Wnętrza

  • 26.03.2007 WARSZAWA

    Pustynna aranżacja

    Na pierwszy rzut oka wydaje się dość monotonna. Z czasem jednak zadziwia bogactwem odcieni. Podobnie jak wnętrza urządzone w jej barwach.

  • lampy oliwne

    Doniczki i donice na sezon 2011

    Donice, doniczki, osłony do kwiatów - mogą być ozdobą wnętrz, balkonów i tarasów

  • 8.02.2007

    Podolska baba parzona

    500 g mąki pszennej, 250 ml mleka, szczypta nitek szafranu, 50 g drożdży, 150 g cukru, 5 żółtek, 100 g masła, 50 g rodzynek, 50 g obranych migdałów, masło do formy, 1 jajko

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik grecki pomarańczowy

    350 g twarogu, sera mitzira lub ricotta, 4 żółtka, 115 g cukru pudru, drobno otarta skórka z 1 pomarańczy, 50 ml świeżego soku z pomarańczy, 55 g mielonych migdałów, tłuszcz do formy Karmelizowane cytryny: 2 cytryny pokrojone w cienkie plastry, 125 g cukru pudru, 150 ml wody

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik po kapitańsku

    5 dag migdałów, 5 dag łuskanych orzechów włoskich, 6-8 jaj, 10 dag masła, 30 dag cukru pudru, 3 dag drożdży, 25 ml mleka, 1 olejek waniliowy, 5 dag skórki otartej z pomarańczy (potrzeba ok. 2 owoców), 1 kg mielonego twarogu, tłuszcz i bułka tarta do formy

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik z ziemniakami

    70 dag ziemniaków, 1 kg twarogu, 6-7 jaj, 300 g cukru, 1 paczka cukru waniliowego, tłuszcz i bułka tarta do formy, 1 jajko do posmarowania Ciasto: 250 g mąki, 100 g cukru, 1 żółtko, 100 g margaryny, 2 łyżki śmietany

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik z koziego twarożku

    4 galaretki owocowe, owoce (świeże, z puszki lub z kompotu, np. ananasy, brzoskwinie), kandyzowana skórka pomarańczowa, 80 dag koziego twarożku, świeże rodzynki, posiekane orzechy laskowe

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik z amaretto

    Spód: 45 g wafli waniliowych, 75 g zblanszowanych, uprażonych i drobno posiekanych migdałów, 50 g stopionego masła, 1 łyżka amaretto, tłuszcz do formy Masa: 700 g sera śmietankowego lub mielonego twarogu (najlepiej tłustego), 200 g cukru, 4 jaja, 80 ml śmietany kremówki, 35 g zblanszowanych, uprażonych i zmielonych migdałów, 1/4 szklanki Irish Cream, 1/4 szklanki amaretto Na wierzch: 375 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki olejku waniliowego, 45 g płatków migdałów

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik egzotyczny

    150 g tartych suchych precli (takich na sznurku), 100 g stopionego masła lub margaryny, 150 g truskawek (mrożone rozmrażamy), 700 g sera śmietankowego lub mielonego twarogu, 200 g cukru, 4 duże jaja, 1/4 szklanki soku z limonki, 1/4 szklanki tequili, 1/4 szklanki Triple Sec, plasterki limonki, tłuszcz do formy

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Budyń waniliowy z owocami

    250 g owoców jagodowych, (mogą być mrożone), 5 łyżek soku pomarańczowego, 1 torebka budyniu waniliowego (do gotowania), 1/2 l mleka, 2 łyżki cukru, cukier puder do posypania

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Sernik na zimno

    2 czubate łyżki żelatyny w proszku, 3 jaja, 1 szklanka cukru, 60-70 dag białego tłustego sera mielonego lub serka homogenizowanego, zapach i bakalie lub kandyzowane owoce (według gustu)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Różowe ptasie mleczko

    750 g truskawek (mogą być mrożone), 350 g twarogu śmietankowego, 70 g cukru, 70 ml syropu truskawkowego, sok i skórka starta z 1 cytryny, 6 łyżek żelatyny, 1/4 l śmietany kremówki

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka herbaciana Earl Grey

    15 g herbaty Earl Grey + 1/2 filiżanki wrzątku, 10 dag rodzynek, 220 g margaryny, 0,8 szklanki cukru, 4 jaja, 13 łyżek mąki pszennej, 11 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka olejku (bergamotka lub migdałowy), 150 g gotowej karmelowej polewy, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ew. gotowe listki czekoladowe do dekoracji)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka podwójnie czekoladowa, oblana białym ganaszem

    3 jaja, 20 łyżek cukru, 75 g czekolady gorzkiej (70% kakao), 3/4 szklanki oleju, 1,2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 płaskich łyżeczek ciemnego kakao, 1/3 szklanki śmietany kremówki (30%), 125 g białej czekolady

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka drożdżowa

    3 szklanki mąki pszennej, 3 żółtka, 4 jaja, 12 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki soli, 30 g drożdży, 1/2 szklanki mleka, 50 g masła, 10 dag rodzynek, 5 dag skórki pomarańczowej, 20 dag gotowej polewy cukrowej (Na dwie babki)

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Babka żurawinowa

    175 g masła, 0,7 szklanki cukru, 3 jaja, 1/2 szklanki śmietany 18%, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag suszonych żurawin, trochę cukru pudru do dekoracji

  • ONE TIME USE ONLY DO JEDNOKROTNEJ PUBLIKACJI

    Baba gotowana z ajerkoniakiem

    3 jaja, 11 łyżek cukru pudru, 125 g margaryny, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 ml spirytusu (lub 50 ml wódki), 1/2 opakowania budyniu śmietankowego, 100 ml ajerkoniaku

  • 9.08.2007 MAZUREK WARSZAWSKI KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek warszawski

    200 g masła, 200 g migdałów,200 g cukru, 6 jajek, 200 g mąki, 3 cm kawałek posiekanej laski wanilii, po 1/4 łyżeczki: utłuczonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej, skórka otarta z pomarańczy lub cytryny, masło do wysmarowania formy Lukier: 1 pomarańcza, 250 g cukru w kostkach, 1/4 szklanki wody Do dekoracji: pestki słonecznika, kolorowe drażetki, kolorowe lukry w tubkach (na dwa mazurki)

  • 9.08.2007 CIASTA MAZUREK PONCZOWY KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek ponczowy

    8 żółtek, 100 g cukru pudru, sok oraz skórka otarta z 1 cytryny, 5 białek, 40 g mąki, tłuszcz do wysmarowania blachy, 2-3 łyżki rumu, 300 g dżemu morelowego Biały lukier: 2 białka, 200 g cukru pudru, sok z cytryny do smaku Do dekoracji: 150 g masy marcepanowej

  • 9.08.2007 CIASTA MAZUREK MALINOWY KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek malinowy

    500 g mąki, 70 g masła, 250 g migdałów + 2 garście do dekoracji, 120 g cukru, 4 ugotowane żółtka, 1 surowe żółtko,1 słoik marmolady malinowej Polewa malinowa: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 3-4 łyżki śmietanki, 3-4 łyżki soku malinowego (na dwa mazurki)

  • 9.08.2007 MAZUREK LINCKI KUCHNIA STYLIZACJA JUNONA LAMCHA FOT. AGATA JAKUBOWSKA / AGENCJA GAZETA PUBLIKACJA KUCHNIA NR 3 (157) - 3 2008

    Mazurek lincki

    200 g masła, 200 g migdałów, 175 g cukru, 8 żółtek, 100 g mąki, skórka otarta z 1 cytryny, piana ubita z 2 białek, 1 słoik konfitury z ananasa lub innej kwaśnej, tłuszcz do wysmarowania formy Lukier: 1 opakowanie białego lukru, 2 łyżki mielonego szpinaku (rozmrożonego), 1 opakowanie gotowych kwiatków z cukru do dekoracji

  • 24.02.2006

    Sałatka wiosenna

    500 g szparagów zielonych lub białych, 2 jajka, 100 g zielonego groszku (świeżego lub z puszki), 1 łyżka kiełków rzeżuchy, lucerny lub rzodkiewki, sól Sos: 150 ml jogurtu lub śmietany, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz

  • 24.02.2006

    Sałatka nicejska

    1 główka sałaty lodowej lub zwykłej, 2 pomidory, 1 biała cebula, 2 ugotowane na twardo jajka, 200 g tuńczyka w sosie własnym, 100 g filecików anchois, po 10 oliwek czarnych i zielonych Sos: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz

  • 24.02.2006

    Sałatka z kalafiora

    1 mały kalafior, 1 duże winne jabłko, 1 pęczek dymki, 10 dag twardego koziego sera lub prawdziwego oscypka owczego, pieprz i sól do smaku Do dekoracji: 2 łyżki dużych kaparów Sos: sok z 1/2 cytryny,1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru

  • 8.02.2007

    Biały ser ziołowy

    1 gomułka białego sera, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, szczypta cynamonu, ew. sól

  • 8.02.2007

    Kołduny litewskie

    Ciasto: 300 g mąki + kilka łyżek do oprószania stolnicy, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, woda Farsz: 500 g polędwicy wołowej, 150 g łoju wołowego, najlepiej nerkowego (ostatecznie można go zastąpić smalcem domowej roboty), 1 płaska łyżka majeranku, sól, pieprz

  • 8.02.2007

    Pamoczka śmietanowa

    50 g słoniny, 1 cebula, 200 ml kwaśnej tłustej śmietany, sól, pieprz

  • 8.02.2007

    Bliny pszenno-gryczane

    75 g mąki gryczanej, 75 g mąki pszennej, 30 g drożdży, 200 ml mleka, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, sól, słonina lub masło do smażenia

  • 07.02.2006

    Babeczki serowo-rzodkiewkowe

    2 pęczki rzodkiewek podłużnych lub okrągłych, 4 świeże serki kozie (po 150 g), 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżka oliwy, 1 pęczek szczypiorku, 1 pęczek natki pietruszki, sól, pieprz

  • 07.02.2006

    Babeczki marchewkowe

    50 dag marchewki, 20 dag zielonej fasolki (może być mrożona), 7-10 dag mąki, 100 ml śmietany 12%, 4 jaja, 1 łyżeczka od kawy kminku, sól, pieprz, masło do foremek