Aranżacja pełna geometrycznych form - 1. miejsce w 12. edycji konkursu VASCO Integracja

Redakcja/mat. prasowe

Architekci z pracowni MMOA w przygotowaniu swojej koncepcji postanowili odejść od integrowania w pierwotne założenia projektowe domu wybudowanego przed trzema dekadami. Skupili się na podkreśleniu otwartej przestrzeni wewnątrz obiektu za pomocą odpowiedniej kolorystyki, materiałów wykończeniowych oraz elementów wyposażenia. W rezultacie projekt otrzymał zasłużoną nagrodę w 12. edycji konkursu VASCO Integracja w kategorii projektów zrealizowanych.

Projekt: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA, Katowice, www.mmoa.pl
Projekt: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA, Katowice, www.mmoa.pl
Fot. Janina Tyńska

Charakterystyczną cechą tego budynku jest ściana w formie łuku. Piętro zorganizowane w formie antresoli potęguje wrażenie przestrzeni - mogłoby się wręcz wydawać, że wnętrza są dwukrotnie większe niż w rzeczywistości. W domu jest pełno światła, co zostało podkreślone poprzez zastosowanie bieli na ścianach i sufitach oraz płyt podłogowych w jasnym kolorze. Otwarty charakter przestrzeni jest jeszcze bardziej odczuwalny za sprawą wielkopowierzchniowych okien, które powodują, że miejscami wręcz zaciera się granica pomiędzy wnętrzem domu a otaczającą go zielenią.

Założenia projektowe

Architekci z pracowni MMOA konsekwentnie wykorzystali w aranżowaniu wnętrz całego domu jasną paletę barw. Dzięki temu otwarta przestrzeń jest perfekcyjna pod względem spójności. Na dolnej kondygnacji dominuje duet bieli i czerni - na tym tle wyróżnia się ściana przy schodach, która została pokryta fornirem w jasnym odcieniu drewna. Jest to swoiste zamarkowanie wejścia na piętro, a także zapowiedź, tego, co spotkamy na górze. Na antresoli wiodącymi barwami są biel i jasne drewno, które dopełniają elementy w czarnym kolorze. Wnętrza na drugiej kondygnacji zostały zaaranżowane w nieco cieplejszym i bardziej przytulnym klimacie, który sprzyja wieczornemu odpoczynkowi. Paleta trzech barw została w całym domu zastosowana w różnych konfiguracjach, dzięki czemu zachowana zostaje wspólna linia estetyczna, choć parter i piętro wyraźnie się od siebie różnią.

Przestrzeń na dole, ciepło na górze

Część dzienna domu została zaprojektowana w stylu minimalistycznym. Na próżno szukać tu licznych mebli wolno stojących czy drobnych dekoracji. Elementy ozdobne są, ale jest ich zaledwie kilka - a dzięki zestawieniu z dużymi, pustymi przestrzeniami stają się jeszcze bardziej widoczne i niemal majestatyczne. Mnogość prostych, geometrycznych kształtów wydaje się dodatkowo porządkować wnętrza. Na całej podłodze położono marmurowe płyty, które wciąż cieszą się niezwykłą popularnością, ponadto dodają aranżacji elegancji. W strefie wypoczynkowej stanęły dwie miękkie i wyjątkowo wygodne sofy w szarym kolorze. Tuż za jedną z nich zorganizowano "dżunglę", która współgra z roślinnością za oknami, funkcjonuje też jako największa i najważniejsza ozdoba domowej przestrzeni.

Projekt: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA, Katowice, www.mmoa.pl
Projekt: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA, Katowice, www.mmoa.pl
Fot. Janina Tyńska

Nie mniej elegancka i stonowana stylistycznie jest otwarta kuchnia połączona z jadalnią. Codzienne przygotowywanie posiłków w takim miejscu zyskuje całkiem nową jakość. Architekci z MMOA zadbali, aby design szedł tutaj w parze z funkcjonalnością. Dwa blaty robocze o imponującej długości są gwarancją odpowiedniej ilości miejsca do pracy nawet dla kilku osób jednocześnie. Wielkim atutem tej kuchni jest też duża ilość miejsc do przechowywania, które są pomocne w organizacji i utrzymaniu porządku tam, gdzie najczęściej panuje bałagan. Jedna ze ścian została zabudowana meblami na wymiar, które łączą w jedną całość kuchnię i jadalnię. A tam wrażenie robi komplet jadalniany - okrągły stół i osiem krzeseł w ciemnym kolorze. W opisanej przestrzeni doskonale odnalazły się grzejniki Vasco Beams - modele o smukłej formie, które kompozycyjnie wpasowują się w wąskie fragmenty ścian i na ich tle stają się niemal niewidoczne.

Na antresoli znalazła się prywatna strefa właścicieli - sypialnia połączona z garderobą i łazienką. Całość, podobnie jak pomieszczenia na dole, również tutaj zyskała otwarty układ. Inwestorzy wyrazili zgodę na wyburzenie jednej ze ścian w sypialni - dzięki takiemu zabiegowi możliwe było wyeksponowanie dużego łóżka z baldachimem. Usuniętą ścianę zastąpiono ogromnymi drzwiami przesuwnymi z jasnego forniru dębowego - materiału, który konsekwentnie stosowano przy aranżowaniu innych części domu. Biały podświetlony sufit napinany nad klatką schodową oraz zastąpienie stalowych balustrad szklanymi, transparentnymi taflami dodatkowo otworzyło przestrzeń piętra.

Nagroda VASCO INTEGRACJA

Prezentowany projekt autorstwa pracowni MMOA otrzymał pierwszą nagrodę w 12. edycji konkursu VASCO INTEGRACJA w kategorii projekt zrealizowany. Najlepsza koncepcja została wybrana spośród przeszło 200 zgłoszonych prac projektowych.

Architekci z MMOA: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg oraz Katarzyna Wichary będą gośćmi specjalnymi podczas webinarium OKK Design 28 czerwca o godz. 12.00.

Powierzchnia: 340 m2

Projekt: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary, MMOA, Katowice, http://www.mmoa.pl/ 

Zobacz także: Przestrzeń i światło - pierwsze miejsce w 10. edycji konkursu Vasco Integracja >>

    Więcej o:

Skomentuj:

Aranżacja pełna geometrycznych form - 1. miejsce w 12. edycji konkursu VASCO Integracja