Willa w lesie - projekt domu

Tekst Andrzej Markowski, red. Agnieszka Cal-Hubska

Dom zaprojektowany został na leśną działkę, ale jego forma miała jak najdalej odbiegać od klimatów tradycyjnej leśniczówki.

projekt domu jednorodzinnego
Willa w lesie - wizualizacja; projekt architekta Wojciecha Obłuskiego
SZYPKI DESIGN Projekt architekta Wojciecha Obłuskiego
Metryczka projektu

Powierzchnia użytkowa: 309 m2

Powierzchnia zabudowy: 301 m2

Wymiary działki: 28×30 m

Autor projektu: architekt Wojciech Obłuski

Kontakt: tel. 601 223 525; e-mail: biuro@linearte.pl

Inwestorzy

Młode małżeństwo mieszkało dotychczas w mieście, w typowym wielorodzinnym bloku. Ponieważ nie odpowiadało im życie w zatłoczonej aglomeracji, postanowili przenieść się za miasto - do domu jednorodzinnego. Myśląc o przyszłym domu, inwestorzy brali pod uwagę powiększenie rodziny. Oprócz sypialni, oczekiwali więc co najmniej trzech prywatnych pokoi.

U projektanta pojawili się z katalogami gotowych domów, chcąc wskazać interesujące ich formy i rozwiązania przestrzenne. Zależało im na współczesnym, wygodnym budynku pasującym do lasu, ale raczej nieprzypominającym leśniczówki.

Działka

Projektowany dom stanie na działce z niewielkim spadkiem terenu i o niemal kwadratowym kształcie. Położona jest ona na obrzeżach miasta, w sąsiedztwie innych podobnych działek, które kiedyś pełniły funkcje weekendowo-rekreacyjne, a teraz zapełniły się jednorodzinnymi, całorocznymi siedzibami.

W momencie kupna, cała działka była gęsto porośnięta krzewami, które potem wycięto. Udało się natomiast zachować rosnące na terenie posesji drzewa.

Założenia projektowe

Zarówno dla inwestorów, jak i dla projektanta ważne było, by powstający budynek nie zdominował naturalnie pięknego krajobrazu okolicy. I temu podporządkowano główne założenia projektu. Obie strony chciały, aby zbudowany na stosunkowo niewielkiej działce dom, pozostał jak najbardziej otwarty na ścianę drzew, oddalonego o zaledwie piętnaście metrów lasu. Stąd też pojawiła się potrzeba stworzenia jak największej liczby dużych przeszkleń.

Inwestorzy byli zainteresowani architekturą nawiązującą do modernistycznych tradycji. Forma budynku miała być ściśle związana z krajobrazem i sąsiedztwem, przez co przenikając do wnętrza, będzie współtworzyć przestrzeń domu.

Aby podkreślić wagę i urodę tego miejsca, architekt postanowił dodatkowo uatrakcyjnić widok, instalując specjalne oświetlenie w ogrodzie. Dzięki temu, po zapadnięciu zmroku, mieszkańcy nadal będą mogli delektować się pejzażem.

Wygląd budynku

Zaprojektowany na nieregularnym rzucie dwukondygnacyjny niepodpiwniczony budynek bez użytkowego poddasza, został przykryty dachem o kącie nachylenia 22 . Bryłę budynku cechuje zdyscyplinowana forma, z przewagą kątów prostych i linii poziomych. Horyzontalne podziały elewacji podkreśla między innymi konstrukcja tarasów, zaplanowanych zarówno na wysokości piętra od strony fasady frontowej, jak i od strony ogrodu. Funkcje te pełnią też liczne, wyraźnie zaznaczone gzymsy dekorujące wszystkie zewnętrzne ściany budynku.

Dom będzie sprawiał wrażenie znacznie większego, niż jest w rzeczywistości. Przyczynią się do tego liczne bardzo duże okna, ujęte w ciemne drewniane ramy.

Wnętrza i ich funkcje

Wnętrze domu zostało w projekcie wyraźnie podzielone na część ogólno- dostępną na parterze i ściśle prywatną na piętrze.

Dość rozległy, centralnie ulokowany hol ze schodami prowadzącymi na piętro, łączy się z jadalnią otwartą na kuchnię. Z umieszczonego w pomieszczeniu kuchennym narożnego okna, widać bramę wejściową i podjazd do domu.

Z holu także prowadzi wejście do salonu z antresolą i kominkiem. Przez wielkie balkonowe okna rozciąga się z niego widok na ogród. Do pokoju dziennego przylega rozległy taras.

Z częścią dzienną domu graniczy duży garaż na dwa samochody, otwierający się "na przestrzał" - zarówno na stronę frontowego podjazdu, jak i na przestrzeń ogrodu. Przylega do niego pomieszczenie kotłowni i pralni. Garaż jest połączony z częścią mieszkalną przez przechodnią garderobę.

Na piętrze zaprojektowano trzy sypialnie: dla rodziców (z własną łazienką i garderobą) oraz dla dzieci - z garderobą i łazienką dostępną z korytarza. Z sypialni dzieci zaplanowano natomiast wyjścia na wygodne tarasy.

Pracownia architekta Wojciecha Obłuskiego istnieje od 1990 roku. Jej działalność początkowo koncentrowała się wokół rynku warszawskiego i okolicznych miejscowości, by z czasem rozszerzyć się na cały kraj. W ostatnich latach oferta projektowa pracowni znalazła uznanie również poza granicami Polski, szczególnie na rynkach wschodnich i w Skandynawii.

Zespół wykonuje projekty budynków jednorodzinnych, rezydencji, obiektów biurowych, użyteczności publicznej, a także przemysłowych. Pomaga klientom w procesie inwestycyjnym na etapie poszukiwania najlepszych rozwiązań projektowych, kontaktów z urzędami, obsługi geodezyjnej, geotechnicznej i prawnej, aż do stworzenia kompleksowego opracowania, pełnobranżowego projektu, zwieńczonego uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Architekci podejmują się też realizacji projektów wnętrz oraz terenów zielonych. Na życzenie klienta polecają również ekipy wykonawcze i pełnią nadzór autorski nad inwestycją.

Plany domu - opis

Plan parteru: 1. przechodnia garderoba 11 m2; 2. hol 17 m2; 3. kuchnia 21 m2; 4. jadalnia 22 m2; 5. salon 40 m2; 6. pom. gosp. 16 m2; 7. wc 2,9 m2; 8. garaż 53 m2

Plan piętra: 9. antresola 27 m2; 10. pokój 23 m2; 11. garderoba 4,6 m2; 12. garderoba 7,4 m2; 13. łazienka 7 m2; 14. sypialnia 46 m2; 15. łazienka 16,2 m2; 16. pokój 19 m2; 17. pustka nad salonem

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład





Skomentuj:

Willa w lesie - projekt domu