Wnętrza

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Pasztet staropolski "z niczego"

    8-10 suszonych grzybów, 500 g cielęciny, 500 g podgardla (lub boczku), 500 g tłustej wieprzowiny, 1 łyżka smalcu, 1 duża cebula,1 liść laurowy, po 2-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, 3 kromki bułki, 400 g wątróbki cielęcej, 1/2 l mleka, 5 jajek, tłuszcz i tarta bułka do formy

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Terrina z łososia i pstrąga

    1 pstrąg wędzony, 250 g surowego łososia, 3 jajka, 250 ml śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Kurczak na sorbecie cytrynowym

    40 dag piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki soli, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 8 łyżek sorbetu cytrynowego, po 8 winogron czerwonych i zielonych, płatki migdałowe do posypania, na sos: 6 łyżeczek oliwy, 6 łyżeczek soku z cytryny, sól, biały pieprz, 2 cienkie plasterki cytryny

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Boczek gotowany

    500 g wędzonego boczku, 1 pęczek włoszczyzny, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 goździk, 1 główka czosnku, 2 cebule

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Rolada wołowa

    1 kg wołowiny bez kości (najlepiej zrazówki), 2 łyżki ostrej musztardy, 50 g tłuszczu, 1 łyżka mąki. Na farsz: 250 g mielonego mięsa (np. wieprzowego), 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ogórek kiszony lub konserwowy

  • 25.02.2009

    Grecka zupa mayeritsa

    1,5 kg łopatki jagnięcej z kością, 2 łodygi selera naciowego, 1 duża marchew, 2 duże cebule pokrojone w ćwiartki, sól, pieprz, 3 l wody, po 1 pęczku: szczypiorku, koperku, natki pietruszki, 4 jajka, sok z 2 cytryn

  • 25.02.2009

    Polska zupa jajeczna (dla wielkiej rodziny)

    50 dag bekonu lub chudego boczku pokrojonego w plasterki, 36 jajek na twardo pokrojonych w plasterki, 50 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki, 50 dag szynki pokrojonej w kostkę, świeżo starty chrzan do smaku

  • 25.02.2009

    Ostra zupa z awokado

    2 łyżki oliwy, 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 6 pojedynczych piersi kurczaka pokrojonych w paseczki, 1-2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz, 2 l bulionu drobiowego, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki, chipsy kukurydziane, pokrojony w kostkę miąższ z 2 awokado, 3 posiekane pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), 3 cebulki dymki pokrojone w plasterki, garść posiekanej kolendry, 1-2 posiekane papryczki jalapeno, cząstki limonki

  • 25.02.2009

    Sycylijska zupa z klopsikami

    3 szklanki bulionu z kurczaka, 1/4 szklanki wody Klopsiki: 25-30 dag mielonej wołowiny, 1 jajko, 1 łyżka posiekanej natki, 2 łyżeczki startego parmezanu, 1/3 szklanki tartej bułki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu Oraz: 3 jajka, 25-30 dag ricotty, 1 łyżka startego żółtego sera, 1 łyżka posiekanej natki, sól do smaku, 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 25.02.2009

    Kremowa słodka zupa z mango

    2 żółtka (jajka należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć), 1/4 szklanki cukru, kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii, sok i otarta skórka z 1 cytryny, posiekany miąższ z 1 dojrzałego mango, 2 szklanki śmietany 36%, 3 szklanki mleka lub maślanki Do dekoracji: posiekane truskawki

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Barszcz biały z jajkiem

    2 jajka, 25 dag białej kiełbasy, 2 litry wywaru z wędzonki, zakwas do smaku (z żytniej razowej mąki), sól, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 1 szczypta majeranku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki chrzanu, 150 ml śmietany

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Krem z selerów

    250 g cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1,5 l wody, 2 selery (około 1 kg), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, szczypta cukru, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany (dla 4-6 osób)

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Żurek małopolski

    2,5 l wywaru z mięsa i włoszczyzny lub wody, ewentualnie 2-3 kostki rosołowe, 500 ml zakwasu na żur, 500 g białej kiełbasy, 500 g białego sera, 10 jajek, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka śmietany (dla 8-10 osób)

  • !!!!! ZDJECIA NA WYLACZNOSC KUCHNI !!!!!!

    Zupa koperkowa (dla 4 osób)

    200 g cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1,5 l wody, 2 pęczki koperku, sól, szczypta cukru, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki śmietany

  • 08.03.2006 WARSZAWA , SESJA JEDZENIE , WIELKANOC , NOWA KUCHNIA POLSKA

    Żurek po tajsku

    2-3 litry bulionu warzywnego, 2 pałki trawy cytrynowej, 1/2 l zakwasu na żurek, jajka przepiórcze (po 3-4 na osobę), pęczek kolendry

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI
  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Tort wielkanocny

    Ciasto filo: 500 g mąki + trochę mąki do posypania stolnicy, sól, 2 łyżki oliwy + oliwa do smarowania ciasta (możemy również użyć gotowego ciasta filo) Nadzienie: 1 kg liści szpinaku, 1-2 łyżeczki majeranku (świeżego lub suszonego), 1 sucha bułka bez skórki, 100 ml mleka, 8 jajek, 80 g świeżo startego parmezanu, około 500 g ricotty lub twarogu, 50 g masła, sól, pieprz

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Paluszki śniadaniowe do jajek na miękko

    250 ml wody, 60 g masła, 1 szczypta soli, 2 szczypty cukru pudru, 225 g mąki, 2 jajka, olej do głębokiego smażenia

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Jaja przepiórcze w sosie sojowym (wg Marka Łebkowskiego)

    30 jaj przepiórczych, 200 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 50 ml sosu sojowego, 6 goździków, pieprz, cukier

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Jaja faszerowane w skorupce z migdałami (wg Magdy Gessler)

    6 jaj, 1 mała cebula, 1/2 pęczka świeżej kolendry, 1 łyżka tłustej śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz, 50 g płatków migdałowych, tłuszcz do smażenia, kilka całych migdałów (do dekoracji)

  • 29.01.2006 WARSZAWA

    Jajka przepiórcze na cukinii

    4 garście dowolnej zielonej sałaty, 1 garść kiełków (dowolnych), 2 małe cukinie, 1 + 2 łyżki oliwy, 12 jajek przepiórczych, 1 żółtko jajka kurzego, sok z 1 cytryny, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek (bez pestek),sól, pieprz

  • 29.01.2006 WARSZAWA

    Jajka z pieczonymi pomidorami

    3 czerwone papryki, 4 posiekane ząbki czosnku, 100 ml oliwy, 12 pomidorów, 2 kromki białego chleba, 1 łyżka masła, 4 ugotowane na miękko i schłodzone jajka, sól, pieprz, 3 listki bazylii

  • WNETRZA KOLOR POMARANCZOWY SWIECZKI

    Słoneczna jadalnia

    Ta barwa jest jak promień słońca, który ledwie się pojawi, ociepla i rozjaśnia świat. Nie inaczej jest we wnętrzach. Przy wyrazistym oranżu nawet blady beż nabiera radosnych rumieńców.

  • 08.11.2007 WARSZAWA

    Trójwymiarowa aranżacja

    Wyglądają na jedyne i niepowtarzalne, nawet jeśli mają liczne sobowtóry. To przyczyna ciągle trwającej mody na reliefowe wzory.

  • 08.11.2007 WARSZAWA

    Dekoracje wycinane

    Wystarczy wyciąć w metalu, drewnie albo filcu finezyjne wzory, aby te solidne materiały nabrały lekkości piórka. Prawdziwa magia.

  • Wiosenny remont mimo woli

    Za oknem wiosna, a na ścianach mokre plamy? Za stan techniczny budynku, więc także przeciekający dach czy niedrożną rynnę, odpowiada zarządca. Tu od niego powinniśmy się domagać interwencji

  • 16.03.2007 WARSZAWA

    Sypialnia w japońskim ogrodzie

    Nawet w zamkniętym pomieszczeniu można stworzyć oryginalny minipejzaż budzący nieodparte skojarzenia z piękną przyrodą.

  • 27.07.2009 WARSZAWA SESJA WNETRZE STYLE

    Klasycyzm - zawsze na czasie

    Wiek mijał za wiekiem, mody w sztuce i architekturze zmieniały się, a klasycyzm niezmiennie trwał. Nawet współcześnie wydaje się całkiem na czasie. Po prostu klasyczna elegancja nigdy się nie starzeje.

  • W stylu glamour. Podniszczony mosiężny kinkiet, jakich wiele można znaleźć na targach staroci, łatwo odmienić, nadając mu tak modny ostatnio styl glamour. Trzeba tylko kupić ładne abażury, wisiorki z kryształu bądź imitującego go plastiku oraz trochę farby. Koszt: 100 zł

    Oryginalne lampy

    Nie pozbywajmy się starych żyrandoli i kinkietów! Zgoda, zniszczone albo uszkodzone nie dodają urody wnętrzu. Ale są przecież proste sposoby, dzięki którym lampy wrócą do życia i odzyskają atrakcyjny wygląd, w dodatku małym kosztem. Oto pięć pomysłów.

  • WNETRZE KUCHNIA MEBLE

    Odświeżamy fugę między płytkami

    Stara, przybrudzona fuga może odebrać urodę całej podłodze. Aby spoina odzyskała estetyczny wygląd, nie musimy wymieniać jej w całości - nowoczesne środki pozwalają wymienić tylko wierzchnią warstwę preparatu, nawet jeśli pojawi się pleśń.