AGD: parowary
Zdrowe odżywianie idzie w parze z gotowaniem w parowarze. W urządzeniu tym można szybko i łatwo przyrządzić warzywa, ryby, mięso, a nawet ryż, zupę, sos czy jajka. I co ważne, kilka potraw gotuje się jednocześnie.
Jak działa parowar
To urządzenie elektryczne składające się z kilku pojemników ustawionych jeden na drugim. W najniższym znajduje się zbiornik na wodę, w wyższych układamy produkty: warzywa, mięso, ryby itp. (zależnie od potrzeb można gotować we wszystkich naczyniach jednocześnie lub tylko w jednym czy dwóch). Pojemnik na samej górze jest zamykany szczelną pokrywą. Po włączeniu parowara woda w zbiorniku bardzo szybko się nagrzewa, a powstająca przy tym para jest rozprowadzana po wszystkich "piętrach". Urządzenia te są wyposażone we wskaźniki poziomu wody, które informują o konieczności jej uzupełnienia w trakcie pracy.
Wybierając parowar, zwróćmy uwagę, ile ma pojemników na produkty. Jeżeli gotujemy dużo i często, a chcemy jednocześnie przyrządzać na przykład ziemniaki, rybę oraz warzywa, zdecydujmy się na model z trzema pojemnikami; jeśli natomiast nie poświęcamy gotowaniu zbyt wiele czasu, w zupełności wystarczą dwa.
- Więcej o: