AGD: parowary

TEKST: Joanna Zawadzka ZDJĘCIA: producenci

Zdrowe odżywianie idzie w parze z gotowaniem w parowarze. W urządzeniu tym można szybko i łatwo przyrządzić warzywa, ryby, mięso, a nawet ryż, zupę, sos czy jajka. I co ważne, kilka potraw gotuje się jednocześnie.

1 SLOWA KLUCZOWE: TEFAL
Vitacuisine Gourmand, dwa pojemniki obok siebie, każdy o poj. 10 l, na górze taca na ryby, sześć szklanych kubeczków do przygotowywania deserów (np. musów), miseczka do gotowania ryżu, moc 2000 W, 619 zł, Tefal
Fot. producent
Parowarami powinny się zainteresować przede wszystkim osoby, które dbają o utrzymanie właściwej wagi, często przygotowują dietetyczne dania, unikają tłuszczu i smażenia. Urządzenia te warto również polecić zapominalskim, którym często zdarza się coś przypalić czy rozgotować. W parowarach o przypaleniu potrawy nie ma mowy, w rachubę nie wchodzi też zbyt długie gotowanie, bo po ustawieniu przez nas czasu pracy urządzenie wyłącza się samo.

Jak działa parowar

To urządzenie elektryczne składające się z kilku pojemników ustawionych jeden na drugim. W najniższym znajduje się zbiornik na wodę, w wyższych układamy produkty: warzywa, mięso, ryby itp. (zależnie od potrzeb można gotować we wszystkich naczyniach jednocześnie lub tylko w jednym czy dwóch). Pojemnik na samej górze jest zamykany szczelną pokrywą. Po włączeniu parowara woda w zbiorniku bardzo szybko się nagrzewa, a powstająca przy tym para jest rozprowadzana po wszystkich "piętrach". Urządzenia te są wyposażone we wskaźniki poziomu wody, które informują o konieczności jej uzupełnienia w trakcie pracy.

Wybierając parowar, zwróćmy uwagę, ile ma pojemników na produkty. Jeżeli gotujemy dużo i często, a chcemy jednocześnie przyrządzać na przykład ziemniaki, rybę oraz warzywa, zdecydujmy się na model z trzema pojemnikami; jeśli natomiast nie poświęcamy gotowaniu zbyt wiele czasu, w zupełności wystarczą dwa.



Skomentuj:

AGD: parowary