AGD: energooszczędne gotowanie

Joanna Zawadzka, pytanieomieszkanie.pl

Płyty i piekarniki wykorzystują dużo energii elektrycznej. Można ograniczyć jej zużycie i tym samym obniżyć rachunki za prąd, stosując się do przedstawionych poniżej zasad. 

Płyta ceramiczna
Płyta ceramiczna
Fot. Electrolux


Gotuj z głową

- Dopasuj pole grzewcze do wielkości naczynia. Zbyt duże sprawi, że będziesz tracić energię i niepotrzebnie ogrzewać kuchnię. Za małe, z kolei, spowolni proces gotowania.

- Używaj jak najmniej płynów do przygotowywania posiłków. Jeśli gotujesz warzywa czy ziemniaki, nie musisz napełniać wodą całego naczynia. Wystarczy jedynie, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone. W ten sposób zaoszczędzisz nie tylko czas potrzebny do przygotowania potrawy, ale także ograniczysz zużycie energii.

- Zawsze przykrywaj pokrywką gotującą się potrawę. Możesz wtedy nieco obniżyć temperaturę pola grzewczego, a do tego danie przyrządzisz szybciej.

- Wykorzystuj ciepło jakie pozostaje na polach grzewczych. Możesz wyłączyć płytę chwilę wcześniej i poczekać aż potrawa "dojdzie" na płycie, która nadal jest gorąca.

Efektywne pieczenie

- Piecz kilka potraw jednocześnie. Jeżeli masz do przygotowania trzy potrawy pieczone w zbliżonych temperaturach (np. 180 i 200 st. C), wybierz środkową wartość (w tym wypadku będzie to 190 st. C) i upiecz w niej wszystkie trzy potrawy w tym samym czasie.

- Nie rozgrzewaj piekarnika, jeśli nie jest to konieczne. Jeżeli przygotowywana potrawa wymaga pieczenia przez ponad godzinę, wcześniejsze rozgrzewanie piekarnika nie jest konieczne.

- Nie zaglądaj. Za każdym razem, kiedy uchylasz drzwi piekarnika, by doglądać potrawy, temperatura w jego wnętrzu spada o od 20 do 40 st. C. Jeżeli Twój piekarnik nie ma szyby, używaj zegara, by zminimalizować konieczność otwierania drzwi piekarnika.

- Wyłączaj piekarnik. Nie zapomnij wyłączyć piekarnika po skończeniu pieczenia. Możesz wyłączyć go nawet kilka minut wcześniej i poczekać aż potrawa dojdzie w wysokiej temperaturze, która jest w środku.

- Korzystaj z pyrolizy bezpośrednio po użyciu piekarnika. Jeżeli masz w piekarniku system samoczyszczący, pyrolizę, włączaj go zaraz po zakończeniu pracy urządzenia. Jeżeli wykorzystasz ciepło, jakie pozostało w piekarniku po przygotowaniu posiłku, zużyjesz mniej energii podczas pracy programu czyszczącego.

    Więcej o:

Skomentuj:

AGD: energooszczędne gotowanie