Wnętrza
Babeczki kalafiorowo-groszkowe
1 średni kalafior (lub paczka mrożonego), 30 dag zielonego groszku w strączkach, 3 plastry szynki (10-12 dag), 15 ml śmietanki, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło
Babeczki z cykorii i wędzonej ryby
40 dag filetów wędzonej makreli, 4 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, 1-2 cykorie, kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki
Kiełbasa biała w sosie polskim
1 kg białej kiełbasy, 1/2 l jasnego piwa, 1/2-1/4 l wody, 2 duże cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, ocet winny lub sok z cytryny,1/2 łyżeczki cukru, ewentualnie karmelu, szczypta soli
Pieczeń wieprzowa duszona w sosie wiśniowym
2 kg wieprzowiny od szynki (bez skóry), 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 6%, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka mąki, 1/4 l wina, sól, pieprz Sos wiśniowy: 1/4 l rosołu, 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych (bez pestek), 2 goździki, cynamon, cukier, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/8 l czerwonego wina
Polędwica w ziemniaczanym cieście
1 kg polędwicy wołowej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, sok z 1/2 cytryny, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 łyżki masła, 4 jajka, 3 łyżki mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do smarowania blachy
Udziec indyczy w sosie gruszkowym
1,5 kg udźca indyka, sól, 2 łyżeczki przyprawy do indyka, 1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%, 1 średnio dojrzała gruszka, zioła prowansalskie, 2 średnie kwaśne jabłka
Kurczak pieczony z ziołami
1 kurczak, sól, 1 główka czosnku, pieprz, świeże listki tymianku, majeranku, szałwii i estragonu lub po 1/2 łyżeczki tych ziół suszonych, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1 łyżeczka masła, 1 cebula, olej, 150 ml białego wytrawnego wina, 250 ml soku jabłkowego
Cielęcina a la sarna
3 kg mięsa cielęcego od szynki, 10 jagód jałowca, 200 g słoniny, 1/2 l octu 6%, 1/4 l czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 3 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól
Pieczeń cielęca a la Dzieduszycki
1 kg cielęciny bez kości, 20 migdałów, 2 łyżki sklarowanego masła, 50 g miodu, sok z 1 cytryny, sól, pieprz
Pasztet staropolski "z niczego"
8-10 suszonych grzybów, 500 g cielęciny, 500 g podgardla (lub boczku), 500 g tłustej wieprzowiny, 1 łyżka smalcu, 1 duża cebula,1 liść laurowy, po 2-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej, 3 kromki bułki, 400 g wątróbki cielęcej, 1/2 l mleka, 5 jajek, tłuszcz i tarta bułka do formy
Terrina z łososia i pstrąga
1 pstrąg wędzony, 250 g surowego łososia, 3 jajka, 250 ml śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, koperek, natka pietruszki, sól, pieprz
Kurczak na sorbecie cytrynowym
40 dag piersi kurczaka, 1/2 łyżeczki soli, 4 ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 8 łyżek sorbetu cytrynowego, po 8 winogron czerwonych i zielonych, płatki migdałowe do posypania, na sos: 6 łyżeczek oliwy, 6 łyżeczek soku z cytryny, sól, biały pieprz, 2 cienkie plasterki cytryny
Boczek gotowany
500 g wędzonego boczku, 1 pęczek włoszczyzny, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1 liść laurowy, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 goździk, 1 główka czosnku, 2 cebule
Rolada wołowa
1 kg wołowiny bez kości (najlepiej zrazówki), 2 łyżki ostrej musztardy, 50 g tłuszczu, 1 łyżka mąki. Na farsz: 250 g mielonego mięsa (np. wieprzowego), 1/2 łyżeczki rozmarynu, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 ogórek kiszony lub konserwowy
Grecka zupa mayeritsa
1,5 kg łopatki jagnięcej z kością, 2 łodygi selera naciowego, 1 duża marchew, 2 duże cebule pokrojone w ćwiartki, sól, pieprz, 3 l wody, po 1 pęczku: szczypiorku, koperku, natki pietruszki, 4 jajka, sok z 2 cytryn
Polska zupa jajeczna (dla wielkiej rodziny)
50 dag bekonu lub chudego boczku pokrojonego w plasterki, 36 jajek na twardo pokrojonych w plasterki, 50 dag kiełbasy pokrojonej w plasterki, 50 dag szynki pokrojonej w kostkę, świeżo starty chrzan do smaku
Ostra zupa z awokado
2 łyżki oliwy, 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki, 6 pojedynczych piersi kurczaka pokrojonych w paseczki, 1-2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz, 2 l bulionu drobiowego, 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki, chipsy kukurydziane, pokrojony w kostkę miąższ z 2 awokado, 3 posiekane pomidory (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), 3 cebulki dymki pokrojone w plasterki, garść posiekanej kolendry, 1-2 posiekane papryczki jalapeno, cząstki limonki
Sycylijska zupa z klopsikami
3 szklanki bulionu z kurczaka, 1/4 szklanki wody Klopsiki: 25-30 dag mielonej wołowiny, 1 jajko, 1 łyżka posiekanej natki, 2 łyżeczki startego parmezanu, 1/3 szklanki tartej bułki, 1/2 łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu Oraz: 3 jajka, 25-30 dag ricotty, 1 łyżka startego żółtego sera, 1 łyżka posiekanej natki, sól do smaku, 1/4 łyżeczki pieprzu
Kremowa słodka zupa z mango
2 żółtka (jajka należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć), 1/4 szklanki cukru, kilka kropli olejku waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii, sok i otarta skórka z 1 cytryny, posiekany miąższ z 1 dojrzałego mango, 2 szklanki śmietany 36%, 3 szklanki mleka lub maślanki Do dekoracji: posiekane truskawki
Barszcz biały z jajkiem
2 jajka, 25 dag białej kiełbasy, 2 litry wywaru z wędzonki, zakwas do smaku (z żytniej razowej mąki), sól, 1 ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 1 szczypta majeranku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki chrzanu, 150 ml śmietany
Krem z selerów
250 g cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1,5 l wody, 2 selery (około 1 kg), 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka masła, sól, szczypta cukru, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany (dla 4-6 osób)
Żurek małopolski
2,5 l wywaru z mięsa i włoszczyzny lub wody, ewentualnie 2-3 kostki rosołowe, 500 ml zakwasu na żur, 500 g białej kiełbasy, 500 g białego sera, 10 jajek, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka śmietany (dla 8-10 osób)
Zupa koperkowa (dla 4 osób)
200 g cielęciny z kością, 1/2 pęczka włoszczyzny, 1,5 l wody, 2 pęczki koperku, sól, szczypta cukru, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki śmietany
Żurek po tajsku
2-3 litry bulionu warzywnego, 2 pałki trawy cytrynowej, 1/2 l zakwasu na żurek, jajka przepiórcze (po 3-4 na osobę), pęczek kolendry
Tort wielkanocny
Ciasto filo: 500 g mąki + trochę mąki do posypania stolnicy, sól, 2 łyżki oliwy + oliwa do smarowania ciasta (możemy również użyć gotowego ciasta filo) Nadzienie: 1 kg liści szpinaku, 1-2 łyżeczki majeranku (świeżego lub suszonego), 1 sucha bułka bez skórki, 100 ml mleka, 8 jajek, 80 g świeżo startego parmezanu, około 500 g ricotty lub twarogu, 50 g masła, sól, pieprz
Paluszki śniadaniowe do jajek na miękko
250 ml wody, 60 g masła, 1 szczypta soli, 2 szczypty cukru pudru, 225 g mąki, 2 jajka, olej do głębokiego smażenia
Jaja przepiórcze w sosie sojowym (wg Marka Łebkowskiego)
30 jaj przepiórczych, 200 ml bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 50 ml sosu sojowego, 6 goździków, pieprz, cukier
Jaja faszerowane w skorupce z migdałami (wg Magdy Gessler)
6 jaj, 1 mała cebula, 1/2 pęczka świeżej kolendry, 1 łyżka tłustej śmietany, sól, świeżo zmielony pieprz, 50 g płatków migdałowych, tłuszcz do smażenia, kilka całych migdałów (do dekoracji)
Jajka przepiórcze na cukinii
4 garście dowolnej zielonej sałaty, 1 garść kiełków (dowolnych), 2 małe cukinie, 1 + 2 łyżki oliwy, 12 jajek przepiórczych, 1 żółtko jajka kurzego, sok z 1 cytryny, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych oliwek (bez pestek),sól, pieprz