłużyć się pewnym trikiem, który ułatwi wyjęcie go z naczynia. Chodzi o papier do pieczenia - ale nie wykładamy nim dna i boków, a odcinamy z rolki dwa długie paski i umieszczamy w naczyniu "na krzyż" przed wlaniem ciasta. Aby papier lepiej przylegał do dna i boków, można posmarować go masłem, margaryną lub odrobiną oleju roślinnego. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto za pomocą wystających z czterech stron pasków.

1. Kotlety mielone z indyka, 2. Mielony kotlet wieprzowy z pieczarkami, 3. Mielone wegetariańskie z sosem z sera pleśniowego, 4. Kurczak w warzywami w sosie słodko-kwaśnym
1. Kotlety mielone z indyka, 2. Mielony kotlet wieprzowy z pieczarkami, 3. Mielone wegetariańskie z sosem z sera pleśniowego, 4. Kurczak w warzywami w sosie słodko-kwaśnym
Fot. Marta Święcka

Gotowanie i duszenie bez przypalania. Tradycyjna patelnia czy garnek mogą spowodować przypalanie się potrawy, jeśli nie będziemy pilnowali procesu smażenia czy gotowania. A o taką sytuację nie jest trudno - wystarczy wyjść z kuchni w celu odebrania telefonu lub paczki od kuriera - i problem gotowy. Z Multicookerem Instant Pot® Duo™ Evo Plus 60 nie ma takiego ryzyka - urządzenie zostało zaprogramowane w taki sposób, aby każda z wybranych opcji pozwoliła na przygotowanie potrawy wysokiej jakości, o takich walorach smakowych, jakich oczekujemy. Mięso staje się kruche, ale zachowuje swoją soczystość, zupy są aromatyczne, a dania duszone mają idealną konsystencję.

Przygotowanie jogurtu. To rewelacyjna opcja, pozwalająca na domową produkcję pysznego i zdrowego deseru. Wystarczy mały kubeczek naturalnego jogurtu zawierającego kultury bakterii (lub specjalne kultury bakterii, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością) oraz mleko. Odpowiedni program wykona za nas całą pracę. Otrzymany jogurt ma wyjątkowy smak, różniący się od "sklepowego" - a można go urozmaicić wybranymi owocami lub dosłodzić np. miodem. Można w ten sposób stworzyć zdrowy i pożywny posiłek lub użyć jogurtu jako składnika w innych daniach.

1. Chłodnik z buraków, 2. Krem z selera z pieczonym jabłkiem, 3. Zupa z soczewicy, 4. Zupa szczawiowa
1. Chłodnik z buraków, 2. Krem z selera z pieczonym jabłkiem, 3. Zupa z soczewicy, 4. Zupa szczawiowa
Fot. Marta Święcka

Dlaczego warto kupić Multicooker Instant Pot®?

  • Jedno urządzenie zastępuje wiele innych (również naczyń) - patelnię, garnki, naczynia żaroodporne, co ułatwia i przyśpiesza pracę, a przy okazji nie generuje dużego bałaganu.
  • Nie musimy pilnować czasu przygotowania potrawy - urządzenie, dzięki ustawieniu odpowiedniego programu, zakończy proces w odpowiednim momencie.
  • Świetnie się sprawdza, jeśli nie mamy piekarnika lub płyty grzewczej (na przykład w wynajmowanym mieszkaniu) lub któreś z urządzeń uległo awarii i wymaga naprawy lub wymiany.
  • Można zabrać go ze sobą na wakacje do kampera lub domku letniskowego - i cieszyć się różnorodnością domowej kuchni.
  • Wewnętrzne naczynie łatwo się wyjmuje i myje, zatem całość nie przysparza żadnych problemów, jeśli chodzi o utrzymanie w czystości.
1. Jaglanka z sosem malinowym, 2. Tort czekoladowo-śliwkowy 3. Sernik z karmelem i ciasto kokosowe, 4. Tort śmietanowy z oryginalną dekoracją
1. Jaglanka z sosem malinowym, 2. Tort czekoladowo-śliwkowy 3. Sernik z karmelem i ciasto kokosowe, 4. Tort śmietanowy z oryginalną dekoracją
Fot. Marta Święcka
    Więcej o:

Skomentuj:

Multicooker Instant Pot® - test urządzenia