Wnętrza

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Budyń waniliowy z owocami

    250 g owoców jagodowych, (mogą być mrożone), 5 łyżek soku pomarańczowego, 1 torebka budyniu waniliowego (do gotowania), 1/2 l mleka, 2 łyżki cukru, cukier puder do posypania

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik na zimno

    2 czubate łyżki żelatyny w proszku, 3 jaja, 1 szklanka cukru, 60-70 dag białego tłustego sera mielonego lub serka homogenizowanego, zapach i bakalie lub kandyzowane owoce (według gustu)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Różowe ptasie mleczko

    750 g truskawek (mogą być mrożone), 350 g twarogu śmietankowego, 70 g cukru, 70 ml syropu truskawkowego, sok i skórka starta z 1 cytryny, 6 łyżek żelatyny, 1/4 l śmietany kremówki

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka herbaciana Earl Grey

    15 g herbaty Earl Grey + 1/2 filiżanki wrzątku, 10 dag rodzynek, 220 g margaryny, 0,8 szklanki cukru, 4 jaja, 13 łyżek mąki pszennej, 11 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku (bergamotka lub migdałowy), 150 g gotowej karmelowej polewy, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ew. gotowe listki czekoladowe do dekoracji)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka podwójnie czekoladowa, oblana białym ganaszem

    3 jaja, 20 łyżek cukru, 75 g czekolady gorzkiej (70% kakao), 3/4 szklanki oleju, 1,2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 płaskich łyżeczek ciemnego kakao, 1/3 szklanki śmietany kremówki (30%), 125 g białej czekolady

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka drożdżowa

    3 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, 4 jaja, 12 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki soli, 30 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 50 g masła, 10 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczowej, 20 dag gotowej polewy cukrowej (Na dwie babki)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka żurawinowa

    175 g masła, 0,7 szklanki cukru, 3 jaja, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag suszonych żurawin, trochę cukru pudru do dekoracji

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Baba gotowana z ajerkoniakiem

    3 jaja, 11 łyżek cukru pudru, 125 g margaryny, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 ml spirytusu (lub 50 ml wódki), 1/2 opakowania budyniu śmietankowego, 100 ml ajerkoniaku

  • 9.08.2007 MAZUREK WARSZAWSKI KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek warszawski

    200 g masła, 200 g migdałów,200 g cukru, 6 jajek, 200 g mąki, 3 cm kawałek posiekanej laski wanilii, po 1/4 łyżeczki: utłuczonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny, masło do wysmarowania formy Lukier: 1 pomarańcza, 250 g cukru w kostkach, 1/4 szklanki wody Do dekoracji: pestki słonecznika, kolorowe drażetki, kolorowe lukry w tubkach (na dwa mazurki)

  • 9.08.2007 CIASTA MAZUREK PONCZOWY KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek ponczowy

    8 żółtek, 100 g cukru pudru, sok oraz skórka otarta z 1 cytryny, 5 białek, 40 g mąki, tłuszcz do wysmarowania blachy, 2-3 łyżki rumu, 300 g dżemu morelowego Biały lukier: 2 białka, 200 g cukru pudru, sok z cytryny do smaku Do dekoracji: 150 g masy marcepanowej

  • 9.08.2007 CIASTA MAZUREK MALINOWY KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek malinowy

    500 g mąki, 70 g masła, 250 g migdałów + 2 garście do dekoracji, 120 g cukru, 4 ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko,1 słoik marmolady malinowej Polewa malinowa: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 3-4 łyżki śmietanki, 3-4 łyżki soku malinowego (na dwa mazurki)

  • 9.08.2007 MAZUREK LINCKI KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek lincki

    200 g masła, 200 g migdałów, 175 g cukru, 8 żółtek, 100 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, piana ubita z 2 białek, 1 słoik konfitury z ananasa lub innej kwaśnej, tłuszcz do wysmarowania formy Lukier: 1 opakowanie białego lukru, 2 łyżki mielonego szpinaku (rozmrożonego), 1 opakowanie gotowych kwiatków z cukru do dekoracji

  • 24.02.2006

    Sałatka wiosenna

    500 g szparagów zielonych lub białych, 2 jajka, 100 g zielonego groszku (świeżego lub z puszki), 1 łyżka kiełków rzeżuchy, lucerny lub rzodkiewki, sól Sos: 150 ml jogurtu lub śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz

  • 24.02.2006

    Sałatka nicejska

    1 główka sałaty lodowej lub zwykłej, 2 pomidory, 1 biała cebula, 2 ugotowane na twardo jajka, 200 g tuńczyka w sosie własnym, 100 g filecików anchois, po 10 oliwek czarnych i zielonych Sos: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz

  • 24.02.2006

    Sałatka z kalafiora

    1 mały kalafior, 1 duże winne jabłko, 1 pęczek dymki, 10 dag twardego koziego sera lub prawdziwego oscypka owczego, pieprz i sól do smaku Do dekoracji: 2 łyżki dużych kaparów Sos: sok z 1/2 cytryny,1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru

  • 8.02.2007

    Biały ser ziołowy

    1 gomułka białego sera, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, szczypta cynamonu, ew. sól

  • 8.02.2007

    Kołduny litewskie

    Ciasto: 300 g mąki + kilka łyżek do oprószania stolnicy, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, woda Farsz: 500 g polędwicy wołowej, 150 g łoju wołowego, najlepiej nerkowego (ostatecznie można go zastąpić smalcem domowej roboty), 1 płaska łyżka majeranku, sól, pieprz

  • 8.02.2007

    Pamoczka śmietanowa

    50 g słoniny, 1 cebula, 200 ml kwaśnej tłustej śmietany, sól, pieprz

  • 8.02.2007

    Bliny pszenno-gryczane

    75 g mąki gryczanej, 75 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, sól, słonina lub masło do smażenia

  • 07.02.2006

    Babeczki serowo-rzodkiewkowe

    2 pęczki rzodkiewek podłużnych lub okrągłych, 4 świeże serki kozie (po 150 g), 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka oliwy, 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

  • 07.02.2006

    Babeczki marchewkowe

    50 dag marchewki, 20 dag zielonej fasolki (może być mrożona), 7-10 dag mąki, 100 ml śmietany 12%, 4 jaja, 1 łyżeczka od kawy kminku, sól, pieprz, masło do foremek

  • 07.02.2006

    Babeczki kalafiorowo-groszkowe

    1 średni kalafior (lub paczka mrożonego), 30 dag zielonego groszku w strączkach, 3 plastry szynki (10-12 dag), 15 ml śmietanki, 4 jaja, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, masło

  • 07.02.2006

    Babeczki z cykorii i wędzonej ryby

    40 dag filetów wędzonej makreli, 4 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, 1-2 cykorie, kilka gałązek szczypiorku lub natki pietruszki

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kiełbasa biała w sosie polskim

    1 kg białej kiełbasy, 1/2 l jasnego piwa, 1/2-1/4 l wody, 2 duże cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, ocet winny lub sok z cytryny,1/2 łyżeczki cukru, ewentualnie karmelu, szczypta soli

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Pieczeń wieprzowa duszona w sosie wiśniowym

    2 kg wieprzowiny od szynki (bez skóry), 1/2 szklanki wody, 1/4 szklanki octu 6%, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 łyżka mąki, 1/4 l wina, sól, pieprz Sos wiśniowy: 1/4 l rosołu, 1 szklanka wiśni z kompotu lub mrożonych (bez pestek), 2 goździki, cynamon, cukier, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/8 l czerwonego wina

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Polędwica w ziemniaczanym cieście

    1 kg polędwicy wołowej, 1 łyżka oleju słonecznikowego, sok z 1/2 cytryny, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 4 łyżki masła, 4 jajka, 3 łyżki mąki, natka pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do smarowania blachy

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Udziec indyczy w sosie gruszkowym

    1,5 kg udźca indyka, sól, 2 łyżeczki przyprawy do indyka, 1 pojemnik kwaśnej śmietany 22%, 1 średnio dojrzała gruszka, zioła prowansalskie, 2 średnie kwaśne jabłka

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Kurczak pieczony z ziołami

    1 kurczak, sól, 1 główka czosnku, pieprz, świeże listki tymianku, majeranku, szałwii i estragonu lub po 1/2 łyżeczki tych ziół suszonych, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, 1 łyżeczka masła, 1 cebula, olej, 150 ml białego wytrawnego wina, 250 ml soku jabłkowego

  • DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Cielęcina a la sarna

    3 kg mięsa cielęcego od szynki, 10 jagód jałowca, 200 g słoniny, 1/2 l octu 6%, 1/4 l czerwonego wytrawnego wina, 1 szklanka wody, 3 łyżki masła, 1 szklanka śmietany, sól

  • 8.02.2007

    Pieczeń cielęca a la Dzieduszycki

    1 kg cielęciny bez kości, 20 migdałów, 2 łyżki sklarowanego masła, 50 g miodu, sok z 1 cytryny, sól, pieprz